Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Πως τα ανάκτορα φόρτωσαν στον Τρικούπη το φταίξιμο για την προηγούμενη τρόικα

  ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ   



Τρόικα τέλος στην Ελλάδα εν έτη 2015, ωστόσο θα πρέπει να θυμηθούμε πως η χώρα είχε ξαναζήσει υπό καθεστώς διεθνούς οικονομικού ελέγχου και μάλιστα για 80 χρόνια!

Το «δωράκι» αυτό το είχε αφήσει πεσκέσι στον ελληνικό λαό ο Βασιλιάς Γεώργιος που αρνήθηκε την σύναψη νέου δανείου προκειμένου να πληρωθούν τα χρέη όπως ζητούσε ο Τρικούπης! Δυστυχώς το όνομά του συνδέθηκε με τον "Έλεγχο" που επιβλήθηκε αργότερα στην Ελλάδα, χωρίς βέβαια να είναι ο ίδιος υπαίτιος.
Ο Γεώργιος δεν δέχτηκε την πρόταση του Τρικούπη να κυρωθεί η σύμβαση του δανείου - όπως προέβλεπε σχετικός Νόμος - και τη σύσταση «Ταμείου Δανείου» με βασιλικό διάταγμα και αντιπρότεινε να δώσει η Βουλή ειδική εξουσιοδότηση. Πιεζόμενος ο Γεώργιος από τον Τρικούπη ζήτησε προθεσμία 48 ωρών για να εξετάσει όλες τις πλευρές. Στο διάστημα αυτό με κρυπτογραφικό τηλεγράφημα που εστάλη στο Λονδίνο από τα Ανάκτορα δινόταν η εντολή να πουλήσουν στο χρηματιστήριο πολλών εκατομμυρίων ομολογίες ελληνικών δανείων, που οι τιμές τους ανέβαιναν καθημερινά εν όψει του νέου δανείου. Το ανακτορικό παιχνίδι οδήγησε αμέσως τον Τρικούπη σε παραίτηση και τη χώρα, ύστερα από λίγο, στην πτώχευση. Πολλοί λίγοι έμαθαν για αυτό τον "ελιγμό" των ανακτόρων και όταν τέσσερα χρόνια μετά, το 1897 η χώρα βγήκε και ηττημένη από τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο και το 1898 επιβλήθηκε κι επίσημα στην Ελλάδα «Ελεγχος», όλοι μιλούσαν για λάθος του Τρικούπη.
Ο Τρικούπης απέτυχε να επανεκλεγεί στις εκλογές του 1895 και έφυγε αυτοεξόριστος στις Κάννες. Το 1896 τέθηκε και πάλι υποψήφιος και εξελέγει στις αναπληρωματικές εκλογές της επαρχίας Βάλτου. Πέθανε στις Κάννες σε ηλικία 64 ετών.
Όσον αφορά την τρόικα της εποχής, τυχαίο; Και τότε με εντυπωσιακή εμμονή των Γερμανών επιβλήθηκε στην Ελλάδα με τον νόμο ΒΦΙΘ η αντίστοιχη τρόικα.
Οι αντίστιχοι Ντερούζ, Τόμσεν και Μαζούχ ήταν ο γερμανός Τέστα, ο γάλλος Λετάν και ο άγγλος Λόου. Ανήγειραν δε τότε και ειδικό μέγαρο στην συμβολή Βασιλέως Γεωργίου και Στησιχόρου.
Όταν μάλιστα το 1922 η χώρα χρειάστηκε να τυπώσει χρήμα και το έκανε χωρίς την συγκατάθεσή τους έγινε χαμός!
Το 1932 ο Βενιζέλος κήρυξε στάση πληρωμών, κάτι που θεωρήθηκε και τότε τεράστιο ζήτημα και ο πρέσβης της χώρας στο Λονδίνο έγραφε σχετικά το 1935: «Η συζήτησίς μου με τους εμπειρογνώμονας υπήρξεν εξόχως διαφωτιστική. Το Φορέϊν Οφφις πνέει μένεα εναντίον μας»!
Το τέλος της προηγούμενης τρόικα δόθηκε το 1978 με νόμο που εξέδωσε ο Θανάσης Κανελλόπουλος, ο οποίος μάλιστα επεσήμανε πως με την κατάργησή της εξοικονομήθηκαν και περίπου 400.000 δραχμές τότε που ήταν τα έξοδα λειτουργίας της.
__________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου