Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Φυλακές της ντροπής - Περίπου 2.000 κρατούμενοι στις φυλακές και άλλοι τόσοι στα κρατητήρια κοιμούνται στο πάτωμα...


Επιστολή-κόλαφος από το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. 

Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή.
Βίκτωρ Ουγκώ
Του Μάριου Διονέλλη

Τον οδυνηρό φάκελο των ελληνικών φυλακών ανοίγει, εν μέσω εκλογών, το Παρατηρητήριο για τα συνταγματικά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των κρατουμένων, πολιτών και αλλοδαπών στις φυλακές και τα κρατητήρια. Με μία εμπεριστατωμένη καταγγελία προς τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης Χρήστο Γεραρή, το Παρατηρητήριο εκθέτει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές και μάλιστα βασιζόμενο σε επίσημες καταγγελίες των συλλόγων και ενώσεων αστυνομικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων. 


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση: Περίπου 2.000 κρατούμενοι στις φυλακές και άλλοι τόσοι στα κρατητήρια κοιμούνται στο πάτωμα. Περίπου 2.000 άνθρωποι βρίσκονται επί μήνες στα κρατητήρια με τον όρο «φιλοξενούμενοι» αφού δεν έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες. Οι 14.000 κρατούμενοι μένουν στην ουσία νηστικοί με το 2,15 ευρώ που αντιστοιχούν στον κάθε έναν ημερησίως. Στις φυλακές είναι περίπου ανύπαρκτη έννοια τα φάρμακα.

Καταγγελίες και από τους φύλακες
Χαρακτηριστική είναι μία από τις δεκάδες ανακοινώσεις αστυνομικών φορέων που επισυνάπτονται και συγκεκριμένα των Συλλόγου Υπαλλήλων των Φυλακών Ναυπλίου ο οποίος τον Μάρτιο του 2012 σε έγγραφό του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης τόνιζε πως «Αυτή τη στιγμή το κατάστημα κράτησης αριθμεί 520 κρατούμενους με τους 200 εξ αυτών να κοιμούνται στο πάτωμα χωρίς να έχει την ευχέρεια η υπηρεσία να χορηγεί σε όλους στρώματα και κουβέρτες». 
Το Παρατηρητήριο κάνει ακόμα λόγο για «θάλασσες ναρκωτικών» που κυκλοφορούν στις φυλακές, ενώ παρουσιάζει τη γενική εικόνα του σωφρονιστικού συστήματος παρομοιάζοντας τις ελληνικές φυλακές με τα μπουντρούμια του Μεσαίωνα… 

Καταργούνται οι αγροτικές φυλακές
Ιδιαίτερη κριτική ασκείται στις αποφάσεις του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Μαρίνου Σκανδάμη και ειδικά ως προς τον περιορισμό των αγροτικών φυλακών, όπου υπάρχουν ηπιότερες συνθήκες κράτησης. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο κ. Σκανδάμης ευθύνεται για το μερικό κλείσιμο των αγροτικών φυλακών με μείωση του πληθυσμού τους κατά 150%. «Αυτή τη στιγμή στις αγροτικές φυλακές υπάρχουν 350 κρατούμενοι, ενώ μέχρι το 2010 υπήρχαν 1.000 έως 1.200. Από τις αγροτικές φυλακές υπήρχε μεγάλη παραγωγή από καλλιέργειες, πτηνοτροφία και κτηνοτροφία που προμήθευε όλες τις υπόλοιπες φυλακές. Σήμερα αυτή η παραγωγή έχει εκλείψει», λέει στην επιστολή του προς τον υπουργό το Παρατηρητήριο σχετικά με τα δικαιώματα των κρατουμένων. 
«Ενώ οι άνθρωποι στοιβάζονται σαν τα ζώα στις φυλακές, αυτή τη στιγμή υπάρχει αγροτική φυλακή που διαθέτει 3.500 στρέμματα γης αλλά φιλοξενεί μόνο 70 κρατούμενους και 135 υπαλλήλους», λέει στον Δρόμο ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, πρώην κρατούμενος και μέλος του Παρατηρητηρίου. 

Και οικονομικά σκάνδαλα
Τέλος, στο ίδιο κείμενο γίνονται αναφορές σε καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για υπεξαιρέσεις κονδυλίων που προορίζονταν για το συσσίτιο των κρατουμένων, για ΕΔΕ που ποτέ δεν καταλήγουν σε απόδοση ευθυνών και για την αδυναμία του ΣΔΟΕ να ερευνήσει το πλήθος των καταγγελιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Δρόμου, η επιστολή του Παρατηρητηρίου προκάλεσε ήδη την ανησυχία του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθεί συνάντησή του με τους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας.________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου