Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

Η 3η Μάη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Τα 39 «αρπακτικά της ελευθεροτυπίας»
Η ελευθεροτυπία το 2013. Λευκό=καλή κατάσταση, Κίτρινο=ικανοποιητική, Πορτοκαλί=ορατά προβλήματα, Κόκκινο=δύσκολη κατάσταση, Μαύρο=πολύ σοβαρά προβλήματα (Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα)Η ελευθεροτυπία το 2013. Λευκό=καλή κατάσταση, Κίτρινο=ικανοποιητική, Πορτοκαλί=ορατά προβλήματα, Κόκκινο=δύσκολη κατάσταση, Μαύρο=πολύ σοβαρά προβλήματα (Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα)

«Αυτά τα αρπακτικά της ελευθερίας της πληροφόρησης ευθύνονται για τους χειρότερους εκβιασμούς σε βάρος των μέσων ενημέρωσης και των εκπροσώπων τους. Οι πράξεις τους γίνονται ολοένα και πιο αποτελεσματικές: το 2012 ήταν μια χρονιά βίαιη για τους ανθρώπους του Τύπου, καθώς ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν (90) έσπασε κάθε ρεκόρ», υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της RSF.

Ο κατάλογος δημοσιεύεται κάθε χρόνο με αφορμή του  εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθεροτυπίας. Περιλαμβάνει αρχηγούς κρατών, πολιτικούς ή θρησκευτικούς ηγέτες, αντάρτες ή εγκληματικές οργανώσεις που λογοκρίνουν, φυλακίζουν, απαγάγουν, βασανίζουν και ορισμένες φορές δολοφονούν δημοσιογράφους.

Ειδικότερα, στον φετινό κατάλογο περιλαμβάνονται πέντε νέα ονόματα: νέος πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, η οργάνωση Μέτωπο Αλ Νόσρα στη Συρία, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο, οι ένοπλες οργανώσεις του Μπαλουτσιστάν στο Πακιστάν και οι θρησκευτικοί εξτρεμιστές των Μαλδίβων.

Αφαιρέθηκαν όμως τέσσερα: ο πρώην υπουργός Πληροφοριών της Σομαλίας Αμπντουλκαντίρ Χουσέιν Μοχάμεντ, ο πρόεδρος της Μιανμάρ Τέιν Σέιν, η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ και οι δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι RSF σημειώνουν ότι ένα «αρπακτικό» μπορεί να αντικαταστήσει ένα άλλο, επισημαίνοντας ότι «ο Σι Τζινπίνγκ παίρνει τη θέση του τέως προέδρου Χου Τζιντάο αφού η αλλαγή προσώπου δεν αλλάζει το σύστημα».

Το γεγονός ότι το Μέτωπο Αλ Νόσρα περιλαμβάνεται στη λίστα «συμβολίζει την εξέλιξη της συριακής κρίσης», καθώς «οι ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης (...) γίνονται ολοένα και πιο αδιάλλακτες και φιλύποπτες απέναντι στα μέσα ενημέρωσης». Από τις 15 Μαρτίου 2011 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 23 επαγγελματίες δημοσιογράφοι και 53 «πολίτες-δημοσιογράφοι» έχουν σκοτωθεί στη Συρία ενώ αγνοείται ακόμη η τύχη άλλων 7.

Πηγή: ΑΜΠΕ


_______________________
Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 22:23 Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου