Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Πρέσβης Βενεζουέλας: «Οι Έλληνες Πρέπει Να Ψάξουν Τις Ρίζες Τους»Μια συνάντηση με τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον ταξίδι, που ξεκινά από τη μακρινή γενέτειρά του, τη Μέριδα και καταλήγει βεβαίως στην Αθήνα. Ο κύριος Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio, δεν τηρεί πάντα τους διπλωματικούς τύπους, όχι επειδή τους αγνοεί, αλλά επειδή δεν επιθυμεί να ζει μέσα στα στενά όρια του «πρέπει» και του «φαίνεσθαι».

Μας υποδέχεται στην Πρεσβεία φορώντας ένα παραδοσιακό πουκάμισο της πατρίδας του. Κινείται άνετα στο χώρο, δίχως καθωσπρεπισμούς. Μας προσφέρει κάτι να πιούμε και κάθεται αναπαυτικά σ’ έναν καναπέ. Μαζί του είναι και ο Α’ γραμματέας της Πρεσβείας, Luis Roberto Mendoza Uribe, ο οποίος έχει κανονίσει και το ραντεβού μας. Πατάμε Rec.

Θα ξεκινήσω με την κλασική ερώτηση. Πότε ήρθατε στην Ελλάδα;
-Στην Ελλάδα βρίσκομαι ήδη τρία χρόνια. Η εμπειρία μου μέχρι σήμερα είναι πολλή θετική, όχι μόνο επειδή οι Έλληνες είναι φιλόξενοι και ανοικτοί άνθρωποι, αλλά διότι έχουμε καταφέρει, σε αυτά τα χρόνια, να κάνουμε ουσιαστικά βήματα στις σχέσεις Ελλάδας – Βενεζουέλας. Έχουμε σταθεροποιήσει μια σειρά συνεργασιών, που αφορούν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και του πολιτισμού.

Ο ίδιος, δηλώνει πως η ανταπόκριση των Ελληνικών Αρχών δεν ήταν, δυστυχώς, πάντα η καλύτερη. «Παρόλη την ύπαρξη συναλλαγών και ανταλλαγών μεταξύ των δυο χωρών, θα έλεγα ότι πολλές φορές η ελληνική πλευρά λειτούργησε με αδιαφορία, ενώ εμείς με απάθεια».

Οι δυο πλευρές έχουν καταφέρει όμως, να διευρύνουν τις σχέσεις τους, υπογράφοντας Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλειας και Συμφωνία Πολιτιστικής Συνεργασίας, οι οποίες ισχύουν από το 1995, ενώ από το 1988 υπάρχει και Συμφωνία Τουριστικής Συνεργασίας.


Πώς είναι οι αμιγώς πολιτικές σχέσεις των δυο κρατών;
-Είναι πολύ καλές. Ο Πρόεδρός μας, Hugo Chávez, έχει μιλήσει επανειλημμένα με κολακευτικά λόγια για την ελληνική Ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Από την άλλη, η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει τον ενθουσιασμό της για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη Βενεζουέλα. Μάλιστα ο κύριος Chávez, έχει λάβει από την Ελληνική Δημοκρατία επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Και γιατί δεν μας έχει επισκεφθεί ακόμα ο κύριος Chávez; Θα ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίσταση, αφού είναι ένα αρκετά δημοφιλές πρόσωπο ανάμεσα στους Έλληνες.
-Οι συνθήκες δεν μας έχουν βοηθήσει στο να πραγματοποιήσουμε την επίσκεψη, λόγω του φόρτου εργασίας του ίδιου, της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας, αλλά και των καιρικών συνθηκών. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε, το τελευταίο διάστημα, μεγάλες φυσικές καταστροφές και έτσι ο Πρόεδρος έπρεπε να βρίσκεται στην καρδιά των γεγονότων. Εμείς δουλεύουμε όμως προς αυτή την κατεύθυνση, επιθυμούμε την επίσκεψή του πάρα πολύ.

ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, «η εξέλιξη των διμερών εμπορικών ροών της χώρας μας με τη Βενεζουέλα, τα τελευταία χρόνια, υποδηλώνει, πρώτον, ένα σταθερά ελλειμματικό ισοζύγιο εις βάρος της Ελλάδας και δεύτερον, μια συνεχώς φθίνουσα πορεία των ελληνικών εξαγωγών προς Βενεζουέλα. Κατά το 2008 οι εισαγωγές της Ελλάδος από τη Βενεζουέλα ανήλθαν σε 89.000.000 δολάρια περίπου, ενώ οι αντίστοιχες ελληνικές εξαγωγές σε 4.000.000 δολάρια».

«Η Ελλάδα εισάγει από τη Βενεζουέλα κυρίως προϊόντα πετρελαίου, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν σε τρόφιμα, υφαντουργικά, κ.α. Άρα, μια επίσκεψη του Πρόεδρου της Βενεζουέλας θα έφερνε στο προσκήνιο κάποιες λύσεις στο θέμα του ισοζυγίου μεταξύ των δυο χωρών», αναφέρει ο κύριος Chaves Samudio.

Αναφερθήκατε προηγουμένως στο θέμα των καιρικών συνθηκών στη Βενεζουέλα. Ο Πρόεδρός σας, μίλησε πριν από κάποιες μέρες για τις κλιματικές αλλαγές στη χώρα του, λέγοντας ότι οι Η.Π.Α. ευθύνονται γι’ αυτές.

Τί πιστεύετε ότι εννοούσε;
-Προφανώς ότι, οι ΗΠΑ μαζί με κάποιες άλλες βιομηχανοποιημένες χώρες, εκπέμπουν τους περισσότερους ρίπους εις βάρος των μικρότερων και υποανάπτυκτων χωρών. Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος για το Κλίμα στο Μεξικό. Ποιό ήταν το αποτέλεσμα; Το αναμενόμενο. Οι πλούσιες χώρες δεν ήρθαν σε συμφωνία, διότι πάντα υπάρχει μια διγλωσσία και εξηγούμαι: Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των παγκόσμιων δυνάμεων, όταν μιλούν για το κλίμα, το κάνουν χτυπώντας δυνατά το στήθος τους και με ωραίους λόγους. Όμως, ξέρουμε πάντα εξ αρχής, ότι δεν θα αφήσουν στην άκρη τα οικονομικά τους συμφέροντα και την επεκτατική τους πολιτική.

Ο κύριος Chaves Samudio, μιλά με πάθος, αλλά και με γνώση και επιχειρήματα. Αναφέρεται με άνεση στο Σωκράτη, στον Αριστοτέλη, στον Πλάτωνα, στο αρχαίο ελληνικό δράμα, στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Είναι γνώστης του ελληνικού πολιτισμού. «Οι Έλληνες μάχονταν για την ελευθερία του νου και του πνεύματος, για τη Δημοκρατία και για την ισότητα και δεν έχει σημασία εάν κατάφεραν ή όχι να έχουν 100% δημοκρατικούς θεσμούς, η ουσία είναι ότι μίλησαν, πρώτοι, γι’ όλα αυτά χιλιάδες χρόνια πριν. Το ελληνικό πνεύμα είναι ατέρμονο».

Ως υπερασπιστής του εθνικού και ανθρωπολογικού στοιχείου του κάθε λαού, δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τα όσα συμβαίνουν στον πλέον παγκοσμιοποιημένο μας κόσμο: «Σήμερα, ο ιμπεριαλισμός είναι πιο άγριος από ποτέ. Η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση έχει ισοπεδώσει τα πάντα και τους πάντες. Την Coca Cola θα τη βρεις σε όποια χώρα, σε όποιο χωριό και να επισκεφθείς. Θέλω να σας πω ένα γεγονός που με θλίβει βαθύτατα, αλλά που με προβληματίζει συγχρόνως. Ξέρετε, ιθαγενείς από τη χώρα μου ανταλλάσουν κουτιά Coca Colas με ψάρια που οι ίδιοι ψαρεύουν».

Είναι τρομερό, αυτό όμως είναι και θέμα παιδείας. Αλήθεια, πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνησή σας το φαινόμενο που μας αναφέρατε;
-Βεβαίως είναι και θέμα παιδείας, αλλά και αυτογνωσίας. Τώρα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης, για την αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας. Τους δείχνουμε, με ποικίλους τρόπους (πολιτιστικούς και κοινωνικούς), τη σπουδαιότητα του πολιτισμού μας, τους προτρέπουμε να κοιτάξουν πίσω, να κατανοήσουν την ιστορία μας, να κατανοήσουν ποιοι είμαστε…

Κάτι που δεν συμβαίνει δυστυχώς στην Ελλάδα. Εδώ ξεχνάμε γρήγορα, δεν σεβόμαστε τον ελληνισμό μας. Μπορεί αυτά που αναφέρατε να αλλάξουν τη νοοτροπία και την παιδεία ενός λαού;
-Με πολλές δυσκολίες. Το σίγουρο είναι ότι μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα που έχουμε για τους εαυτούς μας. Πρέπει να κοιταχτούμε σ’ έναν καθρέφτη και να αναρωτηθούμε ποιοι είμαστε. Πιστεύω πως το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι οι Έλληνες δεν κοιτάζουν πίσω. Θα έλεγα ότι δεν έχουν κατανοήσει από πού προέρχονται, ποιος πρέπει να είναι ο ρόλους τους, σήμερα, στον παγκόσμιο χάρτη. Πρέπει να ψάξουν τις ρίζες τους. Να μάθουν να διαχειρίζονται το «βάρος» του «είμαι Έλληνας».

Πιστεύετε ότι οι Έλληνες έχουν «χάσει» τελείως το «μπούσουλα»;
-Κοιτάξτε, πιστεύω ότι πρέπει να στραφούν προς τον ουμανισμό…

Ουμανισμός στη σημερινή Ελλάδα…;
-Ναι, διότι η λογική λέει ότι εδώ υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για την υλοποίηση μιας ουμανιστικής φιλοσοφίας, εδώ ευκολότερα από οπουδήποτε αλλού. Η Ελλάδα είναι η κολυμβήθρα της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, της τέχνης, της επιστήμης. Η Ελλάδα εμπνέει, είναι πιο κοντά στις ανάγκες του ανθρώπου, εδώ έχει καλλιεργηθεί το «ευ ζην», εδώ, ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Αγγλία, ούτε στις Η.Π.Α.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Δ.Ν.Τ.
Μια που μιλάμε για την Ελλάδα, πείτε μου, πώς βλέπετε την ελληνική οικονομική πραγματικότητα και τί θα λέγατε στους ανθρώπους που βιώνουν πλέον τον τρόμο του Δ.Ν.Τ.;
-Προφανώς για την άσχημη οικονομική κατάσταση μιας χώρας ευθύνονται όλοι, κυβερνόντες και μη. Επίσης, πρέπει να σκεφτείτε ότι, όταν αφήνεις στην άκρη το παράγοντα άνθρωπο, με πρόσχημα την οικονομική ευμάρεια, τότε δεν έχεις θετική κατάληξη. Όταν διογκώνονται οι κακές νοοτροπίες ισοπεδώνονται και αλλοιώνονται τα πάντα. Πρέπει πρωτίστως, να αναθεωρήσετε τον τρόπο ζωής σας.

ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.
Ο κύριος Chaves Samudio, συνεχίζοντας τη σκέψη του, μιλά με σκληρή γλώσσα για το Δ.Ν.Τ.: «Είναι γνωστό ότι το Δ.Ν.Τ. καταστρέφει οικονομίες, κυβερνήσεις, συνειδήσεις και εντέλει λαούς. Ελέγχει την τήρηση της ελεύθερης αγοράς και εξασφαλίζει ότι η παγκόσμια οικονομία κινείται προς όφελος των πλούσιων και των ισχυρών. Δεν λειτουργεί βέβαια βάση ισοτιμίας των κρατών – μελών που το απαρτίζουν. Κάθε χώρα έχει ψήφους ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας της. Δεν υπάρχουν ούτε καν δημοκρατικά προσχήματα. Οι εννέα ισχυρότερες χώρες συγκεντρώνουν το 50% των ψήφων. Οι 150 φτωχότερες συγκεντρώνουν, όλες μαζί, περίπου το 25%. Στις πολύ σημαντικές αποφάσεις χρειάζεται πλειοψηφία 85%. Οι Η.Π.Α. είναι η μόνη χώρα που έχει πάνω από το 15% των ψήφων και έτσι γίνεται πρακτικά η μόνη χώρα που έχει δικαίωμα βέτο. Το Δ.Ν.Τ. αναγκάζει κυβερνήσεις να έχουν ως προτεραιότητα την αποπληρωμή του χρέους τους και έτσι εκατομμύρια άνθρωποι καταδικάζονται στη φτώχεια. Η ‘βοήθεια’ του Δ.Ν.Τ. δεν δίδεται για την ανάπτυξη της εκάστοτε χώρας, αλλά στην ουσία για την καταστροφή της. Η βοήθεια σε όλες τις περιπτώσεις πηγαίνει πακέτο με εκβιασμούς για αγορές όπλων, αλλά και άλλων προϊόντων από συγκεκριμένες εταιρίες. Επίσης, όπως το ξέρετε ήδη, επιβάλλει να ληφθούν απάνθρωπα μέτρα εις βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των οικονομικά ασθενέστερων».

EL CARACAZO
Η Βενεζουέλα ήταν ένα από τα «θύματα» του Δ.Ν.Τ. Πείτε μας τί έγινε εκεί; Πώς αποχώρησε τελικά ο οργανισμός από τη χώρα; Τί είναι το «Caracazo»;
-Είκοσι περίπου χρόνια πριν, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Carlos Andrés Pérez ήρθε σε συμφωνία με το Δ.Ν.Τ., το οποίο επέβαλε το γνωστό πακέτο λιτότητας. Τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου του 1989, οι εργάτες από την πρωτεύουσα Καράκας, πήγαν να πάρουν το λεωφορείο για πάνε στη δουλειά τους, όταν ανακάλυψαν πως η τιμή του εισιτηρίου είχε διπλασιαστεί άρχισαν αυθόρμητα να διαδηλώνουν. Στο αρχικό στάδιο δέντρα ξεριζώνονταν και καίγονταν, ο κόσμος αναποδογύριζε λεωφορεία και τα έβαζε φωτιά. Μέσα σε λίγες ώρες όμως η εξέγερση γενικεύτηκε, με λεηλασίες μαγαζιών, από τα οποία οι διαδηλωτές έπαιρναν ρούχα, φαγητό και ό,τι άλλο δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν. Τα επεισόδια εξαπλώθηκαν γρήγορα και μέχρι το μεσημέρι είχαν φτάσει στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Η εξέγερση ή αλλιώς «El Caracazo», όπως ονομάστηκε, λόγω του ότι ξεκίνησε από το Καράκας, είχε πιάσει την κυβέρνηση στον ύπνο.

Ο ίδιος μας εξηγεί πως, παρότι η Βενεζουέλα ήταν τότε πέμπτη χώρα σε εξαγωγή πετρελαίου στον κόσμο, η πλειοψηφία του λαού ήταν καταδικασμένη στη φτώχεια. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε από 36% το 1984 στο 66% το 1995. Την ίδια περίοδο, η ανεργία στις πόλεις διπλασιάστηκε. Αντίθετα, οι πλούσιοι γίνονταν πλουσιότεροι. Το μερίδιο που είχαν τα φτωχότερα δύο πέμπτα του πληθυσμού στο εθνικό εισόδημα έπεσε από 19,1% στο 14,7% ανάμεσα στο 1981 και το 1997, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο που είχε το πλουσιότερο ένα δέκατο του πληθυσμού εκτοξεύτηκε από το 21,8% στο 32,8%. «Το 60% του πληθυσμού δεν είχε πρόσβαση στο Εκπαιδευτικό Σύστημα. Αυτό τα δηλώνει όλα».

Έτσι, το 2007, όπως μας λέει ο κύριος Chaves Samudio, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας αποφάσισε να αποχωρήσει η χώρα από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο είχε χαρακτηρίσει μάλιστα ως «μηχανισμό του ιμπεριαλισμού».

Δεν φοβήθηκε τις συνέπειες;
-Αντιθέτως, ζήτησε επιπλέον να επιστραφούν τα κεφάλαια. Το σύνθημα ήταν «καλύτερα να αποχωρήσουμε πριν αρχίσουν να μας ληστεύουν». Ο κύριος Chavez, είχε κάνει λόγο τότε για ένα ακόμα βήμα προς το σοσιαλισμό και είχε υποστηρίξει ότι η κίνησή του «σηματοδοτεί το τέλος της εποχής, που η Ουάσιγκτον διαμόρφωνε την πολιτική του Καράκας. Ο κύκλος έκλεισε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ
Στη Λατινική Αμερική, είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, για το διπλό σύστημα, όπου συμβιώνουν καπιταλισμός και σοσιαλισμός, όπου ένα σοσιαλιστικό σούπερ μάρκετ ανοίγει απέναντι από ένα καπιταλιστικό με μεγάλες διαφορές τιμών. Τί ισχύει από όλο αυτό;
-Είναι ένα θέμα αρκετά δύσκολο και πολύ περίπλοκο. Είναι σίγουρο ότι ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα δεν μπορεί να είναι όπως ο σοσιαλισμός του 20ου αιώνα. Πρέπει οι αριστερές δυνάμεις του κόσμου να κάνουν πολλές συζητήσεις και πρακτικά βήματα για να μπορέσουν να οικοδομήσουν, επί της ουσίας το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα. Η Βενεζουέλα δεν έχει ακόμα κάποια συνταγή ή πρόταση για να το πώς θα το πετύχει. Είμαστε στο δρόμο της αναζήτησης. Τώρα, για το διπλό σύστημα, στο οποίο αναφερθήκατε, θα σας παραπέμψω σε μια φράση του Giovanni Gronchi: «Ό,τι πρέπει να πεθάνει δεν πεθαίνει και ό,τι πρέπει να γεννηθεί δεν γεννιέται». Το ζητούμενο είναι πώς μπορεί να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ, ΕΙΜΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ
Ο πρέσβης της Βενεζουέλας, αντιμετωπίζει τη θέση του ως λειτούργημα. Εξ άλλου ο ίδιος δεν δηλώνει ποτέ διπλωμάτης καριέρας, «εγώ είμαι γιατρός, δεν έχω κτίσει διπλωματική καριέρα και δεν με ενδιαφέρει να το κάνω. Ούτε οι συνεργάτες μου είναι διπλωμάτες με την αυστηρή έννοια της λέξεως. Είμαστε άνθρωποι που αγωνιζόμαστε για την πατρίδα μας, για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου και των δυνατοτήτων, σε όλους τους τομείς, της Βενεζουέλας. Δεν μπορώ να δω, παρά με ανθρώπινο μάτι ακόμα και τις διπλωματικές σχέσεις», δηλώνει.

Η ΝΕΑ ΣΠΑΡΤΗ
Σύμφωνα με στοιχεία του προξενικού γραφείου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Καράκας, «η ελληνική ομογένεια στη Βενεζουέλα αριθμεί περί τα 4.000 άτομα, τα οποία ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο και παρεμφερείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οργανωμένες Ελληνικές Κοινότητες βρίσκονται στο Καράκας και στη Βαλένσια, όπου υφίστανται ορθόδοξοι ναοί και λειτουργούν σχολεία ελληνικής γλώσσας, ενώ μικρότερες κοινότητες υπάρχουν στο Μαρακάιμπο, το Πουέρτο Ορντάς και το Μπαρκισιμέτο».

Ο πρέσβης δηλώνει πως το ελληνικό στοιχείο υπήρχε πάντα στη Βενεζουέλα, ακόμα και πριν φτάσουν Έλληνες πρόσφυγες και μετανάστες. «Στα σχολεία μαθαίνουμε πολλά πράγματα για τον ελληνικό πολιτισμό. Οι καθηγητές σου δημιουργούν μια αγάπη και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά θέματα. Όλα στον αέρα μυρίζουν Ελλάδα. Μαθαίνουμε ιστορία, μυθολογία, φιλοσοφία, θέατρο, κλπ.».

Πώς είναι η συμβίωση των Ελλήνων με τους ντόπιους;
-Θαυμάσια, υπάρχει μεγάλη αλληλοεκτίμηση. Ξέρετε ότι υπάρχει μια επαρχία, Νοτιοδυτικά της Βενεζουέλας, που λέγεται Νέα Σπάρτη; Δεν γνωρίσουμε ακριβώς το λόγο για τον οποίο «βαφτίστηκε» έτσι η περιοχή, αλλά θέλω να πιστεύω ότι είδαν στους κατοίκους την ανδρεία, και τη γενναιότητα των αρχαίων Σπαρτιατών. Όπως και να είναι, μας τιμά που η περιοχή έχει το όνομα μιας τόσο σημαντικής πόλης της Αρχαίας Ελλάδας.

ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 
Η συζήτηση με τον κύριο Chaves Samudio μιλώντας για τον τουριστικό τομέα, είπε: «Γίνονται τεράστιες προσπάθειες ανάκαμψης του τουρισμού στη Βενεζουέλα. Ταυτοχρόνως, κάνουμε πολλές ενέργειες προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη χώρα μου. Έχουμε υπογράψει συμφωνίες που αφορούν τουριστικές ανταλλαγές. Μια από τις προτάσεις μας είναι να ανοίξει ένα απευθείας δρομολόγιο από Αθήνα προς το Καράκας και αντιστρόφως, με τη συμμετοχή αεροπορικών φορέων και των δυο χωρών. Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι η τουριστική βίζα. Οι Βενεζουελάνοι χρειάζονται ακόμα βίζα για να επισκεφθούν την Ελλάδα. Είμαι πεπεισμένος ότι αν απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσής και χορήγησης, θα έρχονταν πολλοί συμπατριώτες μου τα καλοκαίρια. Εξ άλλου, είναι όνειρο πολλών λατινοαμερικάνων να επισκεφθούν την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα».

Ευχαριστούμε πολύ για την εποικοδομητική μας κουβέντα.

WHO IS WHO
Ο Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio, γεννήθηκε στην πόλη Μέριδα. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο των Άνδεων στη Βενεζουέλα. Κατέχει μεταπτυχιακό γενικής ιατρικής από το Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας. Έχει πλούσια δραστηριότητα στους τομείς της ιατρικής, της εκπαίδευσης και της εκπροσώπησης σε διεθνείς οργανισμούς. Έχει τελέσει ως υφυπουργός Υγείας τόσο στην Επαρχία του όσο και στην κυβέρνηση της χώρας του. Έχει συμμετάσχει, ως εκπαιδευτικός και εθελοντής, σε προγράμματα εκμάθησης της ισπανικής γλώσσας για αναλφάβητους. Έχει οργανώσει προγράμματα και δράσεις που αφορούν στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την ιατρική, κ.ά. έχει στο ενεργητικό του αναρίθμητες συμμετοχές ως ομιλητής σε συνέδρια και σεμινάρια σε χώρες, όπως: Η.Π.Α., Καναδά, Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Κούβα, Ισημερινό, Γουατεμάλα, Αγγλία, Γαλλία και Πολωνία. Υπήρξε διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Βενεζουέλας, Hugo Chávez το 2004. Επίσης, υπήρξε πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ιταλία, τη Μάλτα και στη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Το συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο, με δημοσιεύσεις σε επιστημονικού, πολιτιστικού και ανθρωπολογικού περιεχομένου περιοδικά και συγγράμματα σε διάφορες χώρες. Είναι πρέσβης στην Ελλάδα από το 2008.


5 σχόλια:

 1. ...χαίρεται κανείς να διαβάζει τις ξεκάθαρες σκέψεις του Πρέσβη της Βενεζουέλας και την αγάπη του για την πατρίδα του. Hola collega...
  o Karitinos έγραψε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα ήθελα να προσθέσω στο σχόλιο του κ. Πάνου Σ. Αϊβαλη, στις «ξεκάθαρες σκέψεις» του Πρέσβη της Βενεζουέλας και αναμφισβήτητα στην αδιαπραγμάτευτη «αγάπη για την πατρίδα του» -αλίμονο αν έδειχνε το αντίθετο- την επιμονή του και την έμφαση σε ό,τι έχει να κάνει με τον πολιτισμό αυτής της θαυμάσιας χώρας, που τυγχάνει να είναι η δεύτερη και αγαπημένη μου πατρίδα!!!
  Θα επανέλθω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η λατινική Αμερική ήταν πάντα η αγάπη μου, ο κόσμος της...
  Ο Πρέσβης της Βενεζουέλας αντιπροσωπεύει μια πολιτική, όμως λέει πολλές αλήθειες μια από αυτές για εμάς τους Νεοέλληνες.
  Το ότι Οι Λατινοαμερικάνοι έχουν γαλουχηθεί με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, αλλά πολλοί από αυτούς περιμένουν να συναντήσουν σε εμάς τους Νεοέλληνες την Φιλοσοφία των προγόνων μας. Οποία η απογοήτευση τους!!!

  Γαβριήλ Παναγιωσούλης
  Νέα Υόρκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τώρα κατάλαβα Στράτο μου, για ποιό λόγο αγαπάς τόσο τη δεύτερη πατρίδα σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Do you prefer Pepsi or Coca-Cola?
  ANSWER THE POLL and you could get a prepaid VISA gift card!

  ΑπάντησηΔιαγραφή