Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Καλώς ήρθες αιθαλομίχλη…


Η αιθαλομίχλη είναι πλέον και πάλι εδώ, αρκετά νωρίτερα από πέρυσι και μάλιστα χωρίς να έχουν ακόμα πιάσει τα πολλά κρύα. Και ενώ το ΥΠΕΚΑ εκδίδει τη μία ανακοίνωση μετά την άλλη, καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε κάποια βασικά πράγματα, εφόσον σκοπεύουμε σαν κοινωνία και σαν κράτος να αντιμετωπίσουμε ριζικά το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας και της γενικότερης (οικονομικής και περιβαλλοντικής) κρίσης.


Ας αρχίσουμε από το γιατί έχουμε αυτού του είδους την αιθαλομίχλη. Προφανώς η στροφή του κόσμου στα τζάκια για να ζεσταθεί, δεν είναι κάποιου είδους μόδα ούτε και προέρχεται από βίτσιο πολιτών που προτιμούν ‘ρομαντικά’ δειλινά μπροστά στη θαλπωρή της φωτιάς στο σαλόνι του σπιτιού τους. Τις τελευταίες μέρες, ιδιαίτερα στην Αθήνα, χωρίς να έχει τόσο κρύο, οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του σπιτιού μας είναι πιο χαμηλές από την εξωτερική, με αποτέλεσμα να βγαίνουμε έξω και να νιώθουμε πιο ευχάριστο το κλίμα. Άρα, η στροφή στα τζάκια και συνεπακόλουθα η αιθαλομίχλη είναι σύμπτωμα της ενεργειακής φτώχειας που γνωρίζει έξαρση αφενός λόγω της κρίσης αλλά κυρίως λόγω της ακαταλληλότητας των ελληνικών σπιτιών να προσφέρουν οικονομική θέρμανση.
Παρατήρηση πρώτηΗ ρύπανση από το πετρέλαιο (θέρμανσης ή βενζίνη από αυτοκίνητα) είναι εξίσου επικίνδυνη. Το γεγονός ότι ‘δεν φαίνεται’ και δεν ‘μυρίζει το ίδιο’ δεν την κάνει αθώα. Κάθε άλλο, επειδή τα μικροσωματίδια που προέρχονται από την καύση πετρελαίου είναι πολύ πιο μικρά σε μέγεθος, εισχωρούν βαθύτερα στους πνεύμονές μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, άλλωστε, καταχώρησε κι επισήμως τα μικροσωματίδια στη λίστα με τις καρκινογόνες ουσίες, δίνοντας έμφαση σε όλους τους ρύπους (και ιδιαίτερα σε αυτούς που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα, όπως από μεταφορές, βιομηχανία και ηλεκτροπαραγωγή). Πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσουμε την αιθαλομίχλη, αλλά η επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι λύση.
Παρατήρηση δεύτερηΕίναι επιεικώς απαράδεκτο, έως και ανήθικο, σαν κράτος να ζητάς από τον κόσμο να μην χρησιμοποιεί τα τζάκια τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα, χωρίς να του εξασφαλίζεις εναλλακτικές λύσεις. Και με αυτό προφανώς δεν εννοούμε ρυπογόνο πετρέλαιο (βλέπε επιδόματα θέρμανσης).
Αλλά η πολιτεία ήταν απούσα επί χρόνια, κι ευθύνεται τόσο για την ενεργειακή φτώχεια όσο και για την αιθαλομίχλη: Τα τζάκια που έχει ο περισσότερος κόσμος σπίτι του (ανοιχτού τύπου) κατασκευάστηκαν πρωτίστως για διακοσμητικούς λόγους και όχι για να ζεσταίνουν. Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις, λέει η παροιμία, και όταν επί σειρά δεκαετιών οι κυβερνήσεις απέφευγαν να θέσουν σωστές ενεργειακές προδιαγραφές στα κτίρια που έφτιαχναν οι τεχνικές εταιρίες (για να μην επιβαρυνθεί η ‘ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας’, δηλαδή ο κατασκευαστικός κλάδος), έστρωναν τον δρόμο για να φτάσουμε στη σημερινή τραγική κατάσταση: ο κόσμος χρεωνόταν στις τράπεζες ώστε να αγοράσει εν αγνοία του σπίτια-ενεργειακές καταβόθρες που απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να ζεσταθούν. Ήρθε η κρίση και τώρα ο κόσμος προσπαθεί να ζεστάνει σπίτια που δεν ζεσταίνονται με τίποτα…
Απόν λοιπόν το κράτος τόσα χρόνια.
Τι κάνει όμως σήμερα; Εκτός από τις συστάσεις για να μην χρησιμοποιεί ο κόσμος τα τζάκια όταν κάνει κρύο, εκπονεί μελέτες για τη ρύπανση (προφανώς για να δoυν αν υπάρχει), αναθέτει σε διαφημιστικές εταιρίες ενημερωτικές εκστρατείες, αυξάνει σε 300 εκατ. ευρώ το χρόνο τα χρήματα των φορολογουμένων που κατευθύνονται σε επιδόματα θέρμανσης (σε εισαγωγές πετρελαίου) και προχωρά σε ανακοινώσεις και πρωτοβουλίες αμφίβολης (πολιτικής) αισθητικής και αποτελεσματικότητας. Να ανταλλάξουμε δηλαδή τη ρύπανση που φαίνεται (τζάκια) με αυτή που δεν φαίνεται (πετρέλαιο). Να γυρίσουμε στο παρελθόν κι όλα θα είναι μια χαρά.
Απόν λοιπόν το κράτος και σήμερα.
Δεν θα ξαναπούμε τι πρέπει να γίνει (αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε ενδεικτικά εδώεδώ κιεδώ).
Θα πούμε όμως τι προτίθεται να κάνει το Πεκίνο (ναι, το Πεκίνο), για να αντιμετωπίσει τη διαβόητη αστική του ρύπανση: Μέτρα περιορισμού των ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση, τη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή και στόχο μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 25% ως το 2017. Μέτρα που δημιουργούν επενδύσεις, εκσυγχρονίζουν την οικονομία, αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα, προστατεύουν την δημόσια υγεία, ενισχύουν το εισόδημα των πολιτών.
Εμείς εδώ από την άλλη ρίχνουμε δισεκατομμύρια ευρώ (κάποια από αυτά μάλιστα είναι εθνικοί πόροι που δωρίζονται στις μεγάλες κατασκευαστικές)για να φτιάξουμε νέους αυτοκινητόδρομους(περισσότερο αυτοκίνητο àπερισσότερη κατανάλωση καυσίμου àπερισσότερη ρύπανση), και προωθούμε νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής  λιγνίτη και μαζούτ.
Η κοινωνία πάντως αναλαμβάνει δράση: Ήδη περισσότεροι από 1.000 συμπολίτες μας έχουν δώσει ένα μικρό ποσό από το υστέρημά τους, όχι για να ζεσταθούν 19 παιδιά έναν χειμώνα, αλλά για να μην ξανακρυώσουν ποτέ.
____________
ΥΓ: Μία ειλικρινής απορία: αν αύριο ο κόσμος συνεχίζει να καίει (και ακατάλληλα) ξύλα, αλλά ο βοριάς ή μία δυνατή βροχή ‘εξαφανίσουν’ την αιθαλομίθχλη, η κυβέρνηση θα νιώθει την ίδια πίεση για να κάνει κάτι για τον κόσμο που κρυώνει;

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Η κρίση χτυπά 350.000 νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τούς κάθε χρόνο και τους κόβεται το ρεύμα



Διαστάσεις επιδημίας παίρνουν οι φωτιές σε σπίτια που δεν έχουν ρεύμα στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό σε διάστημα μίας εβδομάδας. Ένα κερί έμελλε να είναι η αιτία να χαθεί ολόκληρο το νοικοκυριό μιας οικογένειας στην Κάτω Τούμπα από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ.


Ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα έγιναν στάχτη μέσα 35 λεπτά (18:45 με 19:25). Μια γυναίκα 40 - 50 ετών άναψε ένα κερί για φωτισμό όπως είπε στους Πυροσβέστες με αποτέλεσμα να λαμπαδιάσει το διαμέρισμα της που βρίσκεται σε 4ο όροφο πολυκατοικίας στην Κάτω Τούμπα.
Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα thesstoday.gr, στο σημείο έσπευσαν 3 οχήματα με 12 άνδρες. Και σε αυτή τη περίπτωση όπως είπε η ένοικος στους Πυροσβέστες, η οποία κατάφερε να βγει από το διαμέρισμα και να καλέσει σε βοήθεια, δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα καθώς ήταν κομμένο.
Όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» η ΔΕΗ έχει κάνει έως σήμερα 1 εκατ. διακανονισμούς για απλήρωτους λογαριασμούς.
Σε ότι αφορά τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, 350.000 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τούς κάθε χρόνο και τους κόβεται το ρεύμα. Μόλις 210.000 από τους καταναλωτές αυτούς επανασυνδέονται, δηλαδή 140.000 είτε δεν επιδιώκουν να αποκτήσουν και πάλι ρεύμα (πρόκειται για κλειστά καταστήματα,ξενοίκιαστα σπίτια, κλειστά εξοχικά) είτε δεν τα καταφέρνουν.