Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΘνικού Κέντρου Βιβλίου

se@ekebi.gr


                Αγαπητοί φίλοι,
Όπως γνωρίζετε επίκειται η συζήτηση στη Βουλή ενός Σχεδίου Νόμου από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με το οποίο καταργούνται 21 οργανισμοί και φορείς του Δημοσίου και απολύονται οι εργαζόμενοι σε αυτούς.
Μεταξύ αυτών είναι και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), του οποίου οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ).
Μην αναζητήσετε τους λόγους για τους οποίους θέλουν να καταργήσουν το ΕΚΕΒΙ. Δεν θα τους βρείτε πουθενά. Διότι, απλούστατα, δεν υπάρχουν.
Ο νυν Υπουργός Πολιτισμού ισχυρίζεται ότι ο ίδιος δεν θέλει να το κλείσει αλλά αποτελεί απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου. Ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τζαβάρας επικαλέστηκε προσχηματικά ένα θέμα ελάσσονος σημασίας –και το οποίο, ούτως ή άλλως, δεν προήλθε από το ΕΚΕΒΙ και τους εργαζομένους του.
Φαίνεται, επομένως, πως το ΕΚΕΒΙ έχει πέσει θύμα της ακατανόητης επιδίωξης για πάση θυσία απολύσεις. Στο πλαίσιο αυτό η επικαλούμενη «μεταφορά αρμοδιοτήτων» (προσοχή: «αρμοδιοτήτων» που είναι θεωρία, όχι «δράσεων» που είναι πράξη) στο ΕΙΠ δεν υποστηρίζεται από καμία λογική επαγωγή, όσο καλοπροαίρετη κι αν είναι.
~~~~~~
               Αγαπητοί φίλοι,
Ενόψει της συζήτησης στη Βουλή, που θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες, προσπαθούμε να πείσουμε όσο γίνεται περισσότερους ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΚΕΒΙ και ότι, αντίθετα, σε καιρούς οικονομικής, παραγωγικής και, εντέλει, κοινωνικής κρίσης η υποστήριξη του ελληνικού βιβλίου και η ανάπτυξη πολλαπλών δράσεων για την ενίσχυσή του θα έπρεπε να αποτελεί βασική υποχρέωση της Πολιτείας.
Σας παρακαλούμε, λοιπόν, αν βεβαίως το κρίνετε σκόπιμο, να στείλετε ένα έστω μικρό κείμενο προς τους εμπλεκόμενους εκπροσώπους της Κυβέρνησης (Υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Πολιτισμού) για τη σωτηρία του ΕΚΕΒΙ.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Για το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ
Η Πρόεδρος                                    Η Γραμματέας
Γιούλη Μπαγετάκου                      Μάγδα ΤσουμήΥπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: minoff@culture.gr
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Ισχυρός σεισμός στην Κεφαλονιά - Στους δρόμους οι κάτοικοι- Υλικές ζημιές σε όλη την Κεφαλονιά (5,8 το μέγεθός του - εικόνες)

Ισχυρός σεισμός στην Κεφαλονιά - Στους δρόμους οι κάτοικοι- Υλικές ζημιές σε όλη την Κεφαλονιά (5,8 το μέγεθός του - εικόνες)
Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 3.55 μ.μ. στην Κεφαλονιά...
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη δόνηση και με πληροφορίες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας αναφέρουν για πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 5,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Ο σεισμός είχε επίκεντρο έξι χιλιόμετρα βοριονανατολικά του Αργοστολίου και ήταν επιφανειακός.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής
Υπάρχουν συνεχείς μετασεισμοί και αυτή τη στιγμή ο σεισμολόγο κ. Γκανά δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός. Πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες.
Στο Αργοστόλι μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλές υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα κυρίως με σπάσιμο τζαμαριών και πτώσεις αντικειμένων.
Στο Ληξούρι ο δρόμος στη θέση Βουνί προς χαβριάτα έχει κλείσει λόγω κατολίσθησης
... έχει ισοπεδωθεί ένα σπίτι στην Κουνόπετρα, χωρίς ευτυχώς θύματα...
Ο κόσμος πανικοβλήθηκε από τη δόνηση και βγήκε από τα σπίτια του. Αυτή τη στιγμή είναι συγκεντρωμένος σε πλατείες και ανοικτούς χώρους...
Εκκενώθηκε το Νοσοκομείο Αργοστολίου
Λόγω τον ζημιών που έχουν προκληθεί στο Νοσοκομείο του Αργοστολίου κυρίως στην οροφή του, αποφασίστηκε η εκκένωσή του. οι ασθενείς μεταφέρθηκαν  σε διπλανό ξύλινο κτήριο.  
Ενας άνδρας και μία γυναίκα πήγαν στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, ελαφρά τραυματισμένοι. Και οι δύο είχαν υποστεί τραυματισμούς στα άκρα τους στην προσπάθειά τους να βγουν από το σπίτι την ώρα του σεισμού.
Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μεταβαίνει με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κεφαλονιά.
Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα
Οι πρώτες εικόνες...
DSC 0155DSC 0157DSC 0158DSC 0160DSC 0161DSC 0163DSC 0165DSC 0166DSC 0169DSC 0170DSC 0171DSC 0172DSC 0174DSC 0175DSC 0176DSC 0178DSC 0179DSC 0180DSC 0181DSC 0182DSC 0183DSC 0184DSC 0187DSC 0188DSC 0193
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 18:45

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

Συγκλονίζει ο πατέρας του 8χρονου: «Τα παιδιά έδιναν χαστούκια και μπουνιές στο γιο μου κι ο δάσκαλος κοίταζε»


Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του πατέρα του 8χρονου παιδιού που ξυλοκοπήθηκε από συμμαθητές του σε δημοτικό σχολείο της Άρτας, κατ' εντολήν του ίδιου του δασκάλου, σύμφωνα με την καταγγελία των γονιών του μικρού μαθητή. Ο 50χρονος δάσκαλος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα κατηγορούμενος για σωματική βλάβη και πήρε 48ωρη αναβολή για να παρουσιαστεί εκ νέου στο δικαστήριο την Παρασκευή.

Πατέρας 8χρονου: «Τα παιδιά έδιναν χαστούκια και μπουνιές στο γιό μου κι ο δάσκαλος καθόταν κι έβλεπε»
«Τα παιδιά κάνανε την τελευταία ώρα ένα ελαφρό μάθημα, όχι μαθηματικά ή κάτι τέτοιο, είχαν ζωγραφική, έλεγαν τραγούδια... Ο μικρός ο δικός μου, έκανε την κίνηση- θέλοντας προφανώς να ξεχωρίσει στην τάξη- να πάει προς την πόρτα, χαριτολογώντας, επειδή είναι ένα πολύ ήρεμο παιδί, δεν έχει δώσει δικαιώματα. Ήξερε ότι αν δεν χτυπήσει το κουδούνι δεν βγαίνουμε από την πόρτα, είναι νόμος.


Ο δάσκαλος τότε δίνει εντολή σε έναν άλλο μαθητή ''σήκω πάνω και δώστου ένα χαστούκι για να βάλει μυαλό και να κάτσει στο θρανίο''. Πράγμα το οποίο έγινε. Ο μικρός πήγε κλαμμένος στο θρανίο και τότε ο δάσκαλος έδωσε νέα εντολή σε άλλα δυο παιδιά: ''τώρα σήκω εσύ και εσύ και ρίξτε του ένα χαστούκι για να μην το ξανακάνει'΄. Δεν ήταν όμως μόνο χαστούκι, τα παιδιά γονθροκόπησαν το γιο μου, του έδωσαν σφαλιάρες και μπουνιές, κι ο δάσκαλος καθόταν και έβλεπε. Στην συνέχεια το χάνω λίγο το επεισόδιο. Δεν ξέρω πόση ώρα πέρασε μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι. Η μητέρα του τον βρήκε στα σκαλιά του σχολείου να κλαίει. Της είπε, μαμά με χτύπησαν τα παιδιά» δήλωσε στο Σκάι, ο πατέρας.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ που μίλησε με τον πατέρα του 8χρονου, η μητέρα λέει ότι βρήκε το παιδί της με εκδορές στο πρόσωπο, να κλαίει στα σκαλιά του σχολείου.
Όταν μπήκε αναστατωμένη στο κτήριο ζητώντας να μάθει τι συνέβη στο παιδί της, συνάντησε τον δάσκαλο, ο οποίος φέρεται να της είπε το εξής:

«Χτύπησαν τα παιδιά τον γιο σου, κατ' εντολήν μου. Παραφέρθηκα, σου ζητώ συγγνώμη». Αμέσως μετά, η μητέρα με τον μικρό μαθητή πήγαν στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια στην αστυνομία.
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η μητέρα του 8χρονου στους αστυνομικούς, ο δάσκαλος ακινητοποίησε το παιδάκι επειδή έκανε κάποια αταξία και έδωσε εντολή στους συμμαθητές του να το χαστουκίζουν ένας- ένας, ενώ «φρόντισε» να τοποθετήσει στην πόρτα της αίθουσας, δύο άλλους μαθητές, ώστε να μην μπορέσει να διαφύγει ο μικρός.

O 50χρονος δάσκαλος από την Άρτα, συνελήφθη χθες, έπειτα από την καταγγελία της μητέρας, ότι προέτρεψε μαθητές του να χαστουκίσουν τον 8χρονο γιο της. Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, οδηγήθηκε το μεσημέρι στο εισαγγελέα, ζήτησε 48ωρη αναβολή της δίκης, αφέθηκε ελεύθερος και αναμένεται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο της Άρτας την Παρασκευή το πρωί.Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

Επίκαιρος ο Νίκος Μπελογιάννης«...ο λαός υπόφερνε (...). 
Είχε γονατίσει από τους φόρους, κι η τοκογλυφία ερχότανε ύστερα να του δώσει τη χαριστική βολή. 
Αφήνω κατά μέρος κάθε δική μου περιγραφή και παίρνω ένα κομμάτι από την Ιστορία του Καρολίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο: "Την εποχή εκείνη η χώρα εσπαράζετο υπό της φυγοδικίας και των συμμοριών τοκογλύφων, οίτινες εν συνεργασία προς τους ταμίας του κράτους και αυτούς ακόμα τους δικαστάς είχον δημιουργήσει αλληλεγγύην και κατέτρωγαν τας σάρκας του λαού" (...). Κι έτσι, τοκογλύφοι, κομματάρχες, δικαστές, ταμίες, Εθνοτράπεζα, κράτος και ληστές - τούτοι οι τελευταίοι πολύ λιγότερο από τους άλλους - εκτελούσαν το ίδιο "εθνοφελές" έργο: Την ερήμωση της χώρας και τον αφανισμό του λαού. Και στο αντιλαϊκό τούτο όργιο, έρχονται και οι ξένοι κεφαλαιούχοι να πάρουν μια από τις καλύτερες θέσεις».
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννης «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα». Πρόκειται για μια μελέτη που έγραψε ο Ν. Μπελογιάννη μετά την απελευθέρωση της χώρας μας από τους Γερμανοϊταλούς.
Θα μπορούσε να υπάρξει πιο χαρακτηριστική περιγραφή για την σημερινή κατάσταση που βιώνουμε;


___________________

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Στη δημοσιότητα φωτογραφίες με Αμερικανούς πεζοναύτες να πυρπολούν νεκρούςΦρικιαστικές εικόνες με Αμερικανούς πεζοναύτες να πυρπολούν νεκρούς στην Φαλούτζα του Ιράκ το 2004, έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική ιστοσελίδα TMZ, προκαλώντας οργή και… στρατιωτική έρευνα...ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟ ΕΔΩ

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014

Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

Μουσικοθεατρική Παράσταση "Τα λευκά Χριστούγεννα της Μάξι"


Στο Θέατρο Βεργίνα του REGENCY CASINO της Θεσσαλονίκης η ΕΥΗ ΣΙΑΜΑΝΤΑ πλαισιωμένη από τον Θοδωρή Βουτσικάκη και τον LITTLE PETER έδωσαν μια εξαιρετική
Μουσικοθεατρική Παράσταση "Τα λευκά Χριστούγεννα της Μάξι"


Η φωνή της performer με πάθος και δύναμη κυλούσε από ρυθμό σε ρυθμό δίνοντας νοήματα και συναισθήματα στο κοινό που την παρακολουθούσε τραγουδώντας . Η σκηνική παρουσία της Σιαμαντά έλαμψε μέσα στον ήχο και τους μουσικούς διαλόγους της με τους δύο άνδρες της παράστασης του Θ. Βουτσικάκη και L.PETER .


 Άρτιος ο ήχος της φωνής του Θοδωρή Βουτσικάκη με πολύ καλή σκηνική παρουσία αγκάλιασε το ταλέντο της Εύης Σιαμαντά δημιουργώντας ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα . Πολύ δυνατός ο τρίτος της μουσικοθεατρικής παρέας LITTLE PETER συνδύασε φωνή και κίνηση σε έναν μαγευτικό μουσικό διάλογο. Τα σκηνικά και το έργο έγραψε η ταλαντούχα Άντα Τσεσμελή και όπως ανέφερε ήταν για τις δυνατότητες και το ταπεραμέντο της Σιαμαντά η οποία και δικαίωσε την σκηνοθέτηδα και ξεσήκωσε το κοινό του έργου πολύ θεαματικά.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης που μας έδωσαν μια καλή ευκαιρία ποιοτικής διασκέδασης στους Θεσσαλονικείς, που φημίζονται για την όχι και τόσο εύκολη καλή κριτική τους για τα καλλιτεχνικά δρώμενα στην πόλη τους.

 
Μάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου
Δημοσιογράφος – ΕΔΣΤΕ
Εικαστικός συντάκτης