Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Η παλαιότερη ελληνική σοκολάτα Παυλίδη, γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια της.


Σοκολάτα Παυλίδη: Γιορτάζει τα 150 χρόνια της μ’ ένα... μουσείο

Η παλαιότερη ελληνική σοκολάτα, η σοκολάτα Παυλίδη, γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια της. Η γνωστή σοκολατοποιία δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να ζήσουν από κοντά μία μοναδική, «σοκολατένια» εμπειρία, σ’ ένα Μουσείο διαφορετικό από όλα τα άλλα, στο Μουσείο Σοκολάτας Υγείας Παυλίδη.
Το παλιό εργοστάσιο της σοκολατοποιίας ΠαυλίδηΤο παλιό εργοστάσιο της σοκολατοποιίας ΠαυλίδηΟι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία της διάσημης σοκολάτας Παυλίδη, από το 1861 μέχρι σήμερα, να αποκτήσουν μία πρώτη ιδέα για το πώς λειτουργεί η γραμμή παραγωγής στο Εργοστάσιο Παυλίδη, να δουν την έκθεση συσκευασιών Υγείας Παυλίδη, που φοιτητές του Κολλεγίου Βακαλό Art&Design δημιούργησαν αποκλειστικά για την επέτειο των 150 χρόνων και να απολαύσουν σοκολατένιες λιχουδιές.
Όσο για τους μικρούς επισκέπτες, αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν και να απασχοληθούν δημιουργικά σε δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.

Με την αφορμή της επετείου, η Υγείας Παυλίδη συνεργάζεται με την Μ.Κ.Ο. «Ανοιχτή Αγκαλιά», για να προσφέρει την υποστήριξή της σε παιδιά που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Στην κατεύθυνση αυτή, δημιουργήθηκε ειδική επετειακή συσκευασία, που περιέχει 3 σοκολάτες Υγείας Παυλίδη των 100γρ., το 10% των εσόδων της οποίας θα προσφερθεί στην «Ανοιχτή Αγκαλιά». Επίσης, στο χώρο του Μουσείου θα λειτουργεί κατάστημα αναμνηστικών δώρων υπέρ των σκοπών της «Ανοιχτής Αγκαλιάς».

Το Μουσείο Σοκολάτας, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, θα λειτουργήσει στις 29 και 30 Ιανουαρίου ακριβώς πίσω από το Εργοστάσιο Παυλίδη, Πειραιώς 135, Αθήνα, από τις 10:00 έως 20:00.
*εημ. Ελευθεροτυπία 29.1.2011

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Μανώλης Γλέζος: Άσυλο - προσφυγή κάθε αδικημένου

 Ολόκληρη η δήλωση του Μανώλη Γλέζου:
"Όσο σκεπτικισμό κι αν δημιουργεί η προσφυγή των μεταναστών να αναζητήσουν άσυλο στη Νομική Σχολή, είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω τα παρακάτω: Το άσυλο, ως απαραβίαστος χώρος, επινοήθηκε ως ιδέα, ως πράξη κι εφαρμογή και ως λέξη από τους αρχαίους Έλληνες. Παραμένει ως αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση των αρχών του δικαίου, ως η πιο ανθρωπιστική ιδέα στην πορεία της ανθρωποποίησης του ανθρώπου.
Το πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώθηκε, ιδιαίτερα, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όχι μόνον ως χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αλλά ως άσυλο - προσφυγή κάθε αδικημένου. Οι μετανάστες προσφεύγουν σ’ αυτό για να επιστήσουν την προσοχή στο πρόβλημά τους. Δουλεύουν χρόνια τώρα στη χώρα μας και τους εκμεταλλεύονται οι πάντες, χωρίς να ρωτούν αν είναι παράνομοι. Επιτέλους! Πρέπει το μεταναστευτικό πρόβλημα από ελληνικό να γίνει ευρωπαϊκό".

Σφέτσα Δάφνη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/01/2011  - εφημ. Η ΑΥΓΗ

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

“Ενας αιώνας... μια στιγμή” της Κανής Καραβά στο Ηράκλειο Κρήτης  Παρουσίαση Βιβλίου  

Το μυθιστόρημα της Κανής Καραβά “Ενας αιώνας... μια στιγμή” παρουσιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ στον πολύχωρο της παλιάς Λαχαναγοράς.

Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Μύρωνα και οι εκδόσεις Κέδρος σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Αντώνης Χαραλαμπάκης, πρώην σχολικός σύμβουλος και Κωστής Λαγουδιανάκης, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, διευθυντής του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, σε έμμετρο λόγο.

Αποσπάσματα από το μυθιστόρημα θα διαβαστούν από την ταλαντούχο εκπαιδευτικό Στέλλα Κασαπάκη και τον αριστοτέχνη σχεδιαστή κοσμημάτων Θεμιστοκλή Ανωγειανάκη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” Γιάννης Στεφανάκης θ’απευθύνει χαιρετισμό.

Την εκδήλωση θα κλείσει η συγγραφέας Κανή Καραβά. 

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

Oι Έλληνες αγαπάμε την Ελλάδα και όπου και αν πάμε την κουβαλάμε μέσα μας.


Μάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου
Δημοσιογράφος - ΕΔΣΤΕ
Εικαστικός συντάκτης

΄΄ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ΄΄
             Όταν οι Έλληνες περπατούν με σκυφτά κεφάλια οι αγορές υπολειτουργούν και τα μάτια είναι στραμμένα στις επόμενες ειδήσεις για το μέλλον μας ένα είναι σίγουρο ότι όλα τα πράγματα δυσκολεύουν.
    Εμείς οι Έλληνες πάντα στα δύσκολα δείξαμε την αξία μας.
    Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να κρατάμε ψηλά την αυτοκυριαρχία μας και να αναγεννιόμαστε μέσα από τις στάχτες μας.
    Εμείς οι Έλληνες αγαπάμε την Ελλάδα και όπου και αν πάμε την κουβαλάμε μέσα μας.
    Εμείς οι Έλληνες δεν πουλάμε την ψυχή μας και ούτε εγκαταλείπουμε τα ιερά και όσια των προγόνων μας .
    Η Ελλάδα μικρή σε έκταση και πληθυσμό κρατά τον πολιτισμό της και την ταυτότητα ως αντιστάθμισμα στην παγκόσμια κρίση του οικονομικού μοντέλου που μας υπέταξε σαρωτικά. 

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Πρέσβης Βενεζουέλας: «Οι Έλληνες Πρέπει Να Ψάξουν Τις Ρίζες Τους»Μια συνάντηση με τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον ταξίδι, που ξεκινά από τη μακρινή γενέτειρά του, τη Μέριδα και καταλήγει βεβαίως στην Αθήνα. Ο κύριος Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio, δεν τηρεί πάντα τους διπλωματικούς τύπους, όχι επειδή τους αγνοεί, αλλά επειδή δεν επιθυμεί να ζει μέσα στα στενά όρια του «πρέπει» και του «φαίνεσθαι».

Μας υποδέχεται στην Πρεσβεία φορώντας ένα παραδοσιακό πουκάμισο της πατρίδας του. Κινείται άνετα στο χώρο, δίχως καθωσπρεπισμούς. Μας προσφέρει κάτι να πιούμε και κάθεται αναπαυτικά σ’ έναν καναπέ. Μαζί του είναι και ο Α’ γραμματέας της Πρεσβείας, Luis Roberto Mendoza Uribe, ο οποίος έχει κανονίσει και το ραντεβού μας. Πατάμε Rec.

Θα ξεκινήσω με την κλασική ερώτηση. Πότε ήρθατε στην Ελλάδα;
-Στην Ελλάδα βρίσκομαι ήδη τρία χρόνια. Η εμπειρία μου μέχρι σήμερα είναι πολλή θετική, όχι μόνο επειδή οι Έλληνες είναι φιλόξενοι και ανοικτοί άνθρωποι, αλλά διότι έχουμε καταφέρει, σε αυτά τα χρόνια, να κάνουμε ουσιαστικά βήματα στις σχέσεις Ελλάδας – Βενεζουέλας. Έχουμε σταθεροποιήσει μια σειρά συνεργασιών, που αφορούν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και του πολιτισμού.

Ο ίδιος, δηλώνει πως η ανταπόκριση των Ελληνικών Αρχών δεν ήταν, δυστυχώς, πάντα η καλύτερη. «Παρόλη την ύπαρξη συναλλαγών και ανταλλαγών μεταξύ των δυο χωρών, θα έλεγα ότι πολλές φορές η ελληνική πλευρά λειτούργησε με αδιαφορία, ενώ εμείς με απάθεια».

Οι δυο πλευρές έχουν καταφέρει όμως, να διευρύνουν τις σχέσεις τους, υπογράφοντας Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλειας και Συμφωνία Πολιτιστικής Συνεργασίας, οι οποίες ισχύουν από το 1995, ενώ από το 1988 υπάρχει και Συμφωνία Τουριστικής Συνεργασίας.


Πώς είναι οι αμιγώς πολιτικές σχέσεις των δυο κρατών;
-Είναι πολύ καλές. Ο Πρόεδρός μας, Hugo Chávez, έχει μιλήσει επανειλημμένα με κολακευτικά λόγια για την ελληνική Ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Από την άλλη, η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει τον ενθουσιασμό της για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη Βενεζουέλα. Μάλιστα ο κύριος Chávez, έχει λάβει από την Ελληνική Δημοκρατία επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Και γιατί δεν μας έχει επισκεφθεί ακόμα ο κύριος Chávez; Θα ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίσταση, αφού είναι ένα αρκετά δημοφιλές πρόσωπο ανάμεσα στους Έλληνες.
-Οι συνθήκες δεν μας έχουν βοηθήσει στο να πραγματοποιήσουμε την επίσκεψη, λόγω του φόρτου εργασίας του ίδιου, της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας, αλλά και των καιρικών συνθηκών. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε, το τελευταίο διάστημα, μεγάλες φυσικές καταστροφές και έτσι ο Πρόεδρος έπρεπε να βρίσκεται στην καρδιά των γεγονότων. Εμείς δουλεύουμε όμως προς αυτή την κατεύθυνση, επιθυμούμε την επίσκεψή του πάρα πολύ.

ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, «η εξέλιξη των διμερών εμπορικών ροών της χώρας μας με τη Βενεζουέλα, τα τελευταία χρόνια, υποδηλώνει, πρώτον, ένα σταθερά ελλειμματικό ισοζύγιο εις βάρος της Ελλάδας και δεύτερον, μια συνεχώς φθίνουσα πορεία των ελληνικών εξαγωγών προς Βενεζουέλα. Κατά το 2008 οι εισαγωγές της Ελλάδος από τη Βενεζουέλα ανήλθαν σε 89.000.000 δολάρια περίπου, ενώ οι αντίστοιχες ελληνικές εξαγωγές σε 4.000.000 δολάρια».

«Η Ελλάδα εισάγει από τη Βενεζουέλα κυρίως προϊόντα πετρελαίου, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν σε τρόφιμα, υφαντουργικά, κ.α. Άρα, μια επίσκεψη του Πρόεδρου της Βενεζουέλας θα έφερνε στο προσκήνιο κάποιες λύσεις στο θέμα του ισοζυγίου μεταξύ των δυο χωρών», αναφέρει ο κύριος Chaves Samudio.

Αναφερθήκατε προηγουμένως στο θέμα των καιρικών συνθηκών στη Βενεζουέλα. Ο Πρόεδρός σας, μίλησε πριν από κάποιες μέρες για τις κλιματικές αλλαγές στη χώρα του, λέγοντας ότι οι Η.Π.Α. ευθύνονται γι’ αυτές.

Τί πιστεύετε ότι εννοούσε;
-Προφανώς ότι, οι ΗΠΑ μαζί με κάποιες άλλες βιομηχανοποιημένες χώρες, εκπέμπουν τους περισσότερους ρίπους εις βάρος των μικρότερων και υποανάπτυκτων χωρών. Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος για το Κλίμα στο Μεξικό. Ποιό ήταν το αποτέλεσμα; Το αναμενόμενο. Οι πλούσιες χώρες δεν ήρθαν σε συμφωνία, διότι πάντα υπάρχει μια διγλωσσία και εξηγούμαι: Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των παγκόσμιων δυνάμεων, όταν μιλούν για το κλίμα, το κάνουν χτυπώντας δυνατά το στήθος τους και με ωραίους λόγους. Όμως, ξέρουμε πάντα εξ αρχής, ότι δεν θα αφήσουν στην άκρη τα οικονομικά τους συμφέροντα και την επεκτατική τους πολιτική.

Ο κύριος Chaves Samudio, μιλά με πάθος, αλλά και με γνώση και επιχειρήματα. Αναφέρεται με άνεση στο Σωκράτη, στον Αριστοτέλη, στον Πλάτωνα, στο αρχαίο ελληνικό δράμα, στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Είναι γνώστης του ελληνικού πολιτισμού. «Οι Έλληνες μάχονταν για την ελευθερία του νου και του πνεύματος, για τη Δημοκρατία και για την ισότητα και δεν έχει σημασία εάν κατάφεραν ή όχι να έχουν 100% δημοκρατικούς θεσμούς, η ουσία είναι ότι μίλησαν, πρώτοι, γι’ όλα αυτά χιλιάδες χρόνια πριν. Το ελληνικό πνεύμα είναι ατέρμονο».

Ως υπερασπιστής του εθνικού και ανθρωπολογικού στοιχείου του κάθε λαού, δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τα όσα συμβαίνουν στον πλέον παγκοσμιοποιημένο μας κόσμο: «Σήμερα, ο ιμπεριαλισμός είναι πιο άγριος από ποτέ. Η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση έχει ισοπεδώσει τα πάντα και τους πάντες. Την Coca Cola θα τη βρεις σε όποια χώρα, σε όποιο χωριό και να επισκεφθείς. Θέλω να σας πω ένα γεγονός που με θλίβει βαθύτατα, αλλά που με προβληματίζει συγχρόνως. Ξέρετε, ιθαγενείς από τη χώρα μου ανταλλάσουν κουτιά Coca Colas με ψάρια που οι ίδιοι ψαρεύουν».

Είναι τρομερό, αυτό όμως είναι και θέμα παιδείας. Αλήθεια, πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνησή σας το φαινόμενο που μας αναφέρατε;
-Βεβαίως είναι και θέμα παιδείας, αλλά και αυτογνωσίας. Τώρα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης, για την αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας. Τους δείχνουμε, με ποικίλους τρόπους (πολιτιστικούς και κοινωνικούς), τη σπουδαιότητα του πολιτισμού μας, τους προτρέπουμε να κοιτάξουν πίσω, να κατανοήσουν την ιστορία μας, να κατανοήσουν ποιοι είμαστε…

Κάτι που δεν συμβαίνει δυστυχώς στην Ελλάδα. Εδώ ξεχνάμε γρήγορα, δεν σεβόμαστε τον ελληνισμό μας. Μπορεί αυτά που αναφέρατε να αλλάξουν τη νοοτροπία και την παιδεία ενός λαού;
-Με πολλές δυσκολίες. Το σίγουρο είναι ότι μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα που έχουμε για τους εαυτούς μας. Πρέπει να κοιταχτούμε σ’ έναν καθρέφτη και να αναρωτηθούμε ποιοι είμαστε. Πιστεύω πως το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι οι Έλληνες δεν κοιτάζουν πίσω. Θα έλεγα ότι δεν έχουν κατανοήσει από πού προέρχονται, ποιος πρέπει να είναι ο ρόλους τους, σήμερα, στον παγκόσμιο χάρτη. Πρέπει να ψάξουν τις ρίζες τους. Να μάθουν να διαχειρίζονται το «βάρος» του «είμαι Έλληνας».

Πιστεύετε ότι οι Έλληνες έχουν «χάσει» τελείως το «μπούσουλα»;
-Κοιτάξτε, πιστεύω ότι πρέπει να στραφούν προς τον ουμανισμό…

Ουμανισμός στη σημερινή Ελλάδα…;
-Ναι, διότι η λογική λέει ότι εδώ υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για την υλοποίηση μιας ουμανιστικής φιλοσοφίας, εδώ ευκολότερα από οπουδήποτε αλλού. Η Ελλάδα είναι η κολυμβήθρα της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, της τέχνης, της επιστήμης. Η Ελλάδα εμπνέει, είναι πιο κοντά στις ανάγκες του ανθρώπου, εδώ έχει καλλιεργηθεί το «ευ ζην», εδώ, ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Αγγλία, ούτε στις Η.Π.Α.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Δ.Ν.Τ.
Μια που μιλάμε για την Ελλάδα, πείτε μου, πώς βλέπετε την ελληνική οικονομική πραγματικότητα και τί θα λέγατε στους ανθρώπους που βιώνουν πλέον τον τρόμο του Δ.Ν.Τ.;
-Προφανώς για την άσχημη οικονομική κατάσταση μιας χώρας ευθύνονται όλοι, κυβερνόντες και μη. Επίσης, πρέπει να σκεφτείτε ότι, όταν αφήνεις στην άκρη το παράγοντα άνθρωπο, με πρόσχημα την οικονομική ευμάρεια, τότε δεν έχεις θετική κατάληξη. Όταν διογκώνονται οι κακές νοοτροπίες ισοπεδώνονται και αλλοιώνονται τα πάντα. Πρέπει πρωτίστως, να αναθεωρήσετε τον τρόπο ζωής σας.

ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.
Ο κύριος Chaves Samudio, συνεχίζοντας τη σκέψη του, μιλά με σκληρή γλώσσα για το Δ.Ν.Τ.: «Είναι γνωστό ότι το Δ.Ν.Τ. καταστρέφει οικονομίες, κυβερνήσεις, συνειδήσεις και εντέλει λαούς. Ελέγχει την τήρηση της ελεύθερης αγοράς και εξασφαλίζει ότι η παγκόσμια οικονομία κινείται προς όφελος των πλούσιων και των ισχυρών. Δεν λειτουργεί βέβαια βάση ισοτιμίας των κρατών – μελών που το απαρτίζουν. Κάθε χώρα έχει ψήφους ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας της. Δεν υπάρχουν ούτε καν δημοκρατικά προσχήματα. Οι εννέα ισχυρότερες χώρες συγκεντρώνουν το 50% των ψήφων. Οι 150 φτωχότερες συγκεντρώνουν, όλες μαζί, περίπου το 25%. Στις πολύ σημαντικές αποφάσεις χρειάζεται πλειοψηφία 85%. Οι Η.Π.Α. είναι η μόνη χώρα που έχει πάνω από το 15% των ψήφων και έτσι γίνεται πρακτικά η μόνη χώρα που έχει δικαίωμα βέτο. Το Δ.Ν.Τ. αναγκάζει κυβερνήσεις να έχουν ως προτεραιότητα την αποπληρωμή του χρέους τους και έτσι εκατομμύρια άνθρωποι καταδικάζονται στη φτώχεια. Η ‘βοήθεια’ του Δ.Ν.Τ. δεν δίδεται για την ανάπτυξη της εκάστοτε χώρας, αλλά στην ουσία για την καταστροφή της. Η βοήθεια σε όλες τις περιπτώσεις πηγαίνει πακέτο με εκβιασμούς για αγορές όπλων, αλλά και άλλων προϊόντων από συγκεκριμένες εταιρίες. Επίσης, όπως το ξέρετε ήδη, επιβάλλει να ληφθούν απάνθρωπα μέτρα εις βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των οικονομικά ασθενέστερων».

EL CARACAZO
Η Βενεζουέλα ήταν ένα από τα «θύματα» του Δ.Ν.Τ. Πείτε μας τί έγινε εκεί; Πώς αποχώρησε τελικά ο οργανισμός από τη χώρα; Τί είναι το «Caracazo»;
-Είκοσι περίπου χρόνια πριν, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Carlos Andrés Pérez ήρθε σε συμφωνία με το Δ.Ν.Τ., το οποίο επέβαλε το γνωστό πακέτο λιτότητας. Τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου του 1989, οι εργάτες από την πρωτεύουσα Καράκας, πήγαν να πάρουν το λεωφορείο για πάνε στη δουλειά τους, όταν ανακάλυψαν πως η τιμή του εισιτηρίου είχε διπλασιαστεί άρχισαν αυθόρμητα να διαδηλώνουν. Στο αρχικό στάδιο δέντρα ξεριζώνονταν και καίγονταν, ο κόσμος αναποδογύριζε λεωφορεία και τα έβαζε φωτιά. Μέσα σε λίγες ώρες όμως η εξέγερση γενικεύτηκε, με λεηλασίες μαγαζιών, από τα οποία οι διαδηλωτές έπαιρναν ρούχα, φαγητό και ό,τι άλλο δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν. Τα επεισόδια εξαπλώθηκαν γρήγορα και μέχρι το μεσημέρι είχαν φτάσει στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Η εξέγερση ή αλλιώς «El Caracazo», όπως ονομάστηκε, λόγω του ότι ξεκίνησε από το Καράκας, είχε πιάσει την κυβέρνηση στον ύπνο.

Ο ίδιος μας εξηγεί πως, παρότι η Βενεζουέλα ήταν τότε πέμπτη χώρα σε εξαγωγή πετρελαίου στον κόσμο, η πλειοψηφία του λαού ήταν καταδικασμένη στη φτώχεια. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε από 36% το 1984 στο 66% το 1995. Την ίδια περίοδο, η ανεργία στις πόλεις διπλασιάστηκε. Αντίθετα, οι πλούσιοι γίνονταν πλουσιότεροι. Το μερίδιο που είχαν τα φτωχότερα δύο πέμπτα του πληθυσμού στο εθνικό εισόδημα έπεσε από 19,1% στο 14,7% ανάμεσα στο 1981 και το 1997, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο που είχε το πλουσιότερο ένα δέκατο του πληθυσμού εκτοξεύτηκε από το 21,8% στο 32,8%. «Το 60% του πληθυσμού δεν είχε πρόσβαση στο Εκπαιδευτικό Σύστημα. Αυτό τα δηλώνει όλα».

Έτσι, το 2007, όπως μας λέει ο κύριος Chaves Samudio, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας αποφάσισε να αποχωρήσει η χώρα από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο είχε χαρακτηρίσει μάλιστα ως «μηχανισμό του ιμπεριαλισμού».

Δεν φοβήθηκε τις συνέπειες;
-Αντιθέτως, ζήτησε επιπλέον να επιστραφούν τα κεφάλαια. Το σύνθημα ήταν «καλύτερα να αποχωρήσουμε πριν αρχίσουν να μας ληστεύουν». Ο κύριος Chavez, είχε κάνει λόγο τότε για ένα ακόμα βήμα προς το σοσιαλισμό και είχε υποστηρίξει ότι η κίνησή του «σηματοδοτεί το τέλος της εποχής, που η Ουάσιγκτον διαμόρφωνε την πολιτική του Καράκας. Ο κύκλος έκλεισε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ
Στη Λατινική Αμερική, είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, για το διπλό σύστημα, όπου συμβιώνουν καπιταλισμός και σοσιαλισμός, όπου ένα σοσιαλιστικό σούπερ μάρκετ ανοίγει απέναντι από ένα καπιταλιστικό με μεγάλες διαφορές τιμών. Τί ισχύει από όλο αυτό;
-Είναι ένα θέμα αρκετά δύσκολο και πολύ περίπλοκο. Είναι σίγουρο ότι ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα δεν μπορεί να είναι όπως ο σοσιαλισμός του 20ου αιώνα. Πρέπει οι αριστερές δυνάμεις του κόσμου να κάνουν πολλές συζητήσεις και πρακτικά βήματα για να μπορέσουν να οικοδομήσουν, επί της ουσίας το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα. Η Βενεζουέλα δεν έχει ακόμα κάποια συνταγή ή πρόταση για να το πώς θα το πετύχει. Είμαστε στο δρόμο της αναζήτησης. Τώρα, για το διπλό σύστημα, στο οποίο αναφερθήκατε, θα σας παραπέμψω σε μια φράση του Giovanni Gronchi: «Ό,τι πρέπει να πεθάνει δεν πεθαίνει και ό,τι πρέπει να γεννηθεί δεν γεννιέται». Το ζητούμενο είναι πώς μπορεί να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ, ΕΙΜΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ
Ο πρέσβης της Βενεζουέλας, αντιμετωπίζει τη θέση του ως λειτούργημα. Εξ άλλου ο ίδιος δεν δηλώνει ποτέ διπλωμάτης καριέρας, «εγώ είμαι γιατρός, δεν έχω κτίσει διπλωματική καριέρα και δεν με ενδιαφέρει να το κάνω. Ούτε οι συνεργάτες μου είναι διπλωμάτες με την αυστηρή έννοια της λέξεως. Είμαστε άνθρωποι που αγωνιζόμαστε για την πατρίδα μας, για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου και των δυνατοτήτων, σε όλους τους τομείς, της Βενεζουέλας. Δεν μπορώ να δω, παρά με ανθρώπινο μάτι ακόμα και τις διπλωματικές σχέσεις», δηλώνει.

Η ΝΕΑ ΣΠΑΡΤΗ
Σύμφωνα με στοιχεία του προξενικού γραφείου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Καράκας, «η ελληνική ομογένεια στη Βενεζουέλα αριθμεί περί τα 4.000 άτομα, τα οποία ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο και παρεμφερείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οργανωμένες Ελληνικές Κοινότητες βρίσκονται στο Καράκας και στη Βαλένσια, όπου υφίστανται ορθόδοξοι ναοί και λειτουργούν σχολεία ελληνικής γλώσσας, ενώ μικρότερες κοινότητες υπάρχουν στο Μαρακάιμπο, το Πουέρτο Ορντάς και το Μπαρκισιμέτο».

Ο πρέσβης δηλώνει πως το ελληνικό στοιχείο υπήρχε πάντα στη Βενεζουέλα, ακόμα και πριν φτάσουν Έλληνες πρόσφυγες και μετανάστες. «Στα σχολεία μαθαίνουμε πολλά πράγματα για τον ελληνικό πολιτισμό. Οι καθηγητές σου δημιουργούν μια αγάπη και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά θέματα. Όλα στον αέρα μυρίζουν Ελλάδα. Μαθαίνουμε ιστορία, μυθολογία, φιλοσοφία, θέατρο, κλπ.».

Πώς είναι η συμβίωση των Ελλήνων με τους ντόπιους;
-Θαυμάσια, υπάρχει μεγάλη αλληλοεκτίμηση. Ξέρετε ότι υπάρχει μια επαρχία, Νοτιοδυτικά της Βενεζουέλας, που λέγεται Νέα Σπάρτη; Δεν γνωρίσουμε ακριβώς το λόγο για τον οποίο «βαφτίστηκε» έτσι η περιοχή, αλλά θέλω να πιστεύω ότι είδαν στους κατοίκους την ανδρεία, και τη γενναιότητα των αρχαίων Σπαρτιατών. Όπως και να είναι, μας τιμά που η περιοχή έχει το όνομα μιας τόσο σημαντικής πόλης της Αρχαίας Ελλάδας.

ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 
Η συζήτηση με τον κύριο Chaves Samudio μιλώντας για τον τουριστικό τομέα, είπε: «Γίνονται τεράστιες προσπάθειες ανάκαμψης του τουρισμού στη Βενεζουέλα. Ταυτοχρόνως, κάνουμε πολλές ενέργειες προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη χώρα μου. Έχουμε υπογράψει συμφωνίες που αφορούν τουριστικές ανταλλαγές. Μια από τις προτάσεις μας είναι να ανοίξει ένα απευθείας δρομολόγιο από Αθήνα προς το Καράκας και αντιστρόφως, με τη συμμετοχή αεροπορικών φορέων και των δυο χωρών. Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι η τουριστική βίζα. Οι Βενεζουελάνοι χρειάζονται ακόμα βίζα για να επισκεφθούν την Ελλάδα. Είμαι πεπεισμένος ότι αν απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσής και χορήγησης, θα έρχονταν πολλοί συμπατριώτες μου τα καλοκαίρια. Εξ άλλου, είναι όνειρο πολλών λατινοαμερικάνων να επισκεφθούν την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα».

Ευχαριστούμε πολύ για την εποικοδομητική μας κουβέντα.

WHO IS WHO
Ο Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio, γεννήθηκε στην πόλη Μέριδα. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο των Άνδεων στη Βενεζουέλα. Κατέχει μεταπτυχιακό γενικής ιατρικής από το Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας. Έχει πλούσια δραστηριότητα στους τομείς της ιατρικής, της εκπαίδευσης και της εκπροσώπησης σε διεθνείς οργανισμούς. Έχει τελέσει ως υφυπουργός Υγείας τόσο στην Επαρχία του όσο και στην κυβέρνηση της χώρας του. Έχει συμμετάσχει, ως εκπαιδευτικός και εθελοντής, σε προγράμματα εκμάθησης της ισπανικής γλώσσας για αναλφάβητους. Έχει οργανώσει προγράμματα και δράσεις που αφορούν στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την ιατρική, κ.ά. έχει στο ενεργητικό του αναρίθμητες συμμετοχές ως ομιλητής σε συνέδρια και σεμινάρια σε χώρες, όπως: Η.Π.Α., Καναδά, Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Κούβα, Ισημερινό, Γουατεμάλα, Αγγλία, Γαλλία και Πολωνία. Υπήρξε διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Βενεζουέλας, Hugo Chávez το 2004. Επίσης, υπήρξε πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ιταλία, τη Μάλτα και στη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Το συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο, με δημοσιεύσεις σε επιστημονικού, πολιτιστικού και ανθρωπολογικού περιεχομένου περιοδικά και συγγράμματα σε διάφορες χώρες. Είναι πρέσβης στην Ελλάδα από το 2008.


Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

Η φωτογραφία της ημέρας...

Ερημιά στη λίμνη

«Στολισμένη» με σκουπίδια η πρωτεύουσαΕρημιά στη λίμνη

Αναζητώντας... ζεστασιά

Μουντός ουρανός. Αδεια τα παγκάκια. Γυμνά τα κλαδιά του δέντρου από φύλλα. Και η ανθρώπινη φιγούρα με την πολύχρωμη ομπρέλα έχει την πλάτη γυρισμένη και απομακρύνεται. Αποπνέει μελαγχολία και μοναξιά η σκηνή στη γερμανική πόλη Λιντάου, στις όχθες της λίμνης Κωνσταντίας, που βρίσκεται στα σύνορα της Ελβετίας με τη Βαυαρία. Την ίδια μελαγχολία αποπνέει σήμερα και η κατάσταση στους κόλπους της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Το ίδιο αίσθημα μοναξιάς μέσα στην παγωνιά του «χειμώνα» της οικονομικής κρίσης κυριαρχεί και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και στην Ιρλανδία, ενώ η φιγούρα που φεύγει αποτυπώνει άριστα τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη.

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Η "Αγκαλιά" σας προσκαλεί στην κοπή της Βασιλόπιτας την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στις 5 μ.μ. στα Γραφεία του Συλλόγου

   Κοπή της Βασιλόπιτας  την Δευτέρα 17 ΙανουαρίουΗ "Αγκαλιά" σας προσκαλεί στην κοπή της Βασιλόπιτας την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στις 5 μ.μ. στα Γραφεία του Συλλόγου, Ηπείρου 28 Αθήνα. 

Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιούμε την κοπή της πίτας για την ευλογία του νέου έτους και θα ήταν χαρά μας, οι φίλοι και συνεργάτες του Συλλόγου μας να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Χορηγός επικοινωνίας: "Αρκαδικό Βήμα"

http://www.unborn.gr/ΕΚΔΡΟΜΕΣ


  1. Σάββατο 22/01/2011: Ημερήσια εκδρομή στη Νότια Εύβοια. Θα επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας, τον Ναό του Δαφνηφορου Απόλλωνα, την Οικία με τα Μωσαϊκά Ερέτριας και τηνΔυτική Πύλη της Αρχαίας Ερέτριας. Μετά θα μεταβούμε για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αμαρύνθου.
  2. Σάββατο 19/02/2011: Ημερήσια εκδρομή στους Δελφούς. Θα επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον ευρύτερο Αρχαιολογικό Χώρο, και θα προσκυνήσουμε στην Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Δελφών.
  Πληηροφορίες:
  "Η Αγκαλιά"
  Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού 

  Διεύθυνση:
  Ηπείρου 28 
  Αθήνα
  104 33

  E-mail:unborn@unborn.gr
  Τηλέφωνο:210 8828788

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Περιδιάβαση στο Ηράκλειο Κρήτης


...στο Ηράκλειο θα γίνει η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Κανής Καραβά,

"Ενας Αιώνας ...μια στιγμή" εκδόσεις Κέδρος


O Ανδρόγεως ήταν γιος του Μίνωα και αθλητής. Ως αθλητής πήγε στην Αθήνα και έλαβε μέρος στους ''Παναθηναϊκούς Αγώνες'' όπου και βγηκε πρώτος. Αλλά ο Αθηναίος βασιλιάς Αιγέας, ο πατέρας του Θησέα, φοβήθηκε τη φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον Ανδρόγεω, μελλοντικό βασιλιά της Κρήτης, και τους αντιπάλους των Αθηναίων Παλλαντίδες. Για τον λόγο αυτό έστειλε τον Ανδρόγεω εναντίον του Μαραθώνιου Κάπρου, οπότε το θηρίο σκότωσε τον Ανδρόγεω.
Ο Μίνωας θέλοντας να εκδικηθεί εξεστράτευσε κατά των Αθηναίων. ο Διας, ύστερα από κατάρα του Ανδρόγεω, προκάλεσε πείνα και θανατικό στους Αθηναίους. Οι Αθηναίοι ρώτησαν το μαντείο των Δελφών τι έπρεπε να πράξουν. Τους συμβούλευσε ότι θα πρέπει να δεχτούν τους όρους του Μίνωα οι οποίοι συνοψίζονταν στο ότι θα ήταν υποχρεωμένοι να στέλνουν κάθε χρόνο εφτά νέους κι εφτά νέες στην Κρήτη ως τροφή του Μινώταυρου. Οι Αθηναίοι δέχθηκαν τους όρους, οπότε ο Μίνωας έλυσε την πολιορκία και έφυγε. Από αυτό τον «φόρο αίματος» για τον Ανδρόγεω απάλλαξε την Αθήνα ο Θησέας, πηγαίνοντας ως ένας από τους νέους στην Κρήτη και σκοτώνοντας τον Μινώταυρο. Αργότερα, οι Αθηναίοι, αναγνωρίζοντας το άδικο που διέπραξαν στέλνοντας στον θάνατο τον Ανδρόγεω, τον ανεκήρυξαν ήρωα και ίδρυσαν βωμό του στο Φάληρο, ενώ τελούσαν στη μνήμη του και «επιτάφιους» αθλητικούς αγώνες στον Κεραμεικό, που τους ονόμαζαν «αγώνες επ' Ευρυγύη».


*από το: http://www.facebook.com/herakleio...στο Ηράκλειο θα γίνει η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος 

της Κανής Καραβά...
Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

Εκδήλωση – Συζήτηση με τον Norman Finkelstein


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 06.01.2011

«62 Χρόνια Κατοχή – 62 Χρόνια Αντίσταση»
Εκδήλωση – Συζήτηση με τον
Norman Finkelstein
στην Αθήνα Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011, 6,00μμ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (αμφιθέατρο ΜΑΧ)Ο Norman Finkelstein έρχεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιας περιοδείας που περιλαμβάνει επίσης το Παρίσι και τη Βηρυττό. Ο γνωστός διανοητής και συγγραφέας, καλεσμένος της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και του Παλαιστινιακού Συλλόγου AL-AWDA (ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ), θα μιλήσει σε εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011, στο Πολυτεχνείο (Πατησίων, αμφιθ. ΜΑΧ) και ώρα 18.00.
Γεννημένος το 1953 στο Μπρούκλιν, από γονείς επιβιώσαντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο Norman Finkelstein πήρε το διδακτορικό του το 1988, από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Princeton. Δίδαξε για πολλά χρόνια πολιτική θεωρία, ενώ στη θεματολογία του συγκαταλέγεται η Ισραηλινο - Παλαιστινιακή διαμάχη.                                                                                                       Ήδη από τη διδακτορική του διατριβή επέλεξε να αναδείξει και να υποστηρίξει «αιρετικές» αλήθειες. Αντιπαρατέθηκε σε ένα best seller της εποχής στην Αμερική, που υποστήριζε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πρόσφατοι μετανάστες στην Παλαιστίνη!  Υπηρέτησε με συνέπεια και μαχητικότητα τις απόψεις του παρά το κόστος: τον εξοστρακισμό του από τα αμερικάνικα πανεπιστημιακά οφίτσια.                                                                                                                   
Ο Νόαμ Τσόμσκι στο έργο Understanding Power εξαίρει την ακέραιη επιλογή του Φινκελστάιν (κεφ. «Η μοίρα ενός έντιμου διανοούμενου»). 
O Τσόμσκι δεν έπαψε να τον στηρίζει στις δύσκολες επιλογές του, να καταγγέλλει την «τζιχάντ» των θεσμικών πανεπιστημιακών και άλλων κύκλων στην Αμερική, που μετέρχονται κάθε μέσο: από παρεμπόδιση της έκδοσης βιβλίων του έως συκοφαντικές εκστρατείες για να ακυρώσουν τις απόψεις του.                                                                                                                                      Διωγμένος  από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εξαιτίας των μαχητικών αντισιωνιστικών απόψεών του, είναι τώρα ένας εξωσυστημικός δάσκαλος.
Ο Φινκελστάιν  (ή Φινκελστίιν, όπως επίσης προφέρεται) είναι συγγραφέας έξι βιβλίων που έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε περισσότερες από 40 χώρες. Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του: Εικόνα και πραγματικότητα της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής διαμάχης (2004) και Η βιομηχανία του Ολοκαυτώματος, Σκέψεις σχετικά με την εκμετάλλευση της εβραϊκής οδύνης (2001) από τις Εκδόσεις του 21ου αιώνα.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους:
Πέτρο Γιώτη, 697 6127545
Κώστα Κολοβό, 697 5507005
ή στείλτε e-mail στη διεύθυνση          palestineresist.gr@gmail.com