Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Από την Αρκαδία στο Παγκύπριο Γυμνάσιο


>Το αρχαιότερο σχολείο της Κύπρου ανακηρύχθηκε προχθές
 σε έδρα της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας

Φωτογραφία


Σήμερα, ήλθαμε εδώ στο Παγκύπριο Γυμνάσιο της Κύπρου, ακολουθώντας τα ίχνη του Αγαπήνορος, του κοινού εκλεκτού μας προγόνου, εμείς οι εταίροι της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας για να συναντηθούμε με το απαύγασμα της Αρκαδογενούς Κύπρου και με το αγλάισμα του πάλλοντος και θάλλοντος Ελληνισμού της Μεγαλονήσου. Σήμερα, εμείς ταπεινοί μύστες του αρκαδικού κεκτημένου, συναντώμεθα μ’ εσάς τους “αρκαδικούς βλαστούς” της Κύπρου, λάτρεις πιστούς της κλασικής Ελλάδος. Μ’ εσάς, που την αγία φλόγα βαθειά κρατάτε στα στήθια σας. Μ’ εσάς τους πιστούς θεματοφύλακες του Ελληνισμού. Υποκλινόμαστε στους ιδρυτές του Παγκυπρίου Γυμνασίου και μακαρίζουμε αυτούς, τους ευεργέτες του και τους δωρητές του, τους διευθυντές και καθηγητές, που εργάσθηκαν σ’ αυτόν τον φάρο της ελληνικής παιδείας». Με τα λόγια αυτά, από τον πρόεδρο της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, Σωτήριο Μπρέγιαννο, πραγματοποιήθηκε προχθές, η τελετή ανακήρυξης του Παγκυπρίου Γυμνασίου σε συμβολική έδρα της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας και η ένταξή του στο Διεθνές Δίκτυο «Αρκαδία». 

Ποια όμως, η σπουδαιότητα της Αρκαδίας; Πώς συνδέεται με την Κύπρο; Γιατί ιδρύθηκε η Αρκαδική Εταιρεία και βάσει ποιων κριτηρίων επιλέγηκε το Παγκύπριο Γυμνάσιο ως συμβολική έδρα; Με βάση το υλικό που έφτασε στα χέρια μας, με αφορμή τη λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αρχαιότερο σχολείο του νησιού μας, μαθαίνουμε ότι η Αρκαδία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια γεωγραφική και ιστορική περιοχή της Ελλάδας. Το όνομά της επικράτησε στον παγκόσμιο πολιτισμό ως η αναπόληση μιας απλής και εφικτής ευδαιμονίας, μιας ειρηνικής, χαρούμενης, ισορροπημένης και κοντινής στη φύση ζωής, όπου ο άνθρωπος ξαναβρίσκει το νόημα και την ουσία. 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τούτο το ποιητικό όνειρο της Αρκαδίας αποτελεί μια στάση αντίστασης ενάντια στην ασυνειδησία, τον φανατισμό και την αυθαιρεσία. Η κυπριακή λογοτεχνική, καλλιτεχνική και πολιτιστική παράδοση έχει συμβάλει αισθητά στη διαμόρφωση αυτής της οικουμενικής ποιητικής εικόνας της Αρκαδίας. 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σχέσεις Αρκαδίας και Κύπρου χάνονται στα βάθη των αιώνων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πόλης της Πάφου και του ξακουστού ναού της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο, που ιδρύθηκαν από τον Τεγεάτη βασιλέα των Αρκάδων Αγαπήνορα, κατά την επιστροφή του από τον Τρωικό Πόλεμo. 
Επιστρέφοντας στη σημερινή εποχή, το πρόσφατο διεθνές συμπόσιο «Ανακαλύπτοντας την Αρκαδική Κύπρο» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Πάφο, από τη μια εξέτασε και προέβαλε τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν διαχρονικά την Αρκαδία με την Κύπρο, και από την άλλη, κατέθεσε προτάσεις για τη διατήρηση και την αξιοποίηση τής ξεχωριστής αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από τις αρχές και τις αξίες του αρκαδικού ιδεώδους. 
Έτσι, η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε για τη μελέτη και την αξιοποίηση του παγκόσμιου αρκαδικού κεκτημένου το 2007 στην Αρχαία Μαντίνεια -την ιστορική αυτή πόλη της Αρκαδίαςαποφάσισε να ανακηρύξει το Παγκύπριο Γυμνάσιο σε συμβολική της έδρα και να υποδεχτεί το σημαντικό αυτό εκπαιδευτήριο στους κόλπους της μεγάλης αρκαδικής οικογένειας, ολοκληρώνοντας πανηγυρικά τις ενέργειες εγκατάστασής και λειτουργίας της στην Κύπρο. 
Η εκδήλωση
Με την είσοδο του λαβάρου του Παγκύπριου Γυμνασίου και την ανάκρουση του ύμνου του σχολείου, ξεκίνησε το πρόγραμμα της ανακήρυξής του σε συμβολική έδρα της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των υπουργείων Παιδείας των δυο χωρών, ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας Σωτήριος Μπρέγιαννος, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου και εκπρόσωποι της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας, του Συλλόγου Αποφοίτων του σχολείου, του Συνδέσμου Γονέων και των μαθητών. Αμέσως μετά, προβλήθηκε παρουσίαση με τίτλο «Αρκαδία - αρκαδικό ιδεώδες και διεθνές δίκτυο Αρκαδία» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού και με αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό. Στη συνέχεια έγινε η υποδοχή του Παγκυπρίου στο Διεθνές Δίκτυο Αρκαδία. Στο πλαίσιο της ανακήρυξης του σχολείου σε συμβολική έδρα, αναγνώστηκε «Η διακήρυξη της Λευκωσίας» και ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον υπουργό Παιδείας. Πρόεδρος της Επιτροπής Κύπρου, του δικτύου Αρκαδία είναι ο Λουκής Παπαφιλίππου. Σημειώνεται ότι οι αρχαιότεροι απόφοιτοι του Παγκυπρίου της δεκαετίας του 1930 με ενεργό υπηρεσία είναι, ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο Φώτος Φωτιάδης και ο Βάσος Λυσαρίδης. Στον κατάλογο των αποφοίτων βρίσκεται επίσης, ο νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης. 


ΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΓυμνάσιο είναι το αρχαιότερο σχολείο Μέσης Παιδείας της Κύπρου και το παλαιότερο από όλα τα εκπαιδευτήριά της. Στο χώρο όπου λειτουργούσε η σχολή, γνωστή ως «Ελληνομουσείον» (1753), ιδρύθηκε το 1812 νέο σχολείο από τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό, που ονομάστηκε «Ελληνική Σχολή». Με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου το 1893, όταν η Κύπρος βρισκόταν κάτω από την εξουσία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, το σχολείο εξελίχθηκε σε εξατάξιο Γυμνάσιο. Αυτό αναγνωρίσθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση ως ισότιμο με τα σχολεία Μέσης Παιδείας της Ελλάδας και το 1896 μετονομάστηκε σε Παγκύπριον Γυμνάσιον. 
Το Σχολείο δεν πρωτοπόρησε μόνο στον εκπαιδευτικό τομέα σε προγράμματα, μεθόδους, οργάνωση, καινοτομίες, αλλά κατέγραψε σημαντικούς σταθμούς της εκπαίδευσής μας. Υπήρξε για δεκαετίες πρότυπο σχολείο για όλη την Κύπρο και ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτήρια του Ελληνισμού. Παρείχε και παρέχει πάντοτε υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή αποτελεί ένα σχολείο που συνέβαλε τα μέγιστα στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του έθνους. Το Παγκύπριο συμμετείχε οργανωμένα με μαθητές του στους Βαλκανικούς πολέμους, καθώς και στον αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59. 
Το σχολείο ως εθνικό κέντρο, συντήρησε τη φλόγα της εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας στα χρόνια της αποικιακής καταπίεσης του Κυπριακού Ελληνισμού και διαμόρφωσε τους εθνικούς προσανατολισμούς του, συμβάλλοντας στην απελευθέρωση της Κύπρου. Από το Παγκύπριο αποφοίτησαν άτομα που καταξιώθηκαν με την προσφορά τους, σε όλους τους τομείς της κυπριακής κοινωνίας: τον επιστημονικό, πνευματικό, κοινωνικό και πολιτικό. Ο καθένας από τον τομέα του συνέβαλε με τη δράση και το έργο του στην πρόοδο της Κύπρου, ιδιαίτερα κατά τον 20ό αιώνα. 
Στο Παγκύπριο Γυμνάσιο λειτουργεί η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη, Μουσεία, Αρχείο, Σύλλογος Αποφοίτων και στα «σπλάχνα» του θησαυρίζεται ένα από τα σημαντικότερα και ιερότερα εθνικά μνημεία της Κύπρου, η Κρύπτη των Φιλικών. 


ΟΚαθηγητικός Σύλλογος του Παγκυπρίου Γυμνασίου σε έκτακτη συνεδρία του, τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009 και υπό την προεδρία της διευθύντριας κ. Ν. Παπαπέτρου συζήτησε την πρόταση για ένταξη του Παγκυπρίου στο Διεθνές Δίκτυο «Αρκαδία» και αποφάσισε να την αποδεχτεί. 

Συγκεκριμένα, o Καθηγητικός Σύλλογος θεωρεί ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Παγκύπριο Γυμνάσιο η ανακήρυξή του σε συμβολική έδρα της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, γιατί η επιλογή έγινε ανάμεσα σε σχολεία της Κύπρου και της Ελλάδας. Επιπλέον το Παγκύπριο Γυμνάσιο ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες προκλήσεις δύναται να αναλάβει αυτό το ρόλο που θεωρείται επιβεβλημένος από τη μακρόχρονη ιστορία του. 

Οι στενοί ιστορικοί δεσμοί της Κύπρου με την Αρκαδία, μαρτυρούνται στην προφορική, τη γραπτή παράδοση και γλώσσα και καθομολογούνται στο παρόν από τις δράσεις που αναπτύσσονται και τη συνεργασία, όπως αυτή που θα εγκαινιαστεί με την τελετή ανακήρυξης. 

Με την ένταξη του Παγκυπρίου στο Δίκτυο, ενισχύεται, συμβολικά και ουσιαστικά, η εικόνα του Παγκυπρίου Γυμνασίου ως πνευματικού κέντρου, ρόλο που διαδραμάτισε για δύο αιώνες στην κυπριακή κοινωνία
.

-------------------
"Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011
Αρ. Φύλλου:
Σελίδα: Σελίς 36
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Online, στο http://www.philenews.com/digital/PrintForm.aspx?nid=3082839

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου