Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Η αντιπρόταση ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό


Ρεπορτάζ

Η αντιπρόταση ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό
Του Στράτου Ιωακείμ 
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του κλειστού γηπέδου μπάσκετ, στις ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού, φιλοξενήθηκε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «Ελληνικό: Αξιοποίηση για ποιον;», που κέντρισε το ενδιαφέρον, καθώς εκτός την παρουσία των δημοτικών αρχών της περιοχής, μια πλειάδα από επιστήμονες συμμετείχαν υποβάλλοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για την αξιοποίηση των 6.000 και πλέον στρεμμάτων του πρ. αεροδρομίου, με αναπτυξιακή προοπτική και εξασφάλιση μερικών χιλιάδων θέσεων εργασίας σε βάθος χρόνου, πάντα στα πλαίσια μια ήπιας ανάπτυξης και δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου που θα μπορεί να απολαμβάνει ολόκληρη η Αττική και όχι μόνο...      
Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν και αξιολογούνται ως σημαντικές, φαντάζουν ως το αντίπαλο δέος στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για «ξεπούλημα» ενός χώρου φιλέτου για όλη την Αθήνα, που στόχο έχουν την τσιμεντοποίησή του. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου, με διοργανωτές τους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό.
Κοινή συνισταμένη όλων των εισηγήσεων είναι η άποψη ότι η προωθούμενη εκποίηση του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Αγίου Κοσμά είναι εγκληματικό λάθος. Οικονομικό, περιβαλλοντικό και πολιτικό.  Να σημειώσουμε πως ολόκληρη η έκταση έχει περάσει πλέον στη δικαιοδοσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με σκοπό την πώλησή του, έναντι ευτελούς αντιτίμου.
Ειδικότερα, από τους εισηγητές επισημάνθηκαν τα εξής:
Η πώληση του πρώην αεροδρομίου και του Αγίου Κοσμά θα φέρει έσοδα που αγγίζουν το ένα πέμπτο ή και λιγότερο της αξίας των προβλεπομένων προ διετίας εσόδων. Όπως επεσήμανε ο Νίκος Μπελαβίλας, Επίκουρος Καθηγήτης ΕΜΠ, «στα 5δισ. ευρώ έφθαναν τα αναμενόμενα έσοδα της πώλησης, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τα 300 έως 500 εκ. ευρώ». Τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία, αλλά στο σύνολό τους  θα πάνε απευθείας στους δανειστές μας για να καλύψουν μόλις δύο μηνών τόκους.Ταυτόχρονα, όπως τονίζει ο Ν.Μπελαβίλας, «το κόστος των συνοδών έργων, των μεταστεγάσεων, της κατασκευής και της ανακατασκευής σημαντικών υποδομών που θα επωμισθεί το ελληνικό Δημόσιο θα υπερβεί το πενταπλάσιο των εσόδων, πλησιάζοντας τα 2,5 δισ. ευρώ».
Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τις επιπτώσεις στη μητροπολιτική Αθήνα, σημειώνει ο εμπνευστής της μελέτης του ΕΜΠ, για το Μητροπολιτκό Πάρκο, Νίκος Μπελαβίλας, επισημαίνοντας «την αποδυνάμωση του κέντρου της πόλης από τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πόλου, την απώλεια ενός μεγάλου μέρους του θαλασσίου μετώπου του Σαρωνικού, την αλόγιστη επέκταση του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων με καταστροφικές συνέπειες τόσο για τον αστικό όσο και για τον περιαστικό χώρο κ.τ.λ.».
Ποινικές ευθύνες για το «ξεπούλημα» θα κινήσει το ΤΕΕ
«Δε μιλάμε καν για πώληση, αλλά για δωρεά και μάλιστα "δωρεά plus"», μία «τεράστια προίκα για τους επενδυτές», παρατήρησε ο Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδα (ΤΕΕ). Ο έγκριτος επιστήμονας παρατήρησε πως «η απουσία πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς και η απουσία επίσημης εκτίμησης της αξίας του Ελληνικού εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής απαξίωσης της έκτασης από την κυβέρνηση, η οποία μάλιστα είναι έτοιμη να παραδώσει άνευ όρων τον χώρο στους επενδυτές». Ο κ.Σπίρτζης, ασκώντας δριμεία κριτική στους πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, δήλωσε επίσης ότι το ΤΕΕ έχει δρομολογήσει διαδικασία εκτίμησης της αξίας του Ελληνικού και ότι θα κινηθεί δικαστικά αναζητώντας ποινικές ευθύνες για ζητήματα αδειοδοτήσεων, προστασίας του περιβάλλοντος κ.τ.λ.
Δημιουργούν νησίδες ειδικού καθεστώτος
 «Είναι όχι μόνο αντισυνταγματικό, αλλά και ανήθικο το μέλλον του Ελληνικού και γενικότερα της δημόσιας περιουσίας της χώρας να καθορίζεται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια», σημείωσε η Μαρία Καραμανώφ, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, υπογραμμίζοντας ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές έχουν διαστρεβλώσει την έννοια του δημόσιου, δημιουργούν νησίδες ειδικού καθεστώτος, ένα «κράτος εν κράτει», αδιαφορώντας για τη συνταγματική επιταγή προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Προβλήματα στις όμορες πόλεις
Αναπόφευκτο είναι να δημιουργηθεί φούσκα των ακινήτων από τα παραπανίσια ξενοδοχεία, από τις αγορές που θα «εξαφανίσουν» όσες ήδη υπάρχουν στην περιοχή, και από την κατάργηση θέσεων εργασίας γύρω, αλλά και μέσα στην Αθήνα, σημείωσε ο οικονομολόγος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, συμπληρώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ευνοήσει την εθνική οικονομία. «Η κυβέρνηση και η τρόικα στοχεύει σαφώς στο διεθνές κεφάλαιο, αλλά και σε καταναλωτές από το εξωτερικό», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Αναμενόμενες οι κλιματολογικές αλλαγές αν οικοδομηθεί το Ελληνικό
Τα οικονομικά επιχειρήματα τα οποία είναι και τα μοναδικά που προβάλλει η κυβέρνηση με την πώληση του Ελληνικού, δεν απαντούν στις περιβαλλοντικές και κλιματολογικές επιπτώσεις από την πώληση και οικιστική ανάπτυξη του χώρου, διαπίστωσε ο Γεράσιμος Αράπης, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Θα απαιτηθούν δαπάνες πολύ μεγαλύτερες για την υγεία των κατοίκων στην περιοχή της Αττικής αν, αντί για τη δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου, ο χώρος οικοδομηθεί. Παράλληλα, οι αναμενόμενες κλιματολογικές αλλαγές με τις προσδοκώμενες επιβαρύνσεις τους θα απαιτήσουν πολυέξοδα περιβαλλοντικά έργα π.χ. για την αντιμετώπιση πλημμυρών, καθώς και τεράστιες υποδομές για την ενεργειακή κάλυψη της έκτασης», επισήμανε ο κ. Αράπης.
Η πρόταση
Η πρόταση για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου με ήπιες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, έρευνας και κοινωνικών εξυπηρετήσεων, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ και υποστηρίζεται από την τοπική κοινωνία, αναδείχθηκε ως η μόνη πραγματικά τεκμηριωμένη εναλλακτική λύση για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Είναι ένα σενάριο εφικτό και άμεσα υλοποιήσιμο, με χαμηλό ρίσκο, καθώς ξεκινάει με ασφαλείς χαμηλούς προϋπολογισμούς και εξελίσσεται με βάση τη σταδιακή ανάπτυξη των ανταποδοτικών χρήσεων. Μπορεί να δημιουργήσει πραγματικές θέσεις εργασίας και συνολικά έχει υψηλό κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος, καθώς εξασφαλίζει ανοικτό πράσινο δημόσιο χώρο για όλη την Αθήνα.
Το πάρκο υψηλού πρασίνου, όπως παρουσιάστηκε για άλλη μία φορά από τον Ν. Μπελαβίλα, θα γίνει με ελάχιστα έξοδα που σε πρώτη φάση αγγίζουν τα 47 εκατ. ευρώ και για το σύνολο του έργου τα 100 εκατ. ευρώ. Πόροι μπορούν να βρεθούν για τη δημιουργία και τη συντήρηση του πάρκου από κοινοτικά κονδύλια, αλλά και από την εκμετάλλευση της ολυμπιακής μαρίνας του Αγ. Κοσμά, της ολυμπιακής εγκατάστασης κανόε-καγιάκ με τη μετατροπή της σε υδροπάρκο, από τη μετατροπή του Ανατολικού Αεροσταθμού σε εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο και από περιορισμένης έκτασης χρήσεις εστίασης και αναψυχής.
Αρχαιολογικό ενδιαφέρον και όχι μόνο...
Προτείνεται ένα πάρκο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, κάτι που αποτελεί βασικό ζητούμενο για την Αθήνα σύμφωνα με το Χρήστο Αναγνώστου, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, που έχει να επιδείξει ένα σπουδαίο μουσείο καταγραφής του υδάτινου κόσμου στην Κρήτη. Ανάλογη προσπάθεια (μικρότερης κλίμακας) θα πρέπει να αναμένουμε και για το Ελληνικό. 
Για ένα πάρκο που θα περιέχει και αρχαιολογικό περίπατο, ανασύσταση μέρους των περίφημων τριών αρχαίων πόλεων της περιοχής, της Αιξωνής, του Ευωνύμου και του Αλιμούντος, και ευρημάτων από τη μυκηναϊκή, την κλασική, έως και τη Βυζαντινή εποχή, μίλησε η επίτιμη προϊσταμένη αρχαιολογικών χώρων του υπουργείου Πολιτισμού Κωνσταντίνα Καζά.  Ο περίπατος θα καταλήγει σ’ ένα μουσείο με ευρήματα απ’ όλη τη νότια παραλία της Αττικής, πρόσθεσε η κα Καζά, οραματιζόμενη μια συμβατή χρήση με το πάρκο.
Συμμαχία των δημάρχων και ταύτιση απόψεων
Την ημερίδα άνοιξαν με χαιρετισμό τους οι δήμαρχοι των τριών δήμων που συνδιοργάνωσαν την ημερίδα και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, επαναλαμβάνοντας την πάγια κοινή θέση τους για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου με ήπιες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, έρευνας και κοινωνικών εξυπηρετήσεων στην έκταση του Ελληνικού, σύμφωνα με την πρόταση του ΕΜΠ.
 «Η δική μας πρόταση είναι ακριβώς αυτή που πραγματικά συμβάλει στην ανάπτυξη»
Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης αναφέρθηκε στην επικαιροποιημένη μελέτη του ΕΜΠ, σημειώνοντας: «η δική μας πρόταση είναι ακριβώς αυτή που πραγματικά συμβάλει στην ανάπτυξη. Στην ανάπτυξη υπέρ της κοινωνίας, με προστασία του περιβάλλοντος, με βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με δικαιώματα και αξιοπρεπείς αμοιβές, με σημαντική συμβολή στην οικονομία της περιοχής και ευρύτερα της  Αθήνας, που θα προσελκύει πλήθος επισκεπτών σε ένα όμορφο τόπο, αθλητισμού και πολιτισμού, έρευνας και εκπαίδευσης, αναψυχής, εύκολο και ελεύθερο στην πρόσβασή του». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση μίλησε για την εφαρμοζόμενη πολιτική που «καταστρέφει την ανάπτυξη» και «υποτάσσει τα πάντα στις ανάγκες της αγοράς». Σχετικά με την πρόταση που διατυπώνουν οι δήμοι και οι φορείς τόνισε πως είναι ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη, υπογραμμίζοντας πως μπορούν να βρεθούν οι πόροι για την κατασκευή και λειτουργία του πάρκου χωρίς την κατασπατάληση δημοσίων πόρων.  Κλείνοντας έστειλε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως «δε θα σκύψουμε το κεφάλι, δε θα υποταχθούμε στη δύναμή τους. Πιστεύουμε στα λόγια ενός μεγάλου άνδρα που έλεγε “σε όσο δύσκολη θέση και αν βρεθείς, μη χάσεις την πίστη σου ότι τελικά το δίκιο θα νικήσει”».
Το Μητροπολιτικό Πάρκο είναι ένα «όνειρο που μπορεί να υλοποιηθεί»
Ο δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός μίλησε για τον χρόνιο αγώνα που δίνεται και πως είναι «όνειρο που μπορεί να υλοποιηθεί για εμάς και τα παιδιά μας», αναφερόμενος στο Μητροπολιτικό Πάρκο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ενότητα που υπάρχει τόσο σε επίπεδο δήμων, όσο και σε επίπεδο πολιτών. «Πουλάμε σε μια εποχή κρίσης σε χαμηλές τιμές την περιουσία του ελληνικού λαού και όταν στο μέλλον θα δημιουργηθούν υπεραξίες, δε θα έχει το ελληνικό δημόσιο καμία συμμετοχή», τόνισε με νόημα αναφερόμενος στις προθέσεις της κυβέρνησης.
 «Έχουμε μια ενιαία θέση από τη μέρα που έκλεισε το αεροδρόμιο»
 «Το Ελληνικό είναι επιβεβλημένο να γίνει μεγάλο πάρκο. Όλες οι μεγάλες πόλεις επιδεικνύουν με κομπασμό τους ελεύθερους χώρους και τους χώρους πρασίνου που διαθέτουν και μετά οτιδήποτε άλλο», τόνισε ο δήμαρχος Γλυφάδας, Κώστας Κόκκορης, φέρνοντας σαν παράδειγμα το Λονδίνο και το Hyde Park. «Έχουμε μια ενιαία θέση από τη μέρα που έκλεισε το αεροδρόμιο», συμπλήρωσε ο δήμαρχος αναφερόμενος στην ταύτιση απόψεων που υπάρχει με τους συναδέλφους του.
Διεκδικητικός ο λόγος της Επιτροπής Αγώνα
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε για τη δημιουργία στο σύνολο αυτού εδώ του χώρου, Μητροπολιτικού Πάρκου Υψηλού Πρασίνου, με πολιτιστικές, αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες ανοιχτό στο λαό, στους κατοίκους και στην κοινωνία. Ένα παναττικό αίτημα που τίθεται χρόνια τώρα από συλλογικότητες, μαζικούς φορείς, δημοτικές αρχές, πολίτες και βέβαια όχι μόνο από τους κατοίκους των περιοχών γύρω από τον χώρο του Αεροδρομίου του Ελληνικού, αλλά από τη μεγάλη πλειοψηφία των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων που στοιβάζονται στην Αττική», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τάσος Ταστάσης εκπροσωπώντας την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
Τέλος, εκφράζοντας τις θέσεις της επιτροπής υποστήριξε: «η Επιτροπή Αγώνα, είναι ριζικά αντίθετη με τα σχέδια της Κυβέρνησης και της τρόικας και επιδιώκει να καταργηθεί ο μνημονιακός νόμος 4062/2012 ο οποίος καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης και να σταματήσουν οι διαδικασίες παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες της έκτασης των 6.200 στρ. στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και την παραλία του Αγίου Κοσμά».

_________________________
http://www.attikipress.gr/49847/h-antiprotash-anaptykshs-toy-prwhn-aerodromioy-sto-ellhniko?utm_source=new1&utm_campaign=813c543359-fyllo177&utm_medium=email

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου