Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Ενενήντα επτά πρόσφυγες Ροχίνγκιας πεθαίνουν μετά από 25 μέρες στη θάλασσα.


Aιτούντες άσυλο από την Βιρμανία που διασώθηκαν από το ναυτικό της Σρι Λάνκα, την περασμένη βδομάδα δήλωσαν, ότι έπλεαν στη θάλασσα για 25 ημέρες και 97 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την πείνα, αφού το ναυτικό της Ταϊλάνδης αφαίρεσαν δια της βίας την μηχανή του σκάφους τους. Το ναυτικό της Ταϊλάνδης αρνήθηκε τον ισχυρισμό αυτό.


Τριάντα δύο άνδρες και ένα αγόρι μεταφέρθηκαν την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, σε κέντρο κράτησης μεταναστών κοντά στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, το Κολόμπο, διασώθηκαν το περασμένο Σάββατο, όταν το ερειπωμένο ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν, κάνοντας ένα επικίνδυνο ταξίδι στη Μαλαισία, άρχισε να βυθίζεται.

Όλοι είναι Μουσουλμάνων Rohingya που αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις στη Βιρμανία, και λένε ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν εκεί.

Οι επιζήσαντες υπέφεραν από σοβαρή αφυδάτωση όταν διασώθηκαν περίπου 250 μίλια ανοικτά της ανατολικής ακτής της Σρι Λάνκα. Το ναυτικό της Σρι Λάνκα δήλωσε ότι ειδοποίηθηκε για το βυθιζόμενο πλοίο από έναν ψαρά.

Ένας από τους επιζήσαντες ο Shofiulla δήλωσε "Το ταξίδι ήταν επικίνδυνο, αλλά εμείς έπρεπε να το κάνουμε ... γιατί φοβόμαστε για τη ζωή μας, δεν έχουμε δουλειά, και γίνονται μεγάλες μάχες στη Βιρμανία".

Η θρησκευτική βία στην δυτική Βιρμανία έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπων και έχει εκτοπίσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους από τον περασμένο Ιούνιο. Οι Rohingya μιλούν την διάλεκτο Μπενγκάλι, έχουν πιο σκούρο δέρμα από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι στη Βιρμανία, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον βουδιστές. Θεωρούνται ευρέως ως παράνομοι μετανάστες από το Μπαγκλαντές.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο πληθυσμός των Rohingya στη Βιρμανία ανέρχεται στους 800.000, αλλά η κυβέρνηση της Βιρμανίας δεν τους αναγνωρίζει ως μία από τις 135 εθνικές ομάδες της χώρας. Οι περισσότεροι στερούνται ιθαγένειας και δεν έχουν διαβατήρια, αν και πολλές από τις οικογένειές τους, έχουν ζήσει στη χώρα για πολλές γενιές. Το Μπανγκλαντές αρνείται επίσης να τους δεχθεί ως πολίτες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε την ανησυχία της την Παρασκευή, πάνω στην αύξηση του αριθμού των θανάτων των Rohingya στη θάλασσα και κάλεσε την κυβέρνηση της Βιρμανίας να προωθήσει τη συμφιλίωση και να τους εξασφαλίσει τις βασικές συνθήκες διαβίωσης και την ιδιότητα του πολίτη.

Αναφερόμενη στην γρήγορη ανταπόκριση του ναυτικού της Σρι Λάνκα, η Ύπατη Αρμοστεία, είπε επίσης, ότι υπάρχουν συνεχείς αναφορές για ορισμένες χώρες της περιοχής, οι οποίες βάζουν τους ανθρώπους αυτούς πάλι σε βάρκες και τους στέλνουν πίσω στη θάλασσα. Κάλεσε τις χώρες να «κρατούν τα σύνορά τους ανοιχτά σε άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας ... (και) να τους προσφέρουν προσωρινή βοήθεια και προστασία μέχρι να μπορέσουν να βρεθούν βιώσιμες λύσεις ."

Ο Shofiulla, 24 ετών, είπε ότι 130 άτομα βρίσκονταν στο πλοίο όταν ξέκινησαν το ταξίδι τους στη Μαλαισία στις 10 Ιανουαρίου. Είχαν καταβάλει 465 δολάρια η κάθε ένας.

Μετά από ταξίδι 10 ημερών, είπε η βάρκα έφτασε στο σύνορα της Ταϊλάνδης και δύο σκάφη από το ναυτικό της Ταϊλάνδης τους σταμάτησαν. Ο Shofiulla είπε ότι το προσωπικό του ναυτικού πήρε τον κινητήρα τους.

"Τότε πια δεν είχαμε τρόφιμα, τίποτα ... δεν υπήρχε νερό. Πίναμε μόνο θαλασσινό νερό", είπε, προσθέτοντας ότι τα πτώματα των 97 ανθρώπων που πέθαναν τις επόμενες 25 ημέρες ρίχτηκαν στη θάλασσα.

Ο συνταγματάρχης Thanathip Sawangsaeng, ένας Ταϊλανδός εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς.

"Αυτό είναι απόλυτα ψευδές. Οι αξιωματικοί του ναυτικού της Ταϊλάνδης δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο", είπε, προσθέτοντας ότι παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει κατά το παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των αξιώσεων ότι το Ταϊλανδικό ναυτικό έχει κακοποιήσει πρόσφυγες. " Ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι οι ταϊλανδοί αξιωματικοί αντιμετώπισαν τους ανθρώπους στο σκάφος σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές αρχές.

"Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις ως προς τον χειρισμό των Rohingya: να τους δίνουν τροφή και βοήθεια, πριν τους αφήσουν να συνεχίσουν το θαλάσσιο ταξίδι τους ή να τους ασκήσουν δίωξη για παράνομη είσοδο. Ωστόσο, δεν είναι πιθανό ότι το Ταϊλανδικό ναυτικό θα έκανε αυτό που το κατηγορούν ότι έκανε".
Ο στρατός της Ταϊλάνδης, δήλωσε, ότι τον περασμένο μήνα είχε θέσει σε διαθεσιμότητα δύο ανώτερους αξιωματικούς, εν αναμονή μιας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη συμμετοχή τους στην εμπορία ανθρώπων Rohingya από τη Βιρμανία σε άλλες χώρες.
Ο Shofiulla είπε ότι είναι δευτεροετής φοιτητής στη μικροβιολογία, αλλά ότι το πανεπιστήμιο του έκλεισε τον περασμένο Ιούλιο μετά τα ξεσπάσματα βίας. "Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη χώρα μας ... η κυβέρνησή μας σκοτώνει τους μουσουλμάνους ... φοβόμαστε να πάμε πίσω. Θέλουμε να πάμε σε ένα ασφαλές μέρος", δήλωσε ο Shofiulla, ο οποίος φαίνεται να είναι το μόνο αγγλόφωνο πρόσωπο στην ομάδα.
Είπε ότι ήθελε να πάει στην Μαλαισία για να βρει δουλειά, ακολουθώντας τα βήματα των άλλων από το χωριό του. Είπε ότι 25 άτομα ήταν τώρα στο κέντρο κράτησης, ενώ άλλα οκτώ άτομα ήταν ακόμη στο νοσοκομείο.
Ο ελεγκτής μετανάστευσης της Σρι Λάνκα Chulananda Perera είπε, ότι το τμήμα του είχε ενημερώσει την πρεσβεία της Βιρμανίας στο Κολόμπο και ζητούσε τη συνεργασία της για τον εντοπισμό των επιζώντων για να ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής τους πίσω στη Βιρμανία, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο για το γεγονός από την πρεσβεία.
                                                   
Τραυματίες μουσουλμάνοι Ροχίνγκιας από την Βιρμανία, ξεκουράζονται αφού διασώθηκαν από το λιμενικό της Σρι Λάνκα. 

(φωτογραφία REUTERS)
_______________

SOShalkidiki: Το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού

Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του ενημερωτικού ηλεκτρονικού περιοδικού soshalkidiki.
Σ’ αυτό θα βρείτε πληροφορίες για τις εξορυκτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική, τις επιπτώσεις τους σε περιβάλλον, υγεία και τοπική οικονομία, καθώς και πλούσιο υλικό που αφορά την πορεία των κινητοποιήσεων των κατοίκων.
Το κείμενο είναι εμπλουτισμένο με αναφορές και παραπομπές σε κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό.

Τηλέ-γραφος: Χαλκιδική: Η κρατική τρομοκρατία και η απάντηση τω...

Τηλέ-γραφος: Χαλκιδική: Η κρατική τρομοκρατία και η απάντηση τω...: H εκπομπή   The Barber Shop , της Τρίτης, 26/2, αφιερωμένη στη Χαλκιδική με συνεντεύξεις κατοίκων και βίντεο από τις κινητοποιήσεις: Ρ...

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Ωρα αποκρατικοποιήσεων για τα μεγάλα λιμάνια


Ευρεία συνεργασία με τον Α. Σαμαρά είχε χτες ο υπουργόςΝαυτιλίας Κ. Μουσουρούλης
Tης Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά με τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα θέματα της ναυτιλίας, με κυρίαρχο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο, αν και έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, το επόμενο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Η στρατηγική αποκρατικοποιήσεων των λιμανιών και οι ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται γι΄αυτές στο πολυνομοσχέδιο ήταν από τα θέματα που βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης, όπως επίσης τα προβλήματα της ακτοπλοΐας, οι νέες ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του νηολογίου, το λαθρεμπόριο των καυσίμων, ο θαλάσσιος τουρισμός κ.ά.
Μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού, σειρά έχουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που από τη Δευτέρα φτάνουν στην Ελλάδα. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας θα κληθούν να παρουσιάσουν την πορεία των δράσεων στον τομέα της ναυτιλίας με βάση το τελευταίο Μνημόνιο και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στα λιμάνια και την ακτοπλοΐα.
Ο Κ. Μουσουρούλης, εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε ότι έχει σαφείς οδηγίες από τον πρωθυπουργό να προωθήσει με τους καλύτερους δυνατούς ρυθμούς την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο υπουργείο, αλλά και το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και των αλλαγών που έχουν να κάνουν με το ρυθμιστικό περιβάλλον.
Σχολιάζοντας τη συνάντηση Σαμαρά-Μουσουρούλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας τόνισε πως όσο και αν προσπαθήσουν ο κ. Σαμαράς και τα επιτελεία του να εμφανίσουν όλα αυτά ως μεταρρυθμίσεις, η αλήθεια είναι μία: ανεργία για τους ναυτικούς, συντριβή των δικαιωμάτων τους, κέρδη για τις επιχειρήσεις. ~~~~~
22/02/2013

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Νέα αυτοκτονία στο Βόλο.Ένας 57χρονος στη Μανγησία, έδωσε τέλος στη ζωή του λόγο κρίσηςΈνας 57χρονος στη Μανγησία, έδωσε τέλος στη ζωή του λόγο κρίσης. Κρεμάστηκε σε δέντρο στη Χλόη ο ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος πάλευε με την κρίση, ήταν το νέο της θύμα, που τα ξημερώματα του Σαββάτου επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή του.
Πιο συγκεκριμένα, ο 57χρονος, που κατοικούσε με την οικογένειά του στη Χλόη Μαγνησίας, έφυγε από το σπίτι του το βράδυ της Παρασκευής με το αυτοκίνητό του.
Οι ώρες περνούσαν και ο ίδιος δεν έδινε σημάδι ζωής, με αποτέλεσμα την έντονη ανησυχία της συζύγου του, που ειδοποίησε την Αστυνομία, για να ξεκινήσει άμεσα η αναζήτησή του. Το αποτέλεσμα; Θλιβερό, όπως και το θέαμα που αντίκρισαν οι αστυνομικοί στις 5.00 περίπου τα ξημερώματα του Σαββάτου και σε απόσταση 2 περίπου χλμ. από το σπίτι του αυτόχειρα, τον οποίο εντόπισαν κρεμασμένο από δέντρο με αυτοσχέδιο βρόγχο.
Ο 57χρονος άφησε σημείωμα στην οικογένειά του, με το οποίο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε στο απονενοημένο διάβημα.

Πηγή: e-volos.gr

XΩΡΙΣ MΜΕ την Τρίτη


Απεργούν όλα τα ΜΜΕ την Τρίτη
Με ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ έκανε γνωστό ότι στην αυριανή 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Αυτοκτονεί σήμερα η Κύπρος


Του Γιώργου Δελαστίκ*

Δημοκρατικότατα σήμερα οι ελληνοκύπριοι θα ψηφίσουν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπέρ της οικονομικής και πολιτικής υποδούλωσης της χώρας τους, υπέρ της ουσιαστικής παράδοσης των κατεχόμενων εδαφών στους Τούρκους, υπέρ της μετατροπής της χώρας τους εκ νέου σε αποικία, αν και αυτή τη φορά με περισσότερους αφέντες, όχι μόνο τους Βρετανούς. 
Αυτά και πολλά χειρότερα σηματοδοτεί η αναμενόμενη εκλογή ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του δεξιού Νίκου Αναστασιάδη, φανατικού υποστηρικτή του σχεδίου Ανάν, αλλά και των πιο άγριων μέτρων λιτότητας στο πλαίσιο της επιβολής και στην Κύπρο καθεστώτος υποτέλειας μέσω μνημονίου.
Το εκπληκτικό δεν είναι ότι υπάρχει και Κύπριος «Τσολάκογλου» σαν τον Αναστασιάδη. Ούτε ο πρώην πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης ήταν καλύτερος, ενώ στην Ελλάδα εξίσου Κουίσλινγκ και συνεργάτες των ξένων επικυρίαρχων, ουσιαστικά συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων είναι ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης και όλο το σκυλολόι των συνεργατών και στελεχών των κομμάτων τους, οι οποίοι κυβερνούν την Ελλάδα στηριζόμενοι στη λαϊκή ψήφο, έστω και με τη βοήθεια του εκλογικού συστήματος. 

Το εκπληκτικό στην Κύπρο είναι ότι δεν υπάρχει κανένας από τους προεδρικούς υποψηφίους που να είναι κατά του Μνημονίου! Το τραγικό είναι ότι κανένας υποψήφιος δεν τάσσεται εναντίον της υποδούλωσης μέσω μνημονίου επειδή σχεδόν κανένας Κύπριος – και μιλάμε αναφερόμενοι πλέον στο λαό- δεν αρνείται την υπαγωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε καθεστώς μνημονίου, σε πλήρη αντίθεση με την Ελλάδα! Επιπροσθέτως, οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν κανένα ελαφρυντικό άγνοιας. Γνωρίζουν άριστα τα δεινά που υφίστανται οι Έλληνες λόγω του Μνημονίου. Είναι πλήρως ενημερωμένοι για το τι τους περιμένει από το Μνημόνιο, αλλά παρ΄ όλα αυτά, δεν προβάλλουν την παραμικρή αντίσταση, έστω και φραστική. Πως εξηγείται η στάση τους;


Σε πολιτικό επίπεδο, εγκληματικές είναι οι ευθύνες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ που εξευτέλισαν την Αριστερά και τις Ιδέες της. Ο Χριστόφιας, ο οποίος υπήρξε βάση της δράσης του ο πιο επιζήμιος πρόεδρος της Κύπρου στον μισό και πλέον αιώνα τηςανεξαρτησίας της, οδήγησε ο ίδιος τη χώρα του στο καθεστώς της υποτέλειας του Μνημονίου. Παρέλυσαν έτσι ο Χριστόφιας και η συνένοχη ηγεσία του ΑΚΕΛ τις αντιδράσεις πρώτα πρώτα των αριστερών της Κύπρου, οι οποίοι ξεπερνούν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων. Αν το ΑΚΕΛ αντιστεκόταν στο Μνημόνιο, τουλάχιστον οι μισοί Κύπριοι και ταχύτατα η πλειονότητα τους θα αντιτασσόταν στην επιβολή μνημονιακού καθεστώτος. Αντιθέτως, βάζοντας την Αριστερά επικεφαλής των μνημονιακών δυνάμεων, ο άθλιος Χριστόφιας παρέδωσε την Κύπρο αμαχητί στους ξένους επικυρίαρχους για να λιώσουν τον λαό της, διαπράττοντας το έγκλημα της εσχάτης ταξικής προδοσίας. Μιας ταξικής προδοσίας που με τον Αναστασιάδη θα γίνει και εθνική, καθώς αυτός είναι υπέρ της αποδοχής οποιουδήποτε σχεδίου παράδοσης στην Τουρκία των κατεχόμενων εδαφών απαιτήσουν οι Αμερικανοί, οι Άγγλοι ή οι Γερμανοί. Ούτε καν αν θα υπάρχει η κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τέλος της πενταετούς θητείας του Αναστασιάδη ή αν θα έχει αντικατασταθεί από άλλο κρατικό μόρφωμα, δεν μπορεί να είναι βέβαιος κανείς.
Έχουν ενθουσιαστεί με την προοπτική εκβιασμού της Λευκωσίας για να αποδεχθεί τουρκική λύση στο Κυπριακό λόγω του συνδυασμού της επαπειλούμενης χρεωκοπίας της και της αναμενόμενης εκλογής ως προέδρου του Αναστασιάδη, όσοι επιβουλεύονται την Κυπριακή Δημοκρατία. «Τώρα ή ποτέ!» είναι το σύνθημα που έριξαν προ δεκαημέρου οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Τα δάνεια που θα δώσει η ΕΕ στην κυβέρνηση της Λευκωσίας «πρέπει να δώσουν στις Βρυξέλλες τη δυνατότητα να σπρώξει τους Ελληνοκύπριους στη συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους στο Βορρά του νησιού για να ενωθούν σε μια χαλαρή ομοσπονδία του τύπου που προτάθηκε το 2004 από τον τότε γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν… Έτσι, αν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να ασκήσουν κάποια επιρροή, είναι τώρα ή ποτέ!», έγραφε χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα. 
Η περαιτέρω τουρκοποίηση της Κύπρου θα είναι πάντως υποπροϊόν της πολιτικής των Ευρωπαίων και των Αμερικανών απέναντι στη Λευκωσία. Στη φάση αυτή, ΗΠΑ και Γερμανία έχουν για πρώτη φορά ως πρώτο στόχο τη λεηλασία των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων του κυπριακού φυσικού αερίου, αλλά και την άμεση διάλυση του υπερμεγέθους κυπριακού τραπεζικού συστήματος, το οποίο αποτελεί βάση της τεχνητής οικονομικής ευημερίας της Κύπρου. Πρώτα δηλαδή θα καταστρέψουν ΕΕ και ΗΠΑ την οικονομία της Κύπρου και έπειτα θα επιβάλλουν στο εξαθλιωμένο, ανυπόληπτο και χωρίς συμμάχους κυπριακό κράτος την αποδοχή της τουρκικής κυριαρχίας στα κατεχόμενα εδάφη και την εξ αυτής απορρέουσα ενίσχυση της απειλής μελλοντικής κατάληψης ολόκληρου του νησιού από την Άγκυρα.
Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι Κύπριοι – και όμως σήμερα θα ψηφίσουν …υπέρ αυτών των εξελίξεων! Αυτό θα σηματοδοτήσει η εκλογή Αναστασιάδη. Όταν όμως ένας λαός συμπεριφέρεται έτσι, όση περιφρόνηση και αν αξίζει η στάση του, αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν βαθύτερες αιτίες για τη συμπεριφορά του. Για τις αιτίες αυτές θα συζητήσουμε σύντομα.

_____________________
* Δημοσιεύθηκε στο «Πρίν» την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013
Print PDF
* από Γιάννης Χ. 

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

Παιδική θεατρική παράσταση "Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ" - Τα έσοδα της παραστάσης θα διατεθούν για τα παιδιά του Συλλόγου “Η Αγκαλιά”


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Σας περιμένουμε στην παιδική θεατρική παράσταση "Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ"
στο Θέατρο τουΝέου Κόσμου (Πάνω Χώρος), Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος
τηλ.:  2109212900,
την Κυριακή 17 Φεβρουαρίουκαι 2013 στις 12:00 το μεσημέρι
να παρακολουθήσετε την εξιστόρηση των περιπετειών ενός αγοριού
σε ένα αλληγορικό έργο που βασίζεται σε ένα λαϊκό παραμύθι.
Τα έσοδα της παραστάσης θα διατεθούν για τα παιδιά του Συλλόγου “Η Αγκαλιά”.
Γ
ενική είσοδος: 8 ευρώ

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 210.88.28.788

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Liberation 1973 - 2013 Μια τρελή τρελή σαραντάρα

Τα παιδιά του Μάη του ‘68 πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη μέθη που άλλαξε τη χώρα αποφάσισαν να ξεβολέψουν και τον γαλλικό Τύπο. Σαράντα χρόνια αργότερα η «Liberation» γιορτάζει ένα λαμπρό παρελθόν και σχεδιάζει τα βήματά της στο σημερινό αβέβαιο εκδοτικό τοπίο

ΤΗΣ ΡΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*


Τα πανό είχαν μαζευτεί, οι φθορές στα λιθόστρωτα του Παρισιού είχαν αποκατασταθεί και οι μπουρζουά είχαν βρει παρηγοριά στην άχρωμη προεδρία του Ζορζ Πομπιντού. Εκείνη την εποχή η «Monde» κρατούσε γερά την ηγεμονία της στον κεντρώο χώρο, η «Figaro» ήταν η σταθερή συνήθεια των δεξιών, η «Humanité» διατηρούσε περήφανα την κομμουνιστική της πατέντα και η εβδομαδιαία σατιρική «Charlie Hebdo» έπαιζε τον ρόλο του μπαλαντέρ. Μέσα σ' αυτό το περιχαρακωμένο τοπίο πρωτάνοιξε τα μάτια της η «Libération» και - ω, του θαύματος - ήταν σαν να την περίμεναν να δώσει νεύρο, άποψη και χιούμορ στον κουρασμένο από την πολιτική ορθότητα Τύπο της Γαλλίας. Για τον Σερζ Ζιλί, τον πρώτο διευθυντή της «Libération», το εγχείρημα δεν ήταν ακριβώς αυτό που θα λέγαμε ρίσκο. «Οι αναγνώστες της "Libération" υπήρχαν πολύ πριν εκδοθεί το πρώτο μας φύλλο». Η άποψη του Λοράν Ζοφρέν, ιστορικού στελέχους της εφημερίδας, είναι λιγότερο ενθουσιώδης και αρκετά πιο κατατοπιστική: «Η εφημερίδα μας γεννήθηκε από το τίποτα, από θέληση, από ένα μικρό νεύμα του '68. Ούτε κεφάλαια υπήρχαν ούτε μπίζνες πλαν. Μόνο ο ενθουσιασμός των συναγωνιστών που πίστευαν ότι για να αλλάξει ο κόσμος έπρεπε πρώτα απ' όλα να αλλάξει ο Τύπος». Για να μη μελαγχολήσουμε κι εμείς κι εσείς, λογοκρίνω τα υπόλοιπα και περνάμε στο ιστορικό ενός σημαντικού εκδοτικού πειράματος.


ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΕΦΙΚΤΟ. 
Η πρώτη «Libération» (έκτοτε ακούει στο χαϊδευτικό «Libé») εμφανίστηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1973. Δεν ήταν παρά ένα τετρασέλιδο τυπωμένο σε πράσινο και μαύρο χρώμα γεμάτο άρθρα για ταξικούς αγώνες, για απατεώνες αφεντικά και μια σουρεαλιστική έρευνα για τα «κατεψυγμένα». Ήταν μια χαοτική έκδοση με μοναδικό ατού της την προστασία του Ζαν-Πολ Σαρτρ, ο οποίος εμφανιζόταν ως εκδότης της νέας καθημερινής έκδοσης. Καθημερινής, τρόπος του λέγειν, αφού η «Libé» κατάφερε να βγάλει μόλις δύο φύλλα τον ίδιο μήνα, ένα φύλλο τον Μάρτιο και ένα τον Απρίλιο. 
Έπρεπε να φτάσει ο Νοέμβριος για να έχει τακτική καθημερινή παρουσία. Οι δυσκολίες της πρώτης φάσης δεν πτόησαν τους ταμένους της συντακτικής της ομάδας. Απεναντίας, τους έδωσαν πάτημα να γιορτάζουν τα γενέθλια της εφημερίδας δύο φορές τον χρόνο. Θα μπορούσαν άνετα να γιορτάζουν και κάθε μέρα την ευλογημένη άγνοια κινδύνου που τους έδερνε, αν λάβουμε υπόψη ότι την εποχή εκείνη η Γαλλία ήταν πολύ πλούσια χώρα και συνέχιζε να πλουτίζει με αμείωτο ρυθμό. Για να τα βάλεις με αυτή την κοινωνία της κατανάλωσης και της ευφορίας θα έπρεπε να είσαι ή τρελός ή αριστεριστής, η συντακτική ομάδα της «Libération» όμως είχε σε αφθονία και τα δύο αυτά προσόντα. 
Το 1975 το σύνολο των εργαζομένων δεν ξεπερνά τα πενήντα άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 24 χρόνια. Λόγω της στράτευσής της στην άκρα Αριστερά τα διαφημιστικά έσοδα είναι ανύπαρκτα και το ταμείον είναι πάντα μείον, εκτός από κάποιες παροχές Γάλλων επιφανών που εισρέουν με τη μορφή τής εν κρυπτώ δωρεάς. Οι μισθοί δίνονται σπανίως, είναι εξωφρενικά χαμηλοί και ίδιοι για όλους. Επειδή η έννοια της ιεραρχίας είναι έκπτωτη ο επικεφαλής Σερζ Ζιλί παίρνει τα ίδια χρήματα με την καθαρίστρια. Οι μαοϊκοί αποτελούν την πιο ισχυρή τάση, αλλά και αυτοί με την πάροδο του χρόνου αφήνουν το προβάδισμα σε άλλα πολιτικά ρεύματα όπως οι τροτσκιστές και κυρίως οι ελευθεριάζοντες, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως «αναρχοηδονιστές».

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ 
Αυτή η εκδοτική ουτοπία ευλογήθηκε από το μεγάλο κύμα του Μάη του '68, στην πραγματικότητα όμως στηρίχτηκε σε προγενέστερα και συγγενικά ιδεολογικά πειράματα όπως το μικρό Πρακτορείο Ειδήσεων Libération, που δημιουργήθηκε το 1971 από μαοϊκούς και επαγγελματίες δημοσιογράφους. Ενα άλλο ενδιαφέρον ντεσού είναι η εξαγορά του τίτλου «Libération» στη συμβολική τιμή του ενός γαλλικού φράγκου από την οικογένεια του Εμανουέλ Ντ'Αστιέ ντε λα Βιζερί, που το 1941 εξέδιδε ομότιτλη αντιστασιακή εφημερίδα η οποία επέζησε μέχρι το 1964.
Σήμερα με την κρίση στον Τύπο και την πρόκληση του Ιντερνετ η διαδικτυακή «Libération» έχει ημερησίως γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες, πουλάει γύρω στα 120.000 φύλλα, ενώ οι ανταγωνιστές της «Le Monde» και «Le Figaro» έχουν κυκλοφορία 325.000 και 334.000 αντίστοιχα.Οι σταθμοί μιας μεγάλης πορείας

Στις 21 Φεβρουαρίου 1981, στο αποκορύφωμα της προεκλογικής περιόδου που θα φέρει στην εξουσία τον Φρανσουά Μιτεράν, η «Libé» αναστέλλει την έκδοσή της. Ο Σερζ Ζιλί αναζητά μια επαγγελματική συντακτική ομάδα χωρίς αριστερίστικα προαπαιτούμενα και πολιτικές στρατεύσεις. Ακολουθούν απολύσεις.
13 Μαΐου 1981, τρεις ημέρες μετά την εκλογή του Μιτεράν  επανεκδίδεται ως «Libération 2» με σήμα τον κόκκινο ρόμβο, ο οποίος υπάρχει μέχρι σήμερα.
16 Φεβρουαρίου 1982. Εμφανίζονται οι πρώτες διαφημιστικές καταχωρίσεις.
1988. Ο Σερζ Ζιλί κερδίζει το στοίχημα. Η εφημερίδα ξεπερνάει τα 200.000 φύλλα κυκλοφορίας και επιβάλλει το ιδιαίτερο στυλ της με τους ευφάνταστους τίτλους της και τα πρωτοσέλιδα που θυμίζουν αφίσα. Κρατάει την αριστερή πολιτική της άποψη αλλά παίρνει αποστάσεις από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας που βρίσκεται στην εξουσία.  
Δεκαετία 1990. Απαντά στην ιντερνετική εποχή και στην οικονομική κρίση με νέα φόρμουλα που ονομάζεται «Libération 3». Η προσπάθεια δεν αποδίδει. Ακολουθούν απολύσεις και περικοπές μισθών.
2005. Ο Εντουάρντ Ροτσίλντ γίνεται κύριος μέτοχος και έναν χρόνο αργότερα ο Σερζ Ζιλί αποχωρεί από το τιμόνι της εφημερίδας___________________
* από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ το Σάββατο 09 Φεβρ. 2013

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

Tέλος εποχής του περιοδικού «Πολύγυρος» του Λαογραφικού Ομίλου Πολυγύρου


Ψυχή του περιοδικού "Πολύγυρος" που έδωσε το στίγμα της Λαογραφικής και Ιστορικής συνέχειας των ανθρώπων του Πολύγυρου και όχι μόνον, με έναν μοναδικό και μνημειακό τρόπο που το μέλλον θα αξιοποιήσει με την αναδρομή στο παρελθόν.
    Είναι ο Γιάννης Κανατάς, εκδότης και συγγραφέας πολλών κειμένων του περιοδικού Πολύγυρος του Λαογραφικού Ομίλου Πολυγύρου και επιμελητή των παρουσιαζομένων θεμάτων, είχα την τύχη να γνωρίζω μέσω αυτής της περιοδικής έκδοσης.
          Η επαφή μαζί του, μου δίδαξε ότι οι άνθρωποι που έχουν περιεχόμενο και αξίες δεν έχουν κουδούνια να χτυπούν, αλλά σε κερδίζουν με τις πράξεις και τα πνευματικά τους έργα.
          Εικόνες, διηγήσεις και πρόσωπα της καθημερινότητας της εποχής τους διαβόητοι ή πνευματικοί άνδρες και γυναίκες αναμοχλεύουν μέσα από τις διηγήσεις των συγγραφέων τους τις αλήθειες μιας τελειωμένης εποχής που τώρα είναι πια στο στόχαστρο αυτών που την αναζητούν ως χαμένη πατρίδα.
          Με συγκίνησε βαθιά η γραφή, τα ντοκουμέντα ζωής των ανθρώπων και με γέμισε από νοσταλγία για τις ρίζες μου που δεν απέχουν ιστορικά και γεωγραφικά από τα τεκταινόμενα στις αφηγήσεις του περιοδικού «Πολύγυρος».
          Πολύτιμο το περιοδικό Πολύγυρος ας το φυλάξουμε μέσα στην καρδιά μας ως παρακαταθήκη της αλυσίδας ζωής των Ελλήνων που άφησαν την υπόστασή τους ως μέλη κοινωνιών με ίδιες παραδόσεις, έθιμα και συνήθειες.
          Το προσωρινό ελπίζω τέλος του περιοδικού αυτού που με λύπησε με έναν περίεργο τρόπο,  με άγγιξε τόσο πολύ ώστε να αισθανθώ το κενό από την απουσία του.
          Το περιοδικό μπορείτε να το βρείτε στο internet www.ppoligirosblokspot.com.

Πληροφορίες Γιάννης Κανατάς, τηλ. 6945.822836.Μάγδα Μυστικού- Καραγιαννιώτου
Εικαστικός συντάκτης
Εκπρόσωπος της Ένωσης
Δημοσιογράφων Τουρισμού και
Συγγραφέων Ελλάδος
ΕΔΣΤΕ- FIGET