Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Σκουριές Χαλκιδικής: Μία αρχέγονη δασώδης περιοχή 4130 στρεμ. στη Βόρεια Χαλκιδική άρχισε να μετατρέπεται σε ορυχείο χρυσού, θα ακολουθήσουν άλλα 264.000 στρέμματα!!

ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΧΡΥΣΑΦΙ, ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΘΑΝΑΤΟ

«…πρώτη μέρα ως νεαρή αγροτική γιατρός στο ιατρείο της Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής, με έκπληξη είδα 10δες μποτίλιες οξυγόνου στην αίθουσα αναμονής… μα τι χρειάζονται τα άλλα ιατρεία έχουν μόνο μία ρώτησα… Δυο μέρες αργότερα κατάλαβα, όταν με φωνάξανε επειγόντως να σώσω ένα 30ρη άντρα που έσκαγε!!! Γρήγορα διαπίστωσα ότι όλοι οι άντρες που δουλεύανε στα ορυχεία χρυσού έπασχαν από χαλίκωση, μια αρρώστια που οφείλεται στην εισπνοή σκόνης με μέταλλα από τα ορυχεία. Κανείς δεν έφτασε την ηλικία των 40!! Όλο το χωριό ήταν γεμάτο χήρες, λες και είχε προηγηθεί πόλεμος!!» Έτσι περιγράφει την πρώτη της εμπειρία η τότε νεαρή γιατρός.

Η ιστορία σήμερα επαναλαμβάνεται περισσότερο βάναυση, απάνθρωπη και καθολική με την έναρξη των εργασιών (πριν 3 μέρες) των χρυσωρυχείων στις Σκουριές Χαλκιδικής. Μία αρχέγονη δασώδης περιοχή 4130 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική άρχισε να μετατρέπετε σε ορυχείο χρυσού, θα ακολουθήσουν άλλα 264.000 στρέμματα!! Αντί για την παλιά μέθοδο των γαλαριών τώρα θα εφαρμοστεί η πιο οικονομική για την εταιρεία, αλλά καταστροφική για τη ζωή μέθοδος της επιφανειακής εξόρυξης με τη χρήση κυανιούχων (μέθοδο που το Ευρωκοινοβούλιο έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει να απαγορευτεί).

Ας δούμε τις συνέπειες όπως τις αποδεικνύουν με εμπεριστατωμένες μελέτες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελήτήριο Κεντρικής Μακεδονίας και άλλοι επιστήμονες:

1) Θα αποψιλωθούν και θα καταστραφούν οριστικά 3 οικότοποι, δάσος έκτασης όσο ένας νομός θα αποτελέσει ανάμνηση. Θα θανατωθούν 153 ήδη ζώων ,ενώ 3 θα εξαφανιστούν οριστικά.
2) Ο αέρας που αναπνέουν οι κάτοικοι και επισκέπτες της Χαλκιδικής θα γεμίσει με βαρέα δηλητηριώδη μέταλλα : αρσενικό, διοξείδιο του θείου, κάδμιο, χρώμιο, νικέλιο, αντιμόνιο και ψευδάργυρο
3) Θα χαθεί νερό που αρκεί για τις ανάγκες 25.000 ανθρώπων, εντείνοντας έτσι το πρόβλημα της λειψυδρίας.
4) Ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής θα υποστεί μόνιμη ανεπανόρθωτη βλάβη λόγω της ρύπανσής του με αρσενικό, μόλυβδο, κυάνιο και όξινες ουσίες. Έτσι θα καταστεί επικίνδυνο για ανθρώπους ζώα και φυτά.
5) Στη συνέχεια τα τοξικά ύδατα πέφτοντας με τους χείμαρρους στη θαλάσσια περιοχή θα καταστρέψουν το παράκτιο θαλασσινό νερό και θα δημιουργήσουν επιπλέον τοξικά ιζήματα στον βυθό της θάλασσας
6) Τα τοξικά μέταλλα θα συσσωρευτούν στα ψάρια και με τη σειρά τους θα γίνει τοξική όλη η τροφική αλυσίδα.
7) Θαλασσινό νερό θα μπεί στον υδροφόρο ορίζοντα για να αναπληρώσει την τεράστια ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιείται στο ορυχείο, προκαλώντας υφαλμύρωση των νερών που θα τα κάνει ακατάλληλα για τις όποιες καλλιέργειες
8) Η όξινη βροχή θα συμπληρώσει το έργο της καταστροφής φυτών και ζώων
9) Που θα ολοκληρώσουν οι πλημμύρες που θα ενταθούν λόγω της καταστροφής του δάσους
10) Οι παραπάνω επιπτώσεις αναφέρονται στη συνήθη καθημερινή δραστηριότητα του ορυχείου και όχι σε πιθανό ατύχημα που στατιστικά συμβαίνει κάθε 2 χρόνια και είναι ιδιαίτερα πιθανό στην περιοχή λόγω της ύπαρξης 3 σεισμικών ρηγμάτων σε απόσταση 7 χιλιομέτρων. Οι συνέπειες τότε είναι ανυπολόγιστες.
Όλα αυτά θα γίνουν στο όνομα δήθεν της εξοικονόμησης χρημάτων. Δεν λένε τίποτα για την τεράστια απώλεια εσόδων λόγω καταστροφής του τουριστικού τόπου της Χαλκιδικής, του κόστους νοσηλείας των χιλιάδων ασθενών, της καταστροφής φυτών και ζώων.
Δίνουν με δόλωμα ένα ξεροκόμματο σε μερικές εκατοντάδες εργάτες το σίγουρο θάνατο ή τον ξεριζωμό σε χιλιάδες οικογένειες.
Μήπως δεν τα ξέρει αυτά η κυβερνητική τρόικα; Τα ξέρει και μάλιστα απαλλάσσει προληπτικά την καναδική εταιρεία από κάθε ποινική ή αστική ευθύνη για τυχόν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά προστασία του περιβάλλοντος!! Σήμερα σκοτώνουν την Χαλκιδική και έρχεται και η δική μας σειρά στη Θράκη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ Γ.Ν.ΞΑΝΘΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου