Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Γενετιστής αναζητά γυναίκα για να κυοφορήσει ένα Νεάντερταλ


Ο προϊστορικός άνθρωπος μπορεί και πάλι να γεννηθεί στη Γη; Ένας από τους κορυφαίους γενετιστές στον κόσμο αναζητά μια γυναίκα εθελόντρια για να κυοφορήσει και να φέρει ξανά στη ζωή ένα Νεαντερναλ, που έχει εξαφανιστεί εδώ και πάνω από 33.000 χρόνια.


Χρησιμοποιώντας DNA από οστά Νεάντερτάλ ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και καθηγητής Επιστημών και Τεχνολογιών Υγείας στο Χάρβαρντ και το ΜΙΤ George Church σχεδιάζει να επαναφέρει ξανά στη ζωή το εξαφανισμένο είδος εμφυτεύοντας ένα κλωνοποιημένο έμβρυο στη μήτρα μιας παρένθετης μητέρας.

Σημειώνεται πως οι περισσότεροι παλαιοανθρωπολόγοι πιστεύουν σήμερα ότι οι Νεάντερταλ δεν ήταν άμεσοι πρόγονοί μας, αλλά αποτέλεσαν ένα ξεχωριστό εξελικτικό παρακλάδι που εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει απογόνους. Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι και τα κοντινά τους ξαδέλφια οι Νεάντερταλ είχαν διασταυρωθεί κάποια στιγμή στην ιστορία τους, με αποτέλεσμα ορισμένα γονίδια των Νεάντερταλ να επιζούν ακόμα και σήμερα στον Homo sapiens.

«Μπορούμε να κλωνοποιήσουμε όλα τα είδη των θηλαστικών είναι λοιπόν πολύ πιθανό να μπορούμε να κλωνοποιήσουμε και τον άνθρωπο», δήλωσε ο ίδιος στο γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Γιατί να μην μπορούμε;», είπε.

Ο George Church, ένας από τους πρωτοπόρους της βιοτεχνολογίας και από τους πρωτεργάτες του Προγράμματος Ανθρώπινου Γονιδιώματος, πραγματοποιεί συχνά έρευνες με στόχο να μπορέσει να κάνει τον ανθρώπινο οργανισμό ανθεκτικό σε όλους τους ιούς. Ο ίδιος πιστεύει πως έχει το γονιδίωμα του Νεάτερνταλ, αλλά και την τεχνογνωσία για να τον επαναφέρει στη Γη. «Το μόνο που χρειάζεται είναι μια γυναίκα που θα τολμήσει να το κάνει, αλλά και η θέσπιση νόμων που θα μας το επιτρέψουν» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο το να δημιουργήσεις ένα μισό-άνθρωπο, μισό-Νεάτερνταλ, θα μπορούσε να ωφελήσει την ανθρωπότητα και την ποικιλομορφία στη Γη. «Οι Νεάτερνταλ ενδέχεται να σκεφτόντουσαν με πολύ διαφορετικό τρόπο από εμάς. Γνωρίζουμε ότι το κρανίο τους είχε μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σχέση με εμάς. Ενδέχεται ακόμα και να ήταν πιο έξυπνοι», σημείωσε, υποστηρίζοντας πως μια κοινωνία Νεάντερταλ θα μπορούσε να συνεισφέρει σε μια νέα διαδικασία σκέψης που με τη σειρά της θα οδηγούσε σε νέες ιδέες.

Τα σχέδια του George Church μπορεί να τρομάζουν αρκετούς, όμως ο ίδιος τονίζει πως «το έργο του καθορίζεται πάντα από το τι είναι επιθυμητό βάσει μιας κοινωνικής συναίνεσης». «Ο ρόλος μου είναι απλά να καθορίζω τι είναι τεχνολογικά εφικτό. Το μόνο που εγώ μπορώ να κάνω είναι να μειώσω το κίνδυνο και να αυξήσω τα οφέλη», σημειώνει.
Πολλές χώρες μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει όλες τις μορφές της ανθρώπινης κλωνοποίησης. Η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρώπινη κλωνοποίηση το 1997 καλεί όλα τα κράτη μέλη «να απαγορεύσουν όλες τις μορφές κλωνοποίησης, στο μέτρο που δεν είναι συμβατές με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής». Ωστόσο το ζήτημα της κλωνοποίησης του ανθρώπου συνεχίζει να διχάζει εκτός από την κοινή γνώμη και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου