Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

Θα αντισταθούμε δυναμικά στο κλείσιμο νοσοκομείων και τις απολύσειςΓια την διαθεσιμότητα των γιατρών των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ


Των Νίκου Μανιού, Γιάννη Μπασκόζου και Ανδρέα Ξανθού*
Η αναξιοπιστία, η αναλγησία και η καταστροφική πολιτική της μνημονιακής συγκυβέρνησης δεν έχει όρια.

Μαζί με την «κινητικότητα», τις διαθεσιμότητες και το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων ήλθε και η σειρά των γιατρών που εργάζονταν στα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ να βρεθούν σε κατάσταση εργασιακής ανασφάλειας και εξόντωσης. Γιατροί με προϋπηρεσία δεκαετιών απειλούνται με άμεση απόλυση, προκειμένου να πιαστεί ο «εθνικός στόχος» των απολύσεων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιταχθεί σθεναρά στο κλείσιμο των Θεραπευτηρίων του ΙΚΑ και στις μετακινήσεις προσωπικού. Θα αντισταθούμε δυναμικά και τώρα, μαζί με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες, στο επιχειρούμενο λουκέτο 6 νοσοκομείων στην Αθήνα και 3 στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόκειται για εξορθολογισμό αλλά για προσχεδιασμένη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης. Την ώρα της αυξημένης κοινωνικής ανάγκης για δημόσιες υπηρεσίες υγείας λόγω της ανέχειας και της απο-ασφάλισης του πληθυσμού, δεν περισσεύει καμιά δομή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας περίθαλψης ούτε υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε μονάδα του ΕΟΠΥΥ, νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Άρα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμιά διαθεσιμότητα ή απόλυση εργαζόμενου στο χώρο της υγείας.

Οι γιατροί των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ, έχοντας μεγάλη νοσοκομειακή εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση μπορούν να συνεισφέρουν αποφασιστικά στη λειτουργία των νοσοκομείων στα οποία έχουν ενσωματωθεί, αποκτώντας τις ίδιες εργασιακές σχέσεις, δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους γιατρούς του ΕΣΥ, ή, εναλλακτικά, μπορούν να επιλέξουν την ένταξη τους στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ διατηρώντας το ίδιο εργασιακό καθεστώς με τους υπόλοιπους γιατρούς που εργάζονται εκεί. Αυτό πάντως που προέχει σήμερα είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση τους, η κατοχύρωση των θέσεων εργασίας τους με την ταυτόχρονη διασφάλιση των μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων και όχι η μετατροπή αυτού του ανθρώπινου δυναμικού σε «δεξαμενή» διαθεσιμότητας και απολύσεων.

Η στήριξη των δημόσιων και κοινωνικοασφαλιστικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η αναβάθμιση, η στελέχωση και ο αναπροσανατολισμός τους με στόχο ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ για όλους είναι η μόνη βιώσιμη προοπτική για τους γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς, αλλά και η μόνη αποτελεσματική απάντηση στην «υγειονομική φτώχεια» και στις αυξανόμενες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανθρώπων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει τις παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα που αφορούν την κατάργηση δομών περίθαλψης και την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων.
Ο κοινός αγώνας των εργαζομένων στο Σύστημα Υγείας με όλα τα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας για να σταματήσει ο μνημονιακός κατήφορος και να προωθηθεί η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας, είναι ζωτική ανάγκη. Με συλλογικές αντιστάσεις, κοινωνική αλληλεγγύη και εναλλακτικό στο νεοφιλελευθερισμό πολιτικό σχέδιο, μπορούμε να τους ανατρέψουμε.

_____________
*Ο Νίκος Μανιός είναι συντονιστής του τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο Γιάννης Μπασκόζος είναι υπεύθυνος για την Υγεία και το κοινωνικό κράτος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ανδρέας Ξανθός είναι συντονιστής ΕΕΚΕ Υγείας ΣΥΡΙΖΑ.


______________
REDNotebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου