Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]
"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος ΜπελογιάννηςΜετάφραση (Translate)
Τετάρτη 30 Μαΐου 2012
Κάρολος Μωραϊτης: Η Ζωή Και Η Δολοφονία Του Πρωθυπουργού Θεόδωρου Δηλιγιάννη
Σάββατο 26 Μαΐου 2012
Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC για το τηλεοπτικό κανάλι KONTRA o ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,5% και ακολουθούν ΝΔ 26% ΠΑΣΟΚ 12,5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 7% ΔΗΜΑΡ 7% Χρυσή Αυγή 5,5% ΚΚΕ 5% και Δημιουργία Ξανά – Δράση 3%





Κυριακή 20 Μαΐου 2012
ΟΙ ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
- Geoffrey Geunes, «Les marches ont un visage», Le Monde Diplomatique, Mai 2012.
- Wolfgang Streek, «Markets versus Voters», New Left Review, Sept/Oct 2011.
- Guy Hermet, «L' Hiver de la Democratie ou le Nouveau Regime», Armand Collin, 2007.
- Jurgen Habermas, «Apres l' Etat- Nation», Fayard, 2000.
*Δημοσιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Κυριακή 20/5
Παρασκευή 18 Μαΐου 2012
Πωλ Κρούγκμαν: Ανήθικη η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα

__________________________________
http://www.tsantiri.gr/oikonomia/pol-krougkman-anithiki-i-germania-apenanti-stin-ellada.html
Πέμπτη 17 Μαΐου 2012
Όλα τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης - Ποιοι είναι οι 16 υπουργοί που θα οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου
- Έκπληξη ο αποκλεισμός Μπαμπινιώτη από την κυβέρνηση Πικραμμένου
- Έντονο παρασκήνιο μέχρι τα ξημερώματα για την επιλογή των προσώπων

Ο δεύτερος ανώτατος δικαστικός χώρας μετά τον Ιωάννη Γρίβα που αναλαμβάνει καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Άφησε το γραφείο του στο Ανώτατο Δικαστήριο (ΣΤΕ) για εκείνο στο Μέγαρο Μαξίμου 45 μέρες πριν βγει στη σύνταξη, αφού στις 30 Ιουνίου λήγει η θητεία του και αποχωρεί έχοντας συμπληρώσει το όριο ηλικίας! Ως εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας ασχολήθηκε με υποθέσεις όπως το μουσείο της Ακρόπολης, το γήπεδο της ΑΕΚ. Προήδρευσε σε σοβαρές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, όπως το Μνημόνιο και το χαράτσι της ΔΕΗ.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=140215&nslt=1&catid=9
Τρίτη 15 Μαΐου 2012
Σκληρή επίθεση Τσίπρα κατά των καναλιών…
μέσω facebook

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΒΟΜΒΑ του Al Jazeera: Τα Ελληνικά ΜΜΕ ελέγχονται πλήρως και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών οίκων!
Κυριακή 13 Μαΐου 2012
To γονάτισμα ενός λαού και η στάση του ΚΚΕ

Σάββατο 12 Μαΐου 2012
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά σαφές προβάδισμα αυξάνοντας τα ποσοστά του, που τον φέρνουν στην πρώτη θέση.
ΠΡΩΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ MARC ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στο 27,7% ο ΣΥΡΙΖΑ
Ελαφρώς ενισχυμένη η ΝΔ, μικρή μείωση για ΠΑΣΟΚ

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012
Στο "μικροσκόπιο" 14 καθηγητών και δικηγόρων τα δύο Μνημόνια
Τετάρτη 9 Μαΐου 2012
Ποιοί βρίσκονται πίσω από τον Αλ. Τσίπρα;
Ένα από τα μειονεκτήματα που τού χρεώνουν οι επικριτές του είναι η ηλικία του. Παρόλα πίσω από... τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται μια ομάδα στενών συνεργατών που μόνο άπειροι στην πολιτική δεν μπορεί να χαρακτηριστούν. | |
![]()
Ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είναι οικονομολόγος, επανεκλέχθηκε στη Β' Αθηνών και είναι επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού.
Ήταν μέλος της Νεολαίας Λαµπράκη και συµµετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Παράλληλα ήταν ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, του Συνασπισμού, ενώ διετέλεσε αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονοµίας, στην Οικουµενική Κυβέρνηση Ζολώτα. Ο Γ. Δραγασάκης, ο οποίος εκτιμάται και εκτός Κουμουνδούρου για την πολιτική του σκέψη και οικονομικές του γνώσεις, θεωρείται από τους πλέον στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στενός συνεργάτης είναι και ο Νίκος Κοτζιάς, οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, με τον οποίο «τα έσπασε» όταν ανακοίνωσε τη «σωτηρία» της χώρας με την προσφυγή στο ΔΝΤ. Είχε αντιδικτατορική δράση στην ΚΝΕ και πολυετή πορεία μεταπολιτευτικά στο ΚΚΕ, όπου και θεωρείτο ως ένας από τους θεωρητικούς του κόμματος.
Υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του Συνασπισμού είναι ο Γιάννης Μηλιός, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ.
Ο Νίκος Παππάς είναι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Είναι γιος του Στέλιου Παππά, επίσης μέλους της ΚΠΕ, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα και υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού.
Ο Δημήτρης Βίτσας, γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που κρατάει τις ισορροπίες εντός κόμματος. Αν και σπούδασε νομικά δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της διαφήμισης και των γραφικών τεχνών.
Στους στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα είναι και ο Πάνος Σκουρλέτης, οικονομολόγος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια όπως και μέλος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού. Ήταν υποψήφιος στη Β' Αθήνας αλλά δεν εκλέχθηκε.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκλέχθηκε στη Β' Αθήνας. Είναι µέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.
Στην ομάδα των στενών συνεργατών του Α. Τσίπρα συναντάμε ακόμα ένα ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, τον καθηγητή φιλόλογο και συγγραφέα, Λαοκράτη Βάσση. Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Παιδείας και Πολιτισμού «Εντελέχεια», επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης». Διετέλεσε μέλος του ΕΣΡ. Στην Κουμουνδούρου λέγεται ότι ο κ. Βάσσης αποτελεί τακτικό συνομιλητή του κ. Τσίπρα.
Ο Ρούντι Ρινάλντι, μια από τις μορφές του φοιτητικού κινήματος στα χρόνια της μεταπολίτευσης, είναι επικεφαλής και συνιδρυτής της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ) μίας από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Aσχολήθηκε δραστήρια στον εκδοτικό χώρο με τις εκδόσεις «A/συνεχεια» και διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας «Aριστερά!». Βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τάσος Κορωνάκης, μηχανολόγος στο επάγγελμα, είναι φίλος και συνοδοιπόρος του Αλέξη Τσίπρα από τη νεολαία του Συνασπισμού. Είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, υπεύθυνος κινημάτων του ΣΥΝ και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκεται στην στενή ομάδα συνεργατών. Ήταν υποψήφιος στην Α' Αθήνας όπου δεν εξελέγη.
Σημειώνεται τέλος ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι δύο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας έχει ιδιαίτερα στενή επαφή. Ειδικά για τον πρώτο, στην Κουμουνδούρου λέγεται ότι «ξέρει που πηγαίνει το πράγμα».
Πηγή: Newpost.gr
|
Τρίτη 8 Μαΐου 2012
Έλαβε διερευνητική εντολή ο Α. Τσίπρας: «Ιστορική στιγμή για την Αριστερά»
«Ιστορική στιγμή για την Αριστερά και για το λαϊκό κίνημα», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την διερευνητική εντολή που έλαβε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και καθόλου τυχαία δε μνημόνευσε τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, που είχε λάβει ανάλογη διερευνητική εντολή πριν 23 χρόνια. ‘Ηδη ο κ. Τσίπρας με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε κατέστησε σαφές ότι θα εξαντλήσει το χρόνο των τριών ημερών που του παρέχει η διερευνητική εντολή προκειμένου να επιτύχει τη συγκρότηση κυβέρνησης.
Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Τσίπρας, έγινε δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του ανέφερε: «Σας κάλεσα, για να σας αναθέσω διερευνητική εντολή. Η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Είναι μια ιστορική στιγμή για την Αριστερά και για το λαϊκό κίνημα και προσωπική ευθύνη για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης. Θα είχα περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει θετικά η διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο που δεν θα έδινε στη μία έδρα άλλη μία, ή αν πέρναμε περισσότερες ψήφους. Ο λαός όμως αποφάσισε. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του και να προσπαθήσω για το καλύτερο».
Αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να εκπληρώσουμε τους στόχους μας».
Το πρώτο «ναι» από την Δημοκρατική Αριστερά
Η Δημοκρατική Αριστερά, είναι το πρώτο κόμμα που στηρίζει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης για απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρός της Φ. Κουβέλης, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα.(Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μετά τη συνάντηση)
Επαφές με ηγέτες και κινήματα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ήδη επικοινωνία με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αλλά είναι άγνωστο ακόμη εάν το τηλεφώνημα το οποίο έγινε για πρόσκληση συνάντησης είχε ανταπόκριση, ή απέβη άκαρπο. Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλη ο κ. Τσίπρας συναντάται σήμερα με την επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων , Ιωάννα Κοντούλη και αμέσως μετά, στις 19:00 με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη και με τους εκπροσώπους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι φανερό ότι επιχειρεί δημιουργία κοινού μετώπου τις αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.
Την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και θα ολοκληρώσει τις επαφές του και τον χρόνο διερευνητικής εντολής την Πέμπτη, με συναντήσεις που θα έχει με τους προέδρους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ, χωρίς να είναι γνωστό μέχρι στιγμής, εάν θα ανταποκριθούν.
Τα υπάρχοντα δεδομένα για τη συγκρότηση κυβέρνησης
Βέβαια δεν έχει διασαφηνιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πως θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση των κομμάτων της Αριστεράς με βάση του δεδομένους συσχετισμούς, αφού ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ μαζί διαθέτουν 97 έδρες, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι το ΚΚΕ αρνείται πεισματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας. Ακόμη και να δεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ την συμμετοχή η έστω την ανοχή του ΠΑΣΟΚ, που την αποκλείει, πάλι δεν βγαίνουν τα κουκιά.
Αυτό σημαίνει ότι προφανώς, ότι ο κ. Τσίπρας, γνωρίζοντας ότι το κόμμα του βρίσκεται μόλις μια ανάσα από τη Νέα Δημοκρατία και ότι σε αντίθεση με το κόμμα του κ. Σαμαρά, διαθέτει αέρα και τη δυναμική νικητή, θα παρουσιάσει τα σημεία της κυβερνητικής πρότασής του και διαπιστώνοντας αδυναμία συγκρότησης αριστερής πλειοψηφίας στη Βουλή, θα ζητήσει αυτή την πλειοψηφία από το λαό σε νέα εκλογική αναμέτρηση.
Άλλωστε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάριζαν χθες ότι δεν επιδιώκουν ούτε πρόκειται να δεχτούν οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό μάλιστα το υπογράμμισε με σαφήνεια ο κ. Τσίπρας στον κ. Σαμαρά χθες κατά τη συνάντησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς πρότεινε στον κ. Τσίπρα είτε να τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στάση ανοχής σε άλλη κυβέρνηση συνεργασίας, είτε να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να απέρριψε κατηγορηματικά κάθε τέτοια προοπτική, προβάλλοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο Μνημόνιο και στη γενικότερη πολιτική τους που οδήγησε τη χώρα στην κρίση.
Το θέμα του μπόνους των 50 εδρών
Εν τω μεταξύ, χθες, Δευτέρα, συνεδρίασε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου εκφράστηκε ικανοποίηση για την εκλογική επίδοση και στη συνέχεια συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ όπου συζητήθηκε η τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή.
Κατά τη συνεδρίαση εκφράστηκε ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ έντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε σχετικά με τη δυνατότητα του πρώτου κόμματος να έχει το μπόνους των 50 εδρών με ποσοστό κάτω του 20%. Σχετικά με το θέμα θα γίνουν επαφές με συνταγματολόγους προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως.
Σκέψεις για ψήφο ανοχής από τη ΝΔ
Συζήτηση για το ενδεχόμενο η ΝΔ να δώσει ψήφο ανοχής στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση, έχει ανοίξει στο εσωτερικό της ΝΔ, υπό τον προϋπόθεση, όμως, ότι το εγχείρημα θα εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Την προοπτική αυτή υπέδειξε σε έναν βαθμό και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δήλωσε στο Mega ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει από τη νέα Βουλή μια λύση στο θέμα της διακυβέρνησης και να αποφευχθεί μια νέα προσφυγή σε εκλογές.
Σήμερα τα «ΝΕΑ» δημοσιεύουν πιθανά ονόματα από την Αριστερά που θα μπορούσε να προτείνει ως πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων, αυτά του Αλέκου Αλαβάνου, πρώην προέδρου του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Κωνσταντόπουλου, πρώην προέδρου του ΣΥΝ, Μανώλη Γλέζου, βουλευτή Επικρατείας και ιστορικού ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη και Δημήτρη Παπαδημούλη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κα.
Θετικό σε πρωθυπουργό προερχόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ
Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, δήλωσε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, που θα απηχεί τη νέα τάση που κατέγραψε το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου.Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πρόθυμο να στηρίξει για την προθυπουργία ακόμη και κάποιο πρόσωπο που να προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο επικεφαλής του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα "Νέα", το ίδιο ισχύει και για άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και επί δεκαετίες ευρωβουλευτής Αλέκος Αλαβάνος, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο επικεφαλής του Επικρατείας Μανόλης Γλέζος και ο βουλευτής της Β’ Αθήνας Δημήτρης Παπαδημούλης που επίσης θήτευσε ως ευρωβουλευτής.
Ελλάδα: Η λαϊκή εξέγερση ξεκίνησε στην Ευρώπη
Μήνυμα απέστειλε ο πρόεδρος του Μετώπου της Αριστεράς της Γαλλίας, Ζαν Λικ Μελανσόν, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα:
«Ο ελληνικός λαός μόλις καταψήφισε τις πολιτικές της λιτότητας που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επέλεξε με ξεκάθαρο τρόπο την Αριστερά για να τις αντιμετωπίσει.
Αυτή η λαϊκή αντίσταση εκφράστηκε μέσα από μαζικές ψήφους για την άλλη Αριστερά της Ελλάδας, με ποσοστό που ξεπερνάει το 30%. Συγχαίρω ιδιαίτερα το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, αδελφό κόμμα του Αριστερού Μετώπου Γαλλίας εδώ κι αρκετά χρόνια. Η ανάδειξή του σε πρώτη πολιτική δύναμη της Αριστεράς, δίνει ξανά ώθηση στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πέραν της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελευθερισμού.
Με εξοργίζει το ότι αυτή η πρόοδος της Αριστεράς συγκρίνεται με το γελοίο σκορ των νεοναζί (6,9%).
Αυτή η ανόητη και νοσηρή γοητεία για την άκρα δεξιά εκφράστηκε και στη Γαλλία, με την αισχρά δυσανάλογη σημασία που δόθηκε στη Μαρίν Λε Πεν από τα ΜΜΕ στο διάστημα ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών».
Συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν για την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικά Κοινωνικό Μέτωπο κόμματα και προσωπικότητες της Αριστεράς:
ΑΚΕΛ
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας
Ενωμένη Αριστερά Καταλονίας
Κόμμα των Κομμουνιστών της Καταλονίας
«Η Αριστερά» , Γερμανία
Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας
«Κόμμα της Αριστεράς», Γαλλία
Αριστερή Συμμαχία Φινλανδίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας
SINN FEIN , Ιρλανδία
Μπλόκο της Αριστεράς , Πορτογαλία
Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας
Κοκκινοπράσινη Συμμαχία Δανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας
Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας
Κόμμα Εργαζομένων 2006 Ουγγαρίας
Σοσιαλιστικό Κόμμα ΠΓΔΜ
Βουλγαρική Αριστερά
Σοσιαλιστική Συμμαχία Ρουμανίας
Ελβετικό Κόμμα Εργασίας
Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Τσεχίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Βαλωνίας Βρυξελλών
Σοσιαλιστικό Κίνημα Εργαζομένων(MST), Αργεντινή
Κίνημα των Ελευθέρων του Νότου (Μovimiento Libres del Sur), Αργεντινή.
Γκίζι Γκρέγκορ , Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας , Κόμματος «Η Αριστερά» , Γερμανία.
Λωράν Πιέρ, Πρόεδρος Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Μόλα Μαιτέ, Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Μελανσόν Ζαν Λυκ, Υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς στις Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, Ευρωβουλευτής.
Λάρα Κάγιο, Εθνικός Συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας.
Σεντέγια Χοσέ Λουίς, Εθνικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας.
Άνταμς Τζέρυ, Πρόεδρος του Sinn Fein.
Μέγιερ Βίλυ, Ευρωβουλευτής, Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας.
Βύρτς Φράνσις, Πρώην Πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Β.Ευρωπαϊκή Πράσινη Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Θεόδωρος Μάρκος, Έλληνες Συνδικαλιστές και Εκπρόσωποι Κοινοτήτων Αυστραλίας.
Μάκνευ Πώλ, Αντιπρόεδρος του Συνασπισμού Αντίστασης (Coalition of Resistance), Μεγάλη Βρεττανία.
Βιλούμσεν Νικολάι, Βουλευτής της Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας της Δανίας.
Αρινμάκι Πάβο, Πρόεδρος της Αριστερής Συμμαχίας Φινλανδίας.
Χάκανεν Γίριο, Πρόεδρος Κομμουνιστικού Κόμματος Φινλανδίας.
______________________________
http://www.eklogika.gr/news/9409
Δευτέρα 7 Μαΐου 2012
O νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ: «Αρχή ενός κινήματος κατά της λιτότητας ανατέλλει παντού»



Τον Σαρκοζί αποχαιρετά η Monde

Σε όλη τη Γαλλία μια ιστορική στιγμή γράφει η Liberation
Η βελγική Le Soir προειδοποιεί ότι «μετά τη δοκιμασία της κατάκτησης, έρχεται η δοκιμασία της εξουσίας. Ο νικητής δεν θα έχει περίοδο χάριτος». Την άποψη συμμερίζεται και η Libre Belgique, η οποία θεωρεί ότι ο Φρανσουά Ολάντ οφείλει εν μέρει την εκλογή του στην απόρριψη της προσωπικότητας του Νικολά Σαρκοζί.
tvxs