Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ο δεκάχρονος Ελληνας -από την Κάλυμνο- Αϊνστάιν που τρελαίνει την Αμερική

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΥΙΛΙΑΜ ΜΑΪΛΛΗΣ
Ενα δεκάχρονο αγόρι με ελληνική καταγωγή έχει μπει τις τελευταίες εβδομάδες στο «στόχαστρο» κορυφαίων αμερικανικών ΜΜΕ που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια συνέντευξη εκείνου και της οικογένειάς του. 
Ο λόγος; Είναι ο πρώτος μαθητής που στην ηλικία των εννέα ετών τελείωσε το δημόσιο λύκειο και πλέον συνεχίζει τις σπουδές του σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για τον Ουίλιαμ Βασίλειο Μαΐλλη, φοιτητή του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον. Οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει ως προς τον δείκτη νοημοσύνης του έδειξαν ότι το IQ του ενδεχομένως να είναι 200 (σ.σ. Ο Αϊνστάιν είχε 160).
Οι οικογενειακές του ρίζες κρατούν από την Κάλυμνο και όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει αστροφυσικός. Μάλιστα, έχει ήδη αναπτύξει τη δική του θεωρία: «Ο Θεός υπάρχει». Αυτό ακριβώς είναι εκείνο το οποίο στοχεύει να αποδείξει επιστημονικά στο μέλλον.
Ο πατήρ Παντελεήμων Μαΐλλης μίλησε στο «Εθνος» για τον δεκάχρονο γιο του, περιγράφοντας πόσο ραγδαία ήταν η εξέλιξή του, ποιες είναι οι δυσκολίες τού να ανατρέφει κανείς μια ιδιοφυΐα αλλά και ποια είναι τα όνειρά και οι στόχοι ζωής του μικρού Ουίλιαμ. «Οταν ήταν μόλις έξι μηνών μπορούσε να αναγνωρίσει τους αριθμούς. Επτά μηνών άρθρωνε λόγο σχηματίζοντας προτάσεις, ενώ ενός έτους έλεγε την αλφαβήτα από την ορθή και την ανάποδη. Διάβαζε λέξεις από όταν ήταν 20 μηνών και λίγο μετά έμαθε να τις γράφει κιόλας, ενώ στην ηλικία των τριών ετών μπορούσε να διαβάζει και να γράφει άριστα. Τεσσάρων ετών έλυνε μαθηματικές ασκήσεις, μπορούσε να χειριστεί ηλεκτρονικό υπολογιστή και είχε μάθει την αλφαβήτα σε πέντε διαφορετικές γλώσσες. Στα πέντε έμαθε Γεωμετρία και Βιολογία και στα επτά Τριγωνομετρία. Γενικά έχει ένα πολύ κοφτερό μυαλό και απομνημονεύει ό,τι δει» λέει ο πατέρας του δεκάχρονου.
«Πολύ σύντομα συνειδητοποίησε ποιος είναι, τι του αρέσει και πόσο έξυπνος είναι. Αυτό ήταν και είναι μία πρόκληση για κάθε γονιό. Στο σχολείο ένα τέτοιο παιδί μπορεί να βαρεθεί πολύ εύκολα. Κάτι που είναι απογοητευτικό και για τον δάσκαλό του. Κάθε χρόνος μάθησής του ήταν μια πρόκληση. Ως γονείς προσπαθήσαμε να τον βοηθήσουμε να κρατά συνεχώς το ενδιαφέρον του και αναζητήσαμε πώς μπορεί να εξελιχθεί. Πιστεύω ότι εκείνο που πρέπει να κάνει ένας γονέας όταν καταλάβει ότι το παιδί του έχει αυξημένη ευφυΐα είναι να βρει τρόπους που θα εξελίξουν το μυαλό του και θα διευρύνουν τους πνευματικούς του ορίζοντες. Ομως δεν θα πρέπει να το πιέσει ως προς το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Ως γονέας πρέπει να μάθεις στο παιδί σου ότι η μάθηση είναι ένα παιχνίδι και από εκεί να το αφήσεις να εξελιχθεί όπως το ίδιο επιθυμεί» προσθέτει.
Υψηλοί στόχοι
Ο πατήρ Παντελεήμων Μαΐλλης μαζί με τη σύζυγό του Νίκη έχουν άλλα δύο μεγαλύτερα παιδιά, την 29χρονη Μαριάννα και τον 26χρονο Ηλία. Πριν από τέσσερα χρόνια η οικογένεια μετακόμισε στο Ανατολικό Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, όπου ο πατήρ Παντελεήμων ανέλαβε τα καθήκοντα του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας της Υπαπαντής του Κυρίου.
Στην ίδια πόλη βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον, ένα από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα που δέχτηκαν τον Ουίλιαμ. Οπως λέει στο «Εθνος» ο πατέρας του, ο δεκάχρονος Ουίλιαμ θέλει να μελετήσει τη φυσική και τη χημεία του διαστήματος, το οποίο πιστεύει ότι είναι άπειρο και άχρονο και κάποια ανώτερη δύναμη το δημιούργησε. Ισως αυτή η δύναμη να ακούει στο όνομα «Θεός».
Η μικρή ιδιοφυΐα, μάλιστα, θέλει να αποδείξει ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι «υπερ-μαζικές», μια θεωρία που λαμπρά μυαλά όπως ο Στίβεν Χόκινγκ και ο Αλμπερτ Αϊνστάιν έχουν υποστηρίξει. Ο δεκάχρονος, συγκεκριμένα, θεωρεί ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι εκείνες που κάνουν το Σύμπαν να επεκτείνεται.
Κατά τον ίδιο, τον ρόλο αυτό τον αναλαμβάνει η «καθαρή βαρύτητα» (pure gravity). «Είναι σκέψεις οι οποίες υπάρχουν στο μυαλό του από την ηλικία των επτά ετών. Κατά τον ίδιο τα στοιχεία που συνθέτουν το Σύμπαν, όπως η ύλη και η ενέργεια, ?τοποθετήθηκαν? σε αυτό από κάποια εξωτερική πηγή. Αυτό που θέλει να αποδείξει είναι ότι μόνο μία εξωτερική δύναμη θα μπορούσε να έχει μετουσιώσει το απόλυτο κενό στο Σύμπαν και έτσι να δημιουργηθεί και ο χωροχρόνος», λέει σχετικά ο πατήρ Παντελεήμων.
Οταν ο Ουίλιαμ ήταν πέντε ετών η Τζόαν Ράθατζ, μια καθηγήτρια Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ειδικευμένη στα παιδιά με ανώτερο δείκτη ευφυΐας, επικοινώνησε με την οικογένειά του. Οπως είπε στους γονείς του, τον υπέβαλε σε τεστ IQ του «Stanford-Binet» και σκόραρε σχεδόν 19 σε όλες τις κατηγορίες. Λαμβάνοντας υπόψη το νεαρό της ηλικίας του, η ίδια υπολόγισε ότι το IQ του πλησιάζει ή μπορεί και να ξεπερνά το 200.
Οπως και να έχει, η οικογένεια του Ουίλιαμ επιθυμεί ο δεκάχρονος να μείνει ανεπηρέαστος από την ευφυΐα του και να εξελιχθεί όπως και οι συνομήλικοί του σε θέματα που δεν σχετίζονται με την ακαδημαϊκή του πορεία.
_________________
*από το ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου