Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Tέλος εποχής του περιοδικού «Πολύγυρος» του Λαογραφικού Ομίλου Πολυγύρου


Ψυχή του περιοδικού "Πολύγυρος" που έδωσε το στίγμα της Λαογραφικής και Ιστορικής συνέχειας των ανθρώπων του Πολύγυρου και όχι μόνον, με έναν μοναδικό και μνημειακό τρόπο που το μέλλον θα αξιοποιήσει με την αναδρομή στο παρελθόν.
    Είναι ο Γιάννης Κανατάς, εκδότης και συγγραφέας πολλών κειμένων του περιοδικού Πολύγυρος του Λαογραφικού Ομίλου Πολυγύρου και επιμελητή των παρουσιαζομένων θεμάτων, είχα την τύχη να γνωρίζω μέσω αυτής της περιοδικής έκδοσης.
          Η επαφή μαζί του, μου δίδαξε ότι οι άνθρωποι που έχουν περιεχόμενο και αξίες δεν έχουν κουδούνια να χτυπούν, αλλά σε κερδίζουν με τις πράξεις και τα πνευματικά τους έργα.
          Εικόνες, διηγήσεις και πρόσωπα της καθημερινότητας της εποχής τους διαβόητοι ή πνευματικοί άνδρες και γυναίκες αναμοχλεύουν μέσα από τις διηγήσεις των συγγραφέων τους τις αλήθειες μιας τελειωμένης εποχής που τώρα είναι πια στο στόχαστρο αυτών που την αναζητούν ως χαμένη πατρίδα.
          Με συγκίνησε βαθιά η γραφή, τα ντοκουμέντα ζωής των ανθρώπων και με γέμισε από νοσταλγία για τις ρίζες μου που δεν απέχουν ιστορικά και γεωγραφικά από τα τεκταινόμενα στις αφηγήσεις του περιοδικού «Πολύγυρος».
          Πολύτιμο το περιοδικό Πολύγυρος ας το φυλάξουμε μέσα στην καρδιά μας ως παρακαταθήκη της αλυσίδας ζωής των Ελλήνων που άφησαν την υπόστασή τους ως μέλη κοινωνιών με ίδιες παραδόσεις, έθιμα και συνήθειες.
          Το προσωρινό ελπίζω τέλος του περιοδικού αυτού που με λύπησε με έναν περίεργο τρόπο,  με άγγιξε τόσο πολύ ώστε να αισθανθώ το κενό από την απουσία του.
          Το περιοδικό μπορείτε να το βρείτε στο internet www.ppoligirosblokspot.com.

Πληροφορίες Γιάννης Κανατάς, τηλ. 6945.822836.







Μάγδα Μυστικού- Καραγιαννιώτου
Εικαστικός συντάκτης
Εκπρόσωπος της Ένωσης
Δημοσιογράφων Τουρισμού και
Συγγραφέων Ελλάδος
ΕΔΣΤΕ- FIGET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου