Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Με τι ετοιμάζεται να απαντήσει η Ελλάδα στα μαχητικά F-35 στελθ της Τουρκίας;

Μετά την χθεσινή είδηση για την κίνηση της Τουρκίας να προχωρήσει στην επιβεβαίωση της προμήθειας των πρώτων 24 μαχητικών στελθ F-35 από τις ΗΠΑ, από ένα συνολικό πακέτο 100 μαχητικών για τα οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεση, ο προβληματισμός για την Αθήνα έγινε ακόμα πιο έντονος.
Του Μαρίνου Γκασιάμη (*)
Η παράδοση της πρώτης αυτής παρτίδας αναμένεται για το 2018 και σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν σήμερα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στο πλαίσιο μιας εορταστικής μάζωξης με αφορμή τον εορτασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, η πρώτη τουρκική μοίρα με F-35 αναμένεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμη το 2021.
Πάνω δηλαδή στην επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης αξίζει να επισημάνουμε.
Όπως ειπώθηκε στους στρατιωτικούς συντάκτες η Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζει την απάντησή της, ωστόσο αυτό που αποτελεί και σε αυτό το θέμα πρόβλημα, είναι η δεδομένη οικονομική στενότητα της χώρας.
Σε πρώτη φάση σαν πιο υλοποιήσιμο σενάριο στο ΓΕΑ βλέπουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16.
Σε δεύτερο στάδιο υπάρχει στην παρούσα φάση μόνο σε επίπεδο σκέψης η εξέταση του F-35 και για την Ελλάδα, ωστόσο όπως επισημάνθηκε σε όλους τους τόνους, αυτό είναι απλά μια σκέψη λόγω του μεγάλου κόστους του συγκεκριμένου τύπου και αφορά μόνο και μόνο την βασική έκδοση χωρίς καν να μπορεί να γίνει κουβέντα για κάτι άλλο πέραν αυτής.
Θα εξεταστούν σίγουρα και άλλοι τύποι μαχητικών από άλλες χώρες, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή, ωστόσο το F-35, μας επισημάνθηκε, όντας αμερικανικό είναι πιο κοντά στην επικρατούσα φιλοσοφία της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η επιλογή ενός ρωσικού, γαλλικού, κινεζικού ή και σουηδικού τύπου σίγουρα θα εξεταστεί ωστόσο η επιλογή του θα πρέπει να σημάνει και την αλλαγή και προσαρμογή πολλών άλλων ζητημάτων. Κάτι που θα απαιτήσει πολύ χρόνο, ο οποίος δεν υπάρχει αν θέλει η Αθήνα να διατηρήσει μια σχετική ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.
Βέβαια οι ίδιοι κύκλοι δεν παρέλειψαν να επισημάνουν στο koutipandoras.gr πως η Πολεμική Αεροπορία θα λάβει υπόψη της όλες τις πτυχές και τους προβληματισμούς που υπάρχουν σχετικά με το F-35 καθώς ακόμα και στις ΗΠΑ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός σχετικά με το αεροπλάνο αυτό.

Οι προβληματισμοί σχετικά με το στελθ F-35

Είναι χαρακτηριστικό πως περί τα τέλη Μαρτίου Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι το μαχητικό στελθ πολλαπλών ρόλων F-35, έχει μετατραπεί σε εφιάλτη, αλλά είναι αργά για να σταματήσουν το πρόγραμμα κατασκευής του, που έχει ήδη κοστίσει 400 δις. δολάρια.
Τα προβλήματα με το πιο ακριβό αεροπορικό πρόγραμμα του αμερικανικού πενταγώνου, αναγκάζουν ακόμα και την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin να προβληματιστεί.
Στις αρχές του 2000, το αμερικανικό πεντάγωνο είχε ένα όνειρο. Να αναπτύξει ένα νέο «παγκόσμιο» μαχητικό που θα μπορούσε ότι μπορούν να κάνουν όλοι οι άλλοι τύποι μαχητικών μαζί.
Αυτό το όνειρο όμως έχει γίνει πλέον εφιάλτης καθώς το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει 6 χρόνια και έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεκαέξι χρόνια μετά την πρώτη του δοκιμαστική πτήση, αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραδέχονται ότι το μαχητικό έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στη χώρα.
Αυτό που προβληματίζει τις ΗΠΑ είναι ότι εκτός του κόστους που έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη, η δυνατότητα ακύρωσής του είναι πλέον πολύ μικρή, καθώς από αυτό εξαρτώνται πολλές θέσεις εργασίας.
Από αυτό εξαρτώνται 1300 εταιρίες προμηθειών, 133.000 θέσεις εργασίας σε 45 πολιτείες.
Εκτός αυτού, έχει ξεπεράσει πάρα πολλούς γραφειοκρατικούς σκοπέλους που πλέον καθιστούν ανέφικτη σχεδόν την ακύρωσή του.
Αρκετά F-35 έχουν βγει ήδη από την γραμμή παραγωγής αλλά δεν έχουν παραδοθεί στους χρήστες τους λόγω διαφόρων προβλημάτων.
Μεταξύ των προβλημάτων οι ειδικοί εντοπίζουν δυσκολία στον χειρισμό και την ευκινησία του, ελλιπές software και αδυναμία επιβίωσης στο πεδίο της μάχης.
Είναι δε ήδη τόσο ακριβό που για να το αγοράσει η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ θα σήμαινε πως θα έπρεπε να μειώσει τις μοίρες της κατά το 1/5.
Αν τελικά αγοραστεί στην παρούσα φάση το εν λόγω μαχητικό θα κοστίζει 100 εκατομμύρια το ένα
Η κατάσταση αυτή έχει αναγκάσει αξιωματούχους στο πεντάγωνο να σκέφτονται ήδη να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός μαχητικού 6ης γενιάς, προσπερνώντας την 5η στην οποία ανήκει το F-35.
Το σκεπτικό πίσω από την αρχική σκέψη των αμερικανών αξιωματούχων ήταν το F-35 να αντικαταστήσει στους ρόλους τους τα F-15, F-16, τα μαχητικά του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ F-18 και τα κάθετης απογείωσης Χάριερ
Το ενδεχόμενο, στην παρούσα φάση να κληθούν παλαιότερα μαχητικά που διαθέτουν οι ΗΠΑ, όπως το F-15, να αντιμετωπίσουν τα νέα μαχητικά που διαθέτουν πλέον Ρωσία και Κίνα προκαλούν ρίγη σε πολλούς στο πεντάγωνο και το κογκρέσο.
_____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου