Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

«Λουκέτο» στην εταιρείας Nutriart (πρώην Κατσέλης)

Άλλο ένα "λουκέτο"  ενός παραγωγικού εργοστασίου.  Χάνονται κοντά στις 500 θέσεις εργασίας. Γιατί όχι λοιπόν, ας περάσει η πτωχευμένη επιχείρηση στους εργαζόμενους, ως αυτοδιαχείριση  όπως η πετυχημένη περίπτωση της ΒΙΟ.ΜΕ. στην Θεσσαλονίκη.
Γιατί το αποκλείει ο πρόεδρος των εργαζομένων;
 "Ο τολμών νικά" σ' αυτές τις δύσκολες εποχές....


Περίπου 500 εργαζόμενοι - συν περίπου άλλοι τόσοι συνεργαζόμενοι που πλήττονται άμεσα - της εταιρείας Nutriart (πρώην Κατσέλης) ενημερώθηκαν ξαφνικά την Παρασκευή πως μένουν άνεργοι. Την ίδια ημέρα, το εργοστάσιο της εταιρείας στο Μενίδι ανέστειλε τη λειτουργία του. Την Τρίτη έγινε γνωστό πως η Nutriart κατέθεσε αίτηση κήρυξης σε πτώχευση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι εργαζόμενοι πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο στο Μενίδι και να πάρουν πίσω τις δουλειές τους, ενώ σε μήνυμά τους προς την κυβέρνηση τονίζουν πως «η ανάπτυξη έρχεται με ανοιχτά εργοστάσια» και όχι με επιπλέον ανέργους.


Σε ανακοίνωσή της για το «λουκέτο», η εταιρεία Nutriart εξηγεί πως «η επιδείνωση της κρίσης, ταυτόχρονα με τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν στην οριστικοποίηση, σύναψη και υλοποίηση των συμφωνιών χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες, επιβάρυναν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να μην είναι σε θέση πλέον να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της».

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δηλώνουν ξαφνιασμένοι από την απόφαση. Όπως δηλώνει στο tvxs.gr ο εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων Κατσέλη Γιώργος Αρβανίτης, ξέραμε ότι υπήρχαν προβλήματα τα τελευταία δύο χρόνια, είχαμε και εμείς πρόβλημα στη μισθοδοσία, όμως τον τελευταίο ενάμιση μήνα, η εταιρεία με κάποιες προωθητικές ενέργειες είχε πάρει τα πάνω της στο θέμα των πωλήσεων.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι θα λαμβάνουν κανονικά τους μισθούς τους μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Την επόμενη ημέρα συζητείται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση κήρυξης σε πτώχευση της εταιρείας. Όμως αυτό, όπως είναι λογικό, δεν είναι αρκετό γι’ αυτούς: Εμείς απαιτούμε και διαλαλούμε απντού: ανοιχτό εργοστάσιο, θέσεις εργασίας για όλους, να μην χαθεί καμία σύμβαση, τονίζει ο κ. Αρβανίτης.

Όπως σημειώνει, δεν νοείται τόσο μεγάλα brand name όπως η Αλλατίνη και ο Κατσέλης να φύγουν εκτός αγοράς. «Εμείς είμαστε κάθετοι και όλοι μαζί ενωμένοι ζητούμε απάντηση στο ερώτημα: γιατί τώρα και γιατί ξαφνικά;». Ο ίδιος εκφράζει την έκπληξή του που η εταιρεία δεν προχώρησε στην κίνηση αυτή πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν υπήρχαν αποδεδειγμένα οικονομικά προβλήματα, αφού τους οφείλονταν τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών, τα οποία τελικά αποπληρώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο.
«Είμαστε 500 οικογένειες και θα μείνουμε στο δρόμο», τονίζει ο εκπρόσωπος και προσθέτει: «Είναι κρίμα και θα πρέπει να αναλογιστούν όλοι οι φορείς που κοιτούν τα προβλήματα αυτής της χώρας, που με τους δήθεν ανασχηματισμούς νομίζουν ότι κάνουν κάτι: οι εργαζόμενοι του Κατσέλη λένε ανοίξτε τα εργοστάσια, δουλέψτε για να έχουμε ανάπτυξη».
Πάντως, όπως διευκρινίζει ο κ. Αρβανίτης, δεν υπάρχει καμία σκέψη αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου από τους εργαζόμενους, όπως στην περίπτωση της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη. «Εμείς δεν θέλουμε να μπλέξουμε με επιχειρηματίες, είμαστε εργαζόμενοι. Αν φτάσουμε στο «λουκέτο» η μόνη λύση είναι η αποζημίωσή μας»,σημειώνει.
Το πρωί της Τρίτης οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το εργοστάσιο στο Μενίδι. Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους, θα διεκδικήσουν την επαναλειτουργία του εργοστασίου με καθημερινές πορείες και διαδηλώσεις.


_________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου