Aιτούντες άσυλο από την Βιρμανία που διασώθηκαν από το ναυτικό της Σρι Λάνκα, την περασμένη βδομάδα δήλωσαν, ότι έπλεαν στη θάλασσα για 25 ημέρες και 97 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την πείνα, αφού το ναυτικό της Ταϊλάνδης αφαίρεσαν δια της βίας την μηχανή του σκάφους τους. Το ναυτικό της Ταϊλάνδης αρνήθηκε τον ισχυρισμό αυτό.
Τριάντα δύο άνδρες και ένα αγόρι μεταφέρθηκαν την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, σε κέντρο κράτησης μεταναστών κοντά στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, το Κολόμπο, διασώθηκαν το περασμένο Σάββατο, όταν το ερειπωμένο ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν, κάνοντας ένα επικίνδυνο ταξίδι στη Μαλαισία, άρχισε να βυθίζεται.
Όλοι είναι Μουσουλμάνων Rohingya που αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις στη Βιρμανία, και λένε ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν εκεί.
Οι επιζήσαντες υπέφεραν από σοβαρή αφυδάτωση όταν διασώθηκαν περίπου 250 μίλια ανοικτά της ανατολικής ακτής της Σρι Λάνκα. Το ναυτικό της Σρι Λάνκα δήλωσε ότι ειδοποίηθηκε για το βυθιζόμενο πλοίο από έναν ψαρά.
Ένας από τους επιζήσαντες ο Shofiulla δήλωσε "Το ταξίδι ήταν επικίνδυνο, αλλά εμείς έπρεπε να το κάνουμε ... γιατί φοβόμαστε για τη ζωή μας, δεν έχουμε δουλειά, και γίνονται μεγάλες μάχες στη Βιρμανία".
Η θρησκευτική βία στην δυτική Βιρμανία έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπων και έχει εκτοπίσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους από τον περασμένο Ιούνιο. Οι Rohingya μιλούν την διάλεκτο Μπενγκάλι, έχουν πιο σκούρο δέρμα από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι στη Βιρμανία, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον βουδιστές. Θεωρούνται ευρέως ως παράνομοι μετανάστες από το Μπαγκλαντές.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο πληθυσμός των Rohingya στη Βιρμανία ανέρχεται στους 800.000, αλλά η κυβέρνηση της Βιρμανίας δεν τους αναγνωρίζει ως μία από τις 135 εθνικές ομάδες της χώρας. Οι περισσότεροι στερούνται ιθαγένειας και δεν έχουν διαβατήρια, αν και πολλές από τις οικογένειές τους, έχουν ζήσει στη χώρα για πολλές γενιές. Το Μπανγκλαντές αρνείται επίσης να τους δεχθεί ως πολίτες.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε την ανησυχία της την Παρασκευή, πάνω στην αύξηση του αριθμού των θανάτων των Rohingya στη θάλασσα και κάλεσε την κυβέρνηση της Βιρμανίας να προωθήσει τη συμφιλίωση και να τους εξασφαλίσει τις βασικές συνθήκες διαβίωσης και την ιδιότητα του πολίτη.
Αναφερόμενη στην γρήγορη ανταπόκριση του ναυτικού της Σρι Λάνκα, η Ύπατη Αρμοστεία, είπε επίσης, ότι υπάρχουν συνεχείς αναφορές για ορισμένες χώρες της περιοχής, οι οποίες βάζουν τους ανθρώπους αυτούς πάλι σε βάρκες και τους στέλνουν πίσω στη θάλασσα. Κάλεσε τις χώρες να «κρατούν τα σύνορά τους ανοιχτά σε άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας ... (και) να τους προσφέρουν προσωρινή βοήθεια και προστασία μέχρι να μπορέσουν να βρεθούν βιώσιμες λύσεις ."
Ο Shofiulla, 24 ετών, είπε ότι 130 άτομα βρίσκονταν στο πλοίο όταν ξέκινησαν το ταξίδι τους στη Μαλαισία στις 10 Ιανουαρίου. Είχαν καταβάλει 465 δολάρια η κάθε ένας.
Μετά από ταξίδι 10 ημερών, είπε η βάρκα έφτασε στο σύνορα της Ταϊλάνδης και δύο σκάφη από το ναυτικό της Ταϊλάνδης τους σταμάτησαν. Ο Shofiulla είπε ότι το προσωπικό του ναυτικού πήρε τον κινητήρα τους.
"Τότε πια δεν είχαμε τρόφιμα, τίποτα ... δεν υπήρχε νερό. Πίναμε μόνο θαλασσινό νερό", είπε, προσθέτοντας ότι τα πτώματα των 97 ανθρώπων που πέθαναν τις επόμενες 25 ημέρες ρίχτηκαν στη θάλασσα.
Ο συνταγματάρχης Thanathip Sawangsaeng, ένας Ταϊλανδός εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς.
"Αυτό είναι απόλυτα ψευδές. Οι αξιωματικοί του ναυτικού της Ταϊλάνδης δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο", είπε, προσθέτοντας ότι παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει κατά το παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των αξιώσεων ότι το Ταϊλανδικό ναυτικό έχει κακοποιήσει πρόσφυγες. " Ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι οι ταϊλανδοί αξιωματικοί αντιμετώπισαν τους ανθρώπους στο σκάφος σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές αρχές.
"Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις ως προς τον χειρισμό των Rohingya: να τους δίνουν τροφή και βοήθεια, πριν τους αφήσουν να συνεχίσουν το θαλάσσιο ταξίδι τους ή να τους ασκήσουν δίωξη για παράνομη είσοδο. Ωστόσο, δεν είναι πιθανό ότι το Ταϊλανδικό ναυτικό θα έκανε αυτό που το κατηγορούν ότι έκανε".
Ο στρατός της Ταϊλάνδης, δήλωσε, ότι τον περασμένο μήνα είχε θέσει σε διαθεσιμότητα δύο ανώτερους αξιωματικούς, εν αναμονή μιας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη συμμετοχή τους στην εμπορία ανθρώπων Rohingya από τη Βιρμανία σε άλλες χώρες.
Ο Shofiulla είπε ότι είναι δευτεροετής φοιτητής στη μικροβιολογία, αλλά ότι το πανεπιστήμιο του έκλεισε τον περασμένο Ιούλιο μετά τα ξεσπάσματα βίας. "Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη χώρα μας ... η κυβέρνησή μας σκοτώνει τους μουσουλμάνους ... φοβόμαστε να πάμε πίσω. Θέλουμε να πάμε σε ένα ασφαλές μέρος", δήλωσε ο Shofiulla, ο οποίος φαίνεται να είναι το μόνο αγγλόφωνο πρόσωπο στην ομάδα.
Είπε ότι ήθελε να πάει στην Μαλαισία για να βρει δουλειά, ακολουθώντας τα βήματα των άλλων από το χωριό του. Είπε ότι 25 άτομα ήταν τώρα στο κέντρο κράτησης, ενώ άλλα οκτώ άτομα ήταν ακόμη στο νοσοκομείο.
Ο ελεγκτής μετανάστευσης της Σρι Λάνκα Chulananda Perera είπε, ότι το τμήμα του είχε ενημερώσει την πρεσβεία της Βιρμανίας στο Κολόμπο και ζητούσε τη συνεργασία της για τον εντοπισμό των επιζώντων για να ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής τους πίσω στη Βιρμανία, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο για το γεγονός από την πρεσβεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου